DNS кеш и времето за актуалност на всеки един DNS запис в него (Какво е DNS?)

До тук в поредицата „Какво е DNS?“ разбрахме, че DNS резолверът може да открие IP адреса на даден домейн, като се допита до DNS указателя и потърси в него важния DNS запис „домейн.име=IP адрес“.

Веднъж открит, този DNS запис ще бъде копиран в DNS кеша, намиращ се при резолвера. DNS записът ще престои в кеша за точно определен период от време. През този период DNS резолверът ще използва вече съхранения запис и само ще подава информацията му на клиентите, които го търсят.

DNS кеширането позволява всеки DNS сървър или DNS клиент да записва и съхранява копие на DNS записите, за използване в бъдеще, като елиминира нуждата от нови DNS проверки в DNS указателя.

След като DNS резолверът веднъж е открил кои са отговорните нейм сървъри за топ домейна .bg, те също се записват в DNS кеша. Ако DNS резолверът трябва да направи проверка за друг домейн .bg, например mysupersite.bg, то той ще започне проверката си директно от отговорните нейм сървъри на топ домейна .bg, като ще си спести запитването до Root DNS сървърите.

Периодът, за който информацията в DNS кеша се счита за актуална, се нарича „време-на-живот“ или TTL (Time-To-Live).

„Време на живот“ или TTL (Time-To-Live)

Времето за актуалност (TTL-а) се задава в секунди и е част от всеки един DNS запис A, MX, CNAME, TXT, NS и останалите. Например важният DNS запис:

superhosting.bg. 86400 IN A 91.196.125.21

има време на актуалност 86 400 секунди, или 24 часа.

Този запис ще престои в DNS кеша 24 часа, след което ако някой клиент попита за IP адреса на superhosting.bg, DNS резолверът ще направи нова DNS проверка, за да вземе прясно и актуално копие на този DNS запис.

Ако през този период от 24 часа е извършена промяна на DNS записа, в DNS зоната на домейна, този DNS резолвер ще го разбере едва след като периодът от 24 часа премине. До тогава резолверът ще подава на клиентите това, което вече има записано в кеша.

Стойността на TTL може и да е различна – по-голяма или по-малка, например 21600 (6 часа), 14400 (4 часа) или по-малко.

Любопитно: Максималният период, който може да се зададе за TTL е 231-1, което e приблизително 68 години! 🙂

DNS кеш резолвер

DNS кеш сървърът е приложение, което може да се намира на същия сървър, при DNS резолвера. Комбинацията от двете приложения може да се нарече и DNS кеш резолвер.

На теория отговорните нейм сървъри и резолверите, които се допитват до тях, са напълно достатъчни за функционирането на интернет. Само с тях обаче, всяка една DNS проверка ще трябва да започва от Root DNS сървърите. Към средата на 2017г. в интернет има регистрирани над 330 милиона домейн имена. Ако транслирането (резолването) им се остави само на резолверите и отговорните нейм сървъри, това може да доведе до прекомерно натоварване и дори срив в DNS указателя.

За подобряване на ефективността, намаляване на DNS трафика в интернет и увеличаване на производителността в приложенията, към DNS системата се добавят DNS кеш сървърите. Те съхраняват копие на DNS записите, получени от DNS проверката, за определения в TTL-а период. Този кеш се ползва при всяко следващо запитване за същата информация. DNS кеша подобрява скоростта на зареждане на домейните.

След като вече DNS записите за домейна са записани в DNS кеша:

Системата за DNS кеш.

( 1 ) Въвеждаме името на домейна в браузъра. Браузърът пита локалния DNS клиент „Кой е IP адреса на този домейн?“, а DNS клиентът пита DNS кеш резолвера при интернет доставчика.

( 2 ) Кеширащият DNS резолвер отговаря директно с IP адреса на домейна, без да извършва DNS проверка в DNS указателя. Уеб браузърът се свързва със сървъра на сайта.

Записаната DNS информация в кеша е получена след като DNS резолверът вече веднъж е извършил DNS проверка в DNS указателя.

Времето, зададено в TTL-а на DNS записа, указва на кеширащия DNS сървър за какъв период записът се счита за актуален и може да се пази в кеша. Обикновено се задава TTL между 2 и 48 часа и именно затова, след промяна на DNS информацията, се дава период за глобалното й опресняване от 2 до 48 часа.

Локален DNS кеш

Стандартно към операционната система на вашия компютър би трябвало да има локален DNS резолвер (DNS клиент), с локален DNS кеш. Поради това е възможно кеширана DNS информация да е налична на вашия компютър.

Записаният локален DNS кеш на Windows устройство.
Записаният локален DNS кеш на Windows устройство.

Например ако системата ви е Windows 10 и искате да видите какво се съхранява в DNS кеша на вашия компютър, изпълнете командата ipconfig /displaydns през CMD.

Отворете CMD (Win+R изпишете cmd, Enter) и изпълнете командата:

ipconfig /displaydns

А за да изчистите този локален DNS кеш, използвайте:

ipconfig /flushdns
Локалният DNS кеш е изтрит.
Локалният DNS кеш е изтрит.

Съвет от support-а:
Когато при преместване на сайт на нова нова хостинг услуга, се променя и IP адресът на сървъра, можете предварително да намалите TTL-а за „А записа“ на домейна. По този начин ще намалите времето за опресняване на новата DNS информация, след като промените IP адреса на домейна. Промяната на TTL-а се прави в текущата DNS зона за домейна. Например можете да зададете TTL 300, което е равно на 5 минути.
Важно е да се вземе предвид стойността преди промяната и че новата стойност ще влезе в сила, след като изтече предишното зададено време. Пример: Текущата стойност е 14400, което е 4 часа – променя се на 300, т.е. 5 минути. На практика след като минат 4 часа, ще влезе в сила стойността от 5 минути. След като информацията вече е копирана на новия сървър, в текущата DNS зона се променя IP адреса с новия. По този начин опресняването на DNS информацията се свежда до 5 минути.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.