Контролен панел на VPS [Първи стъпки #3]

В предишната статия от поредицата Сървърни приложения на VPS [Първи стъпки #2] описахме накратко няколко варианта за инсталация на необходимите сървърни приложения на виртуалния сървър.

Ръчната инсталация и настройка на виртуалния сървър изисква повече познания в областта на системната администрация и работата на сървърните приложения, отколкото използването на контролен панел.

Контролният панел представлява уеб интерфейс, който се достъпва през уеб браузър и чрез който се извършват настройките и управлението на виртуалния сървър.

Тъй като този уеб панел е графичен потребителски интерфейс, вместо да се изписват команди в терминала (SSH), за всяка функционалност или опция може да се кликне на съответната графична икона.

Контролните панели се различават по лиценза си, като има платени и безплатни. По-важните характеристики, по които се различават, са пълнотата на функциите и опциите, леснотата на използване, дизайна и необходимите потребителски усилия за научаване на панела.

Някои от задачите и операциите, които можете да извършите през контролния панел на виртуалния сървър:

 • Работа с директории и файлове;
 • Достъп и управление на базите данни;
 • Създаване и управление на FTP потребители;
 • Проверка на логовете и потреблението на ресурси;
 • Управление на домейни адони, паркирани, поддомейни;
 • Създаване и управление на имейл акаунти;
 • Инсталиране и настройка на сървърни приложения.

Избор на контролен панел

При избора на контролен панел обърнете внимание и на следните неща:

 • Има ли активна обратна връзка от разработчиците;
 • Дали често се пускат ъпдейти;
 • Запитванията в съпорт форумите остават ли неразрешени или получават отговор;
 • Има ли демо на панела;
 • Поддържа ли се за операционната система на вашия виртуален сървър;
 • Има ли богата помощна информация;
 • Работи ли се лесно с интерфейса на панела;
 • Какви са опциите и възможностите за настройка.

На виртуалните сървъри от СуперХостинг.БГ можете да инсталирате какъвто поискате контролен панел.

Ето три от най-използваните контролни панели.

cPanel (WHM)

cPanel - контролен хостинг панел
cPanel – контролен хостинг панел.

Контролният панел cPanel е с платен лиценз и е един от най-използваните при хостинг услугите. Този контролен панел се предлага безплатно към всички планове на Managed VPS.

Потребителският интерфейс на cPanel е подреден, улеснен и удобен – всички опции са групирани по вид и предназначение.

Той предлага много опции – както най-основните за имейл акаунти, файлов мениджър, FTP потребители и бази данни, така и специализирани като разширен DNS редактор, Cron задачи, SSL/TLS мениджър и много други.

cPanel работи със сървърните приложения Apache, MySQL, PHP и други.

Един от най-големите плюсове на този панел е лесната работа с него и интуитивното ориентиране в опциите и настройките. Удобна е и опцията реселър WHM (Web Host Manager) за създаване и управление на множество потребители с отделни хостинг акаунти. WHM предлага две нива на достъп: admin – за системна администрация на сървъра и reseller – за достъп на реселърите.

Webuzo

Webuzo - контролен панел за виртуален сървър
Webuzo – контролен панел за виртуален сървър.

Контролният панел Webuzo е разработен от Softaculous и визията на потребителския панел е много подобна на визията на мениджъра за приложения Softaculous. Също така към Webuzo е включен и Softaculous.

За този панел има два варианта на лиценза – безплатен или платен. Платената версия предлага пълния комплект системи за инсталация, както и няколко допълнителни опции. В безплатната версия е ограничен броят на готовите системи, които може да се инсталират.

Бележка: Системите WordPress, Drupal, Joomla, Magento, phpBB и други не могат да се инсталират при безплатната версия на Webuzo!

Webuzo е много удобен контролен панел с много опции, но трябва да имате предвид, че не поддържа множество потребители. При инсталирането на панела на виртуалния сървър, ще има един основен потребител за хостинг средата. Това означава един основен домейн, с възможност за всеки следващ домейн да се добави като адон или паркиран домейн.

Webuzo използва софтуерната колекция LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). След като панелът се инсталира на виртуалния сървър може да се инсталират допълнителни сървърни приложения.

Освен стандартните приложения през Webuzo можете да инсталирате различни, допълнителни сървърни приложения:

 • Софтуерни колекции: LEMP, LAMP, LLMP и MEAN;
 • Уеб сървър: Nginx, Apache 2, Node.js и Lighttpd;
 • Бази данни: MySQL, MariaDB, MongoDB, PostgreSQL, Percona, Hypertable, Cassendra, Redis, Apache Hadoop, Apache Hive, Stratosphere и други;
 • Контрол на версиите: Git, Subversion, CVS, Mercurial, Darcs, Bazaar, Fosil;
 • Java инструменти и контейнери: Apache ZooKeeper, Groovy, elasticsearch, Apache Maven, Tomcat, GlassFish, Jetty, Virgo и много други;
 • Други: phpMyAdmin, RockMongo, Exim, Dovecit, BIND, Varnish, Memcached, GeoIP, Django, Sphinx и други.

ISPConfig

ISPConfig е популярен уеб базиран хостинг контролен панел с отворен код, предназначен за управление на Linux базирани сървъри. Панелът е надежден, сигурен и бърз.

Административен панел на ISPConfig панела.
Административен панел на ISPConfig панела.

Контролният панел ISPConfig има няколко нива на достъп и управление – администратор, риселър и клиент. През него можете да управлявате – уеб сайтове, пощи (POP3, IMAP, Spam/virus филтри), FTP потребители, MySQL бази, DNS, Cron jobs, Firewall и други.

ISPConfig е подходящ и за по-напреднали потребители, които имат нужда да извършват настройки в голяма дълбочина на конфигурацията. Например може да се настрои структурата на дървото с директории, като се зададе коя да е директорията за публично достъпното съдържание.

Интересно: Ето още няколко интересни контролни панела, с отворен код и безплатен лиценз: Webmin, Ajenti, Vesta, Sentora и i-MSCP. Какви са разликите между тези и много други контролни панели можете да видите в сравнителната таблица: Comparison of web hosting control panels.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!