https://blog.superhosting.bg/dns-how-it-works-part2.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Що е то DNS и какво е важно да знаем? (част 2)

2013-05-16
Съвети от support-a
DNS, Domain Name System, root DNS server, домейн, IP, Authoritative Name Servers, Cache Name Servers, TTL

DNS"С нетърпение очаквахте тази тема в рубриката „Съвети от support- a“, нали? 🙂 В предишната статия Що е то DNS и какво е важно да знаем? (част 1) разказахме за Authoritative DNS сървърите и как протича една DNS заявка към тях. Тук, освен че ще представим още няколко основни понятия за функционирането на Интернет, ще отговорим и на въпроса: Защо обикновено опресняването на DNS информацията отнема от 2 до 48 часа? Въпрос, който ни питате и който всеки притежател на домейн си е задавал, нали?


И като говорим за време за опресняване, то е логично да разкажем какво представлява и къде се задава. Точно това смятаме да направим в следващите редове:

„Време на живот“ или TTL (Time-To-Live)

TTL представлява време, което се задава за всеки един DNS запис (A, MX, CNAME, TXT, NS и т.н.). Това време се връща от Authoritative DNS сървърите при отправена DNS заявка.

Стойността на TTL се задава в секунди. Най-често се задава TTL от 86 000 секунди, което е 24 часа. Това означава, че ако е зададен TTL 86 000, в случай, че се променят DNS записите на домейн (или IP адреса, от който се зарежда домейн), DNS сървърите по света ще продължат да показват кеширания резултат до 24 часа след промяната. Разбира се, стойността на TTL може и да е различна – по-голяма или по-малка, например 21600 (6 часа), 14400 (4 часа) или по-малко.

Любопитно: Максималният период, който може да се зададе за TTL е 231-1, което e приблизително 68 години! 🙂
Cache DNS servers

На теория Authoritative DNS сървърите са достатъчни за функционирането на интернет. Въпреки това, само с Authoritative DNS сървъри, всяка DNS заявка трябва да започва с рекурсивни заявки в root DNS zone за домейните.

За подобряване на ефективността, намаляване на DNS трафика в интернет и увеличаване на производителността в приложенията, към DNS системата се добавят DNS кеш сървърите. Те съхраняват DNS резултатите от заявката за определения в TTL-а период от време. По този начин, при следващо зареждане в рамките на зададения период в TTL-а, DNS заявките се обработват по-бърозо от DNS кеш сървърите и това подобрява скоростта на зареждане на домейните. Обикновено DNS кеш сървърите са разположени при интернет доставчиците.

Ето и примери как протича една заявка, когато се достъпва домейн за първи път:

DNS"/

1. Въвеждаме домейна в браузера. За да се отвори сайта, браузерът пита кещиращия DNS какъв е IP адреса на superhosting.bg

2. Кеширащият DNS не разполага с IP адреса, затова се отправя заявка към root DNS сървърите какъв е IP адреса на superhosting.bg. Те отговарят, че информация може да се даде от Authoritative DNS сървърите на .bg домейна.

3 -4. След това се отправя заявка към Authoritative DNS сървърите на .bg домейна. Те отговарят, че IP адресът може да бъде даден от Authoritative DNS сървърите на superhosting.bg

5-6. Следващата заявка е към DNS-ите на superhosting.bg, които връщат IP адреса зададен на superhosting.bg.

7-8. Домейнът се зарежда в браузера, а IP адресът се кешира за зададения от TTL-а период.

И след като вече DNS записите за домейна са кеширани от DNS сървърите:

DNS"

1. Въвеждаме домейна в браузера. За да се отвори сайта, браузерът пита кещиращия DNS какъв е IP адреса на superhosting.bg.

2. Кеширащият DNS сървър отговаря с IP адреса и домейнът се зарежда.

Времето зададено от TTL-а указва на кеширащия DSN сървър на какъв период да опреснява DNS информацията. Обикновено се задава между 2 и 48 часа и именно затова след промяна на DNS записи, опресняването отнема от 2 до 48 часа.
Съвет от съпорта:

При преместване на сайт на нова хостинг услуга, можете да намалите времето за опресняване на DNS информацията, като намалите TTL-а за записите. Промяната се прави в текущата DNS зона за домейна. Например, може да се зададе TTL 300. Важно е да се вземе предвид стойността преди промяната и че новата стойност ще влезе в сила, след като изтече предишното зададено време.

Пример: Текущата стойност е 14400, което е 4 часа. Намаляваме на 300, т.е. 5 минути. На практика след като минат 4 часа, ще влезе в сила стойността от 5 минути.

След като информацията вече е копирана на новия сървър, в текущата DNS зона е препоръчително да се промени IP адреса с новия. По този начин опресняването на DNS информацията се свежда до 5 минути.

Успяхме ли да отговорим на двата въпроса: „Как работи DNS?“ и „Защо обикновено опресняването на DNS информацията отнема от 2 до 48 часа?“ 🙂

СуперХостинг.БГ

СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

Оставете коментар

1 Коментар към "Що е то DNS и какво е важно да знаем? (част 2)"

Уведоми ме при
avatar
Някакъв блогър
Гост

Отдавна чаках подобен материал за DNS-ите. Благодаря.

wpDiscuz