DNS проверка за важния DNS запис: домейн.име=IP (Какво е DNS?)

В предишна статия от поредицата „Какво е DNS?“ видяхме нивата на имената в DNS и че важният DNS запис „домейн.име=IP адрес“ може да се намира на последното ниво от домейна. В тази статия ще опишем стъпките, които DNS резолверът* извършва по време на DNS проверката, за да стигне до „А“ записа.

*от англ. „resolve“ – превръщам се…;

Като начало, ще припомним, че DNS резолверът е приложение, намиращото се най-често на DNS сървър при интернет доставчика. В комбинация към резолвера може да има и DNS кеш приложение, което да запазва резултатите от извършените DNS проверки.

След като DNS резолверът получи запитване за IP адреса на домейна, той стартира DNS проверка като изпраща DNS заявка/запитване към един от Root DNS сървърите.

Транслиране на домейн името в IP адрес (DNS name resolution)

( 1 ) Потребителят въвежда домейна superhosting.bg в адресната лента на браузъра, за да отвори уеб сайта на СуперХостинг.БГ. Браузърът има нужда от IP адреса на машината в интернет, на която реално се намират файловете на този уеб сайт. Браузърът се обръща за съдействие към локалния DNS клиент, който първо проверява за „домейн.име=IP адрес“ в локалния DNS кеш и в hosts файла на операционната система. Ако там няма информация за домейна и неговия IP адрес, локалния DNS клиент изпраща запитване към DNS резолверите, които са указани в настройките за мрежовата свързаност на операционната система.

Транслиране на домейн името в IP адрес (DNS name resolution)

( 2 ) Когато на DNS сървъра, където се намира DNS резолвера, няма DNS кеш информация за домейна, DNS резолверът ще стартира DNS проверка. Първо ще се обърне към Root DNS сървърите с въпроса „Кой е IP адресът на домейна superhosting.bg?“. DNS резолверът предварително „знае“ кои са IP адресите на 13-те DNS Root сървъра, така че няма да прави DNS проверка и на техните домейни (a-m.root-servers.net).

( 3 ) Един от Root DNS сървърите му отвръща, че не разполага с такава информация, но знае кои са отговорните нейм сървъри за нивото/домейна .bg и насочва резолвера към нейм сървърите на следващото ниво. В случая това са NS-ите на домейна .BG. (ns.register.bg, ns2.register.bg, ns3.register.bg, ns4.register.bg). Тук е важно да се отбележи, че освен нейм сървърите, Root DNS сървъра ще изпрати към резолвера и отговарящите им IP адреси, така че да не се наложи DNS проверка и на техните домейни (ns.register.bg, ns2.register.bg…). Тази допълнителна информация за IP адресите се нарича „Glue“ записи.

( 4 ) DNS резолверът отпраща въпроса „Кой е IP адресът на домейна superhosting.bg?“ към NS-ите за .BG домейните.

( 5 ) Отговорните нейм сървъри за .BG зоната също не разполагат с такава информация (А запис), но знаят кои са отговорните нейм сървъри за superhosting.bg. Подават на резолвера следващите NS-и: sns1.superhosting.bg, sns23.superhosting.bg.

( 6 ) Резолверът изпраща въпроса „Кой е IP адресът на домейна superhosting.bg?“ до NS-ите на superhosting.bg.

( 7 ) Нейм сървърите на superhosting.bg се наричат Authoritative (отговорни) нейм сървъри, защото на тях се намира DNS зоната на домейна. А DNS зоната съдържа DNS записите. В случая, търсената информация за IP адреса се намира във важния DNS „А“ запис (A record). Един от NS-ите на superhosting.bg връща към резолвера търсената информация (IP адреса на домейна).

( 8 ) Резолверът изпраща копие от получената DNS информация към DNS кеша и също я препраща към DNS клиента, който първоначално е попитала за нея. Всички следващи запитвания за същия домейн, ще получат вече записаната DNS информация.

Преди DNS информацията да стигне до самия браузър, тя минава през локалния DNS клиент и се записва в DNS кеша му.

След като уеб браузърът получи IP адреса, той установява мрежова връзка с уеб сървъра (по която изтегля и зарежда файловете на уеб сайта).

Интересно е да се отбележи, че DNS заявките към Root DNS сървърите са сравнително рядко. Това е така, защото резултатите от вече извършени DNS заявки се кешират от DNS кеш сървърите. И точно за тях ще разкажем в следващата статия от поредицата „Какво е DNS?“.
Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.