Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Първи стъпки с VPS: контролен панел

В предишната статия от поредицата Първи стъпки с VPS: уеб сайт описахме накратко няколко варианта за инсталация на необходимите уеб приложения на виртуалния сървър.

Ръчната инсталация и настройка на виртуалния сървър изисква повече познания в областта на системната администрация и работата на уеб приложенията, отколкото използването на контролен панел.

Контролният панел представлява уеб интерфейс, който се достъпва през уеб браузър и чрез който се извършват настройките и управлението на виртуалния сървър.

Тъй като този уеб панел е графичен потребителски интерфейс, вместо да се изписват команди в терминала (SSH), за всяка функционалност или опция може да се кликне на съответната графична икона.

Контролните панели се различават по лиценза си, като има платени и безплатни. По-важните характеристики, по които се различават, са пълнотата на функциите и опциите, леснотата на използване, дизайна и необходимите потребителски усилия за научаване на панела.

Някои от задачите и операциите, които можете да извършите през контролния панел на виртуалния сървър:

 • работа с директории и файлове;
 • достъп и управление на базите данни;
 • създаване и управление на FTP потребители;
 • проверка на логовете и потреблението на ресурси;
 • управление на домейни адони, паркирани, поддомейни;
 • създаване и управление на имейл акаунти;
 • инсталиране и настройка на сървърни приложения.

Избор на контролен панел

При избора на контролен панел обърнете внимание и на следните неща:

 • дали има активна обратна връзка от разработчиците;
 • дали често се пускат ъпдейти;
 • дали запитванията в съпорт форумите остават неразрешени или получават отговор;
 • дали има демо на панела;
 • дали се поддържа за операционната система на вашия виртуален сървър;
 • има ли богата помощна информация;
 • дали се работи лесно с интерфейса на панела;
 • какви са опциите и възможностите за настройка.

Ще ви представим два изпитани контролни панела, които можете да изберете към услугите VPS и Cloud VPS.

cPanel (WHM)

cPanel - контролен хостинг панел

Контролният панел cPanel е с платен лиценз и е един от най-използваните при хостинг услугите. Този контролен панел се предлага безплатно към всички планове на Managed VPS.

Потребителският интерфейс на cPanel е подреден, улеснен и удобен - всички опции са групирани по вид и предназначение.

Той предлага много опции - както най-основните за имейл акаунти, файлов мениджър, FTP потребители и бази данни, така и специализирани като разширен DNS редактор, Cron задачи, SSL/TLS мениджър и много други.

cPanel работи със сървърните приложения Apache, MySQL, PHP и други.

⭐️Отличителни характеристики на cPanel

Един от най-големите плюсове на този панел е лесната работа с него и интуитивното ориентиране в опциите и настройките. Удобна е и опцията реселър WHM (Web Host Manager) за създаване и управление на множество потребители с отделни хостинг акаунти. WHM предлага две нива на достъп: admin - за системна администрация на сървъра и reseller - за достъп на реселърите.

Webuzo

Webuzo - контролен панел за виртуален сървър

Контролният панел Webuzo е разработен от Softaculous и визията на потребителския панел е много подобна на визията на мениджъра за приложения Softaculous. Също така към Webuzo е включен и Softaculous.

За този панел има два варианта на лиценза - безплатен или платен. Платената версия предлага пълния комплект системи за инсталация, както и няколко допълнителни опции. В безплатната версия е ограничен броят на готовите системи, които може да се инсталират.

Бележка: Системите WordPress, Drupal, Joomla, Magento, phpBB и други не могат да се инсталират при безплатната версия на Webuzo!

Webuzo е много удобен контролен панел с много опции, но трябва да имате предвид, че не поддържа множество потребители. При инсталирането на панела на виртуалния сървър, ще има един основен потребител за хостинг средата. Това означава един основен домейн, с възможност за всеки следващ домейн да се добави като адон или паркиран домейн.

Webuzo използва софтуерната колекция LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). След като панелът се инсталира на виртуалния сървър може да се инсталират допълнителни сървърни приложения.

⭐️Отличителни характеристики на Webuzo

Освен стандартните приложения през Webuzo можете да инсталирате различни, допълнителни сървърни приложения:

 • софтуерни колекции: LEMP, LAMP, LLMP и MEAN;
 • уеб сървър: Nginx, Apache 2, Node.js и Lighttpd;
 • бази данни: MySQL, MariaDB, MongoDB, PostgreSQL, Percona, Hypertable, Cassendra, Redis, Apache Hadoop, Apache Hive, Stratosphere и други;
 • контрол на версиите: Git, Subversion, CVS, Mercurial, Darcs, Bazaar, Fosil;
 • Java инструменти и контейнери: Apache ZooKeeper, Groovy, elasticsearch, Apache Maven, Tomcat, GlassFish, Jetty, Virgo и много други;
 • други: phpMyAdmin, RockMongo, Exim, Dovecit, BIND, Varnish, Memcached, GeoIP, Django, Sphinx и други.
Интересно:
Eто и няколко интересни контролни панела, с отворен код и безплатен лиценз: Webmin, Ajenti, Vesta, ISPConfig, Sentora и i-MSCP. Какви са разликите между тези и много други контролни панели можете да видите в сравнителната таблица: Comparison of web hosting control panels.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

0 0 гласове
.
500px270px
SuperHosting.BG
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Коментари към текста
Виж всички коментари

0
Какво мислите?x