WordPress 4.9 – с нова джаджа и по-добър редактор на външния вид (Customize)

Новият WordPress 4.9 излезе официално днес и носи името на джаз музиканта Billy Tipton. В тази версия има няколко големи подобрения в джаджите, customize редактора, редактирането на код и други.

А Gutenberg все още е плъгин

Gutenberg все още не е интегриран в системата и не е заменил стария редактор по подразбиране в WordPress 4.9.

Блокове в блок-редактора Gutenberg

Ако обаче сте инсталирали плъгина Gutenberg или ще го инсталирате, и го активирате, тогава Gutenberg автоматично ще стане редактор по подразбиране. Ще можете да редактирате съдържанието и с предишния редактор, но през опцията Classic Editor. За да върнете класическия редактор по подразбиране, вече има друг плъгинClassic Editor.

Gutenberg е вече версия 1.7.0 и има много подобрения, за които няма да ни стигне една статия, като поддръжка на мета-полета (това са допълнителните полета за информация под съдържанието), подобрен процес на писане на съдържание, възможност да се вмъкват блок елементи между други блокове, навигация между елементите с клавишите от клавиатурата, оптимизации в работата на редактора, по-добро справяне с ревизиите, особено когато статията е много дълга и има много ревизии и други.

Ако досега не сте го тествали, може би сега моментът е подходящ. Въпреки че много потребители се радват на Gutenberg, има и такива, които го осъждат критично. Ако не намирате време сега да го тествате, можете да прегледате отзивите за него в страницата на плъгина: Gutenberg: Reviews. Дали в бъдеще ще работите с новия редактор или ще предпочетете стария, рано или късно ще трябва да направите своя избор.

Ако харесвате да създавате съдържанието си като добавяте и собствен код (през Текстов режим на сегашния редактор), може да ви се стори, че Gutenberg ще ви отнеме пълния контрол върху крайния вариант на творбата ви. Всичко, което включва някакъв допълнителен код, ще трябва да се поставя в блок елемент от тип Custom HTML.

Gutenberg ще се хареса много на всички прохождащи потребители на WordPress, които още не са открили пълния контрол над крайния код с Текстовия режим, и за това няма да им липсват удобствата му. Но за всички останали със сигурност ще е фактор при бъдещия им избор между класическия редактор и Gutenberg.

Gutenberg се очаква във версия 5.0 на WordPress, която ще излезе след около четири месеца (март-април 2018г.).

Промените в Customize (персонализатор)

Customize (персонализатор)

Много подобрения и новости има в инструмента за редакция на външния вид на сайта – Customize, който на български език се казва Персонализатор/Настройки (и може да се достъпи през Външен вид в администрацията). Customize се използва за редакция на визуалните елементи на темата, менюта, начална страница, джаджи и други.

Една от големите добавки в Customize е възможността за запис на промените като чернова (Save Draft) и публикуването им отложено (Schedule) на определена дата/час.

Промените вече може да се видят преди да се публикуват

Промените вече може да се видят преди да се публикуват, чрез новата функционалност Share Preview Link. С този линк промените може да се видят и от потребители, които нямат достъп до администрацията.

Докато не се публикуват промените, те остават заредени в Customize и при всеки следващ достъп до него ще се зареждат. За да се премахнат, може да се ползва опцията Discard Changes (Отмяна на промените).

Елементите от промените, като създадени статии/страници ще се запазват като Customization Drafts, които може да се редактират преди промените да се  публикуват.

Другото подобрение в Customize е възможността за инсталиране и преглед на теми, директно през интерфейса му.

Както за публикациите, така и за промените ще се пазят ревизии (Revisions), но реализацията на тази функционалност ще бъде завършена най-вероятно в следващата версия на WordPress.

Джаджите (Widgets)

Подобренията при джаджите

Подобренията при джаджите са много, като има и една нова джаджа за галерия – Gallery.

В джаджата за Текст вече може да се поставят shortcodes (кратки-кодове). А чрез тези кодове е добавена възможност за вмъкване на медия в джаджата, например gallery, audio, video, embed и няколко други.

В джаджата за Видео вече се поддържат и други източници на видео, освен YouTube, Vimeo или предварително качено клипче в сайта.

Добавен е индикатор за успешен запис на промените по джаджите. Много полезно за случаите, при които кликаме ей така, за всеки случай, по няколко пъти на Save/Запис, защото не сме видели сивата иконка за записа. Вече след запис текстът на бутона ще се променя на Saved/Записано.

Подобрен е процесът при превключване от една тема към друга и е оправен проблема, при който след превключване на темата някои джаджи „изчезват“.

И още:

• Премахнат е Press This бутона в WP 4.9, но може да се върне с плъгин.

• С предишната версия 4.8 WordPress изостави официално поддръжката на уеб браузъра Internet Explorer версии 8, 9 и 10. Това засяга по-скоро разработчиците, отколкото потребителите. Вече не е нужно разработчиците да се съобразяват със специфичната работа на тези стари версии на браузъра и да добавят поддръжка за тях в стиловия код (css). Това ще позволи определени стилови класове да се обновят с модерен и коректен синтаксис и да се стандартизират из цялата кодова база на системата.

• Към ядрото на системата е добавена библиотеката CodeMirror, която се ползва за редакция на код.

• Всички подобрения и промени са описани в справката: Milestone 4.9


Преди да обновите WordPress до 4.9, направете бекъп на сайта. При нужда, можете да възстановите сайта бързо през WordPress Manager by SuperHosting в cPanel.

Интересните новости в други версии на WordPress: 5.1, 5.0, 4.9.6, 4.9, 4.8, 4.7.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.