10 съвета: Как да освежите блога си в горещите дни

Лято е! Сезонът, в който изчистваме ненужното от гардероба си, хладилника си, графика си и преподреждаме всичко наново. В разгара на горещите дни ви предлагаме и лесна рецепта от 10 съставки, с които блогът ви ще “олекне”, ще се освежи и ще бъде готов да посрещне все повече и повече посетители през зимата.

1. Наблягайте на качеството, а не на количеството на постовете

Честите постове с кратко съдържание, снимки и обзор на обяда ви в онзи ресторант, могат да генерират повече трафик към вашия блог за деня, но не носят истинска стойност на посетители. Освен това големият брой постове ще натоварва зареждането на блога и публикациите ви ще бъдат много по-трудно откриваеми, когато вие или някой посетител реши да се разрови в дългия списък.

Започнете да обединявате интересните си идеи и преживявания в по-големи по обем постове. Ако се върнем отново на примера с обяда, добър подход би било в края на седмица да напишете статия “7 идеи за обяд в летните дни”. Качественото съдържание ще доведе повече качествен трафик. Възможно е генерираният трафик от честите постове да не бъде толкова ефективен, както този от съдържателните статии, които са веднъж седмично, например.

2. Премахнете счупените линкове

Спомняте ли си статията, в която ви разказахме за различните типове грешки, които се появяват при опит да достъпите някоя уеб страница? Е, Google не ги харесва! Ама изобщо. Когато някой ви потърси в търсачката или се опита да достъпи вашия сайт, ботовете на Google започват да го обхождат. Счупените линкове водят посетителите ви до страницата с грешка 404. Такива може да са например изтрити статии, към които сте сложили препратки. Ако има прекалено много невалидни линкове, Google ще ви постави по-назад в класирането и съответно блогът ви ще бъде по-малко посещаван.
Освен това, когато някой посетител се опита да достъпи такъв линк и се сблъска с “грешка” (особено ако е повече от един път), той ще гледа с недоверие към вашия сайт и ще се откаже да го посещава.
Как да разберете кои са “счупените” линкове?
Google Search Console ни дава тази възможност. След като влезете в Search Console за вашия блог, избирате опцията Crawl -> Crawl Errors, която ще ви покаже не само бройката на “Not Found”, а и кои точно са тези линкове.

3. Оптимизирайте картинките на вашия блог

Изображенията са съществена част от всеки блог и придават допълнителна стойност на съдържанието, правят го по-лесно за възприемане и запомняне. При някои блогове дори, като например travel блоговете, изображенията са огромна част от съдържанието. Трябва обаче да се намери правилното съотношение между размера и качеството на файла. Ако картинката е прекалено малък размер, тя няма да изглежда привлекателно, но ако е прекалено голяма, тя ще забави зареждането на сайта и това няма да се хареса изобщо на Google.

Съветът ни е да компресирате изображенията, но не до толкова, че да се загуби качеството им. Добра практика е да изтриете по-старите картинки от блога си или просто да намалите размера им повече, отколкото на другите изображения.

Изберете и правилния формат. За различните типове изображения на сайта ви (лога, рисувани изображения, фотографии ) трябва да се избере и най-подходящият формат.

4. Изтрийте ненужните файлове в хостинг акаунта

За коректната работа на вашия блог е добре да поддържате оптимален брой файлове и директории в хостинг акаунта. Затова изтрийте всички ненужни файлове и позволете на сайта си да се “разтовари”. Това със сигурност ще подобри работата на блога ви и ще оптимизира разхода на ресурси на хостинг акаунта.

HINT: Следете броя на файловете и директориите във вашия хостинг акаунт с помощта на инструмента Inodes by SuperHosting.

5. Изтрийте неактуалните постове и чернови

Върнете се в историята на вашите постове и премахнете тези, които вече не са релевантни на тематиката на блога ви. Проверете и черновите си. Може би там имате някоя добра идея, която сте записали преди месец, два или година. В случай че не е така, по-добре изтрийте черновата. Понякога трупаме стотици чернови в блога си и използваме функцията, за да нахвърляме вдъхновения. По-добре е обаче да опишем идеята си във файл и да използваме функцията за “Чернови” само когато смятаме наистина да публикуваме някоя статия и тя е в почти завършен вид. Това ще освежи блога ви, ще направи администрацията много по-подредена и изчистена.

6. Изтрийте неподходящите категории и тагове

Голяма част от това да “почистите” блога си е да го организирате. Затова изтрийте ненужните категории и тагове. По този начин не само блогът ви ще бъде по-изчистен и организиран, а и за посетителите му ще бъде по-лесно да се ориентират в него. Може би и вие, както повечето блогъри, имате тагове, които сте използвали само един, два пъти. Или сте имали идея за някоя категория, която сте създали, но все още стои празна? Е, по-добре премахнете всички излишни тагове и категории и организирайте постовете си в няколко групи, с няколко теми и тагнете общото между тях.

7. Направете ъпдейт на плъгините си и изтрийте тези, които не използвате

Важна част за поддръжката на вашия блог е редовно да ъпдейтвате плъгините, които използвате. Отново ще напомним, че Google следи и това. “Лошите” и стари версии на плъгините няма да му се харесат, а това не е във ваша полза със сигурност. Също така плъгините могат да забавят зареждането на вашия сайт, ако са много на брой или просто са по-тежки.
Редовният ъпдейт на плъгините е от голямо значение и за сигурността на сайта! Голяма част от пробивите в системите се извършват посредством уязвимости в необновени плъгини, теми или системи.
Затова направете ъпдейт на тези, които използвате и са ви полезни, а останалите по-добре изтрийте.

8. Страницата “За нас” – Up-To-Date!

Актуализирайте страницата, в която давате информация за себе си. Допълнете личното си описание с нещата, които сте постигнали например “За 3 месеца блогът ни успя да събере 3000 последователи в социалните мрежи” или в описанието на автора – “Завършен курс по фотография”. Може би сте направили още някой акаунт в друга социална мрежа и сте пропуснали да добавите линк, който да води към него – добавете го!

9. Изтрийте СПАМ коментарите

СПАМ коментарите са изключително вредни за вашия имидж пред посетителите ви. Ако сте позволили коментарите на вашите постове, то тогава е добре да ги прегледате и да махнете всички коментари, които не са с подходящо съдържание. Това са коментари, които не са релевантни на тематиката на статията, съдържат нецензуриран изказ или се повтарят многократно.

10. И за десерт…

Имате WordPress блог? Възползвайте се от всички функционалности, които ви предоставя СуперИнструментът WordPress Manager, който ще откриете в контролния панел на вашия хостинг акаунт cPanel.

Все още нямате блог, а бихте искали да си направите? Вземете сега завършено хостинг решение с WordPress Manager и дайте старт на своя онлайн проект!

Ние вече запретнахме ръкави и се захванахме с лятното подреждане на нашия СуперБлог. А вие? 😉

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!