Изпращане на имейли от WordPress – настройки и редактиранe

Изпращането на имейли от WordPress сайта и успешното им получаване е много важно особено ако това е онлайн магазин или пък друг тип сайт, в който се извършват регистрации на потребители.

Но дори и да имате само контактна форма на сайта, със сигурност e не по-маловажно да получавате всяко запитване от Вашите клиенти. 

Вижте как да подсигурите успешното изпращане и получаване на имейли от сайта Ви, както и какви са начините да ги персонализирате.

Как WordPress изпраща имейли?

WordPress по подразбиране използва PHP функцията mail за изпращане на имейлите от сайта.

Към тази вградена функционалност няма възможност да се прилагат настройки, като например да се промени името и имейл адреса на подателя и да се използват технологиите за имейл удостоверяване. Това често е причината писмата от сайта да се окажат в СПАМ папката на получателя. А при по-строгите анти-СПАМ защити при някои получатели, дори не се доставят и в тази папка.

Ето как WordPress изпраща имейли по подразбиране:

 • Функционалността за изпращане на имейли е вградена (използва PHP функцията mail);
 • Името и мейлът на изпращача се задават автоматично; име: WordPress, имейл: wordpress@mysite.com;
 • Няма панел за управление на имейл настройките (например за промяна на името и имейла на подателя);
 • Няма възможност за избор на имейл сървър, от който да се изпращат мейлите;
 • Не може да се използва имейл удостоверяването със SPF и DKIM (тъй като имейлите се изпращат от хоста cpuser@server.superhosting.bg);
 • Няма панел за редактиране на системните имейли (за забравена парола, нов потребител, нов коментар и други).

За да може писмата да се изпращат и получават успешно, без да попадат в СПАМ папката на получателите, те трябва да се изпращат през SMTP мейл сървър

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) е протокол и стандарт за изпращането на електронна поща в интернет. Използването на SMTP мейл сървър ще подобри доставката на имейлите от сайта, защото към тях може да се използват технологиите за имейл удостоверяване (SPF, DKIM, DMARC), които се проверяват при получателите (Gmail, Yahoo и други имейл доставчици).

За целта ще е нужен допълнителен WordPress плъгин като например WP Mail SMTP (2+ млн. активни инсталации). С него ще можете да зададете коректни данни за подателя (име и имейл адрес) и да използвате реален съществуващ имейл адрес (към домейна на сайта).

Вижте как да направите коректните настройки на WP Mail SMTP в три лесни стъпки: Изпращане на имейли от сайта (WordPress SMTP мейл настройки) | Help

След като активирате и настроите WP Mail SMTP плъгина, всички имейли ще се изпращат през неговата мейл функционалност. Включително имейлите от допълнително инсталирани плъгини за абонамент, контактна форма, бюлетин, мейл нотификации и други.

WP Mail SMTP е най-популярният плъгин, с който можете да управлявате имейл настройките в сайта. Има и други плъгини за изпращане през SMTP мейл сървър: Easy WP SMTP (600k+ активни инсталации) и Post SMTP Mailer/Email Log (300k+ акт. инсталации).

При всички положения, ако изпращате или смятате да изпращате някакви имейли до Ваши потребители и клиенти през сайта, активирайте SMTP изпращането.

Какви имейли се изпращат от WordPress?

Имейлите, които се изпращат по подразбиране от WordPress, са трансакционни имейли. Това са имейли, които се изпращат автоматично от сайта към потребителя, при извършването на определено действие от негова страна. Това не са маркетинг имейли, чиято цел е да промотират или информират абонирани потребители. 

По подразбиране WordPress изпраща няколко различни трансакционни имейла към администратора и регистрираните потребители в сайта. Ето някои от тях, при извършване на определени действия в сайта:

 • Ресет на паролата (потребителят получава имейл с линк за промяна на паролата);
 • Регистрация на нов потребител (нотификация до администратора);
 • Оставяне на коментар в сайта (нотификация към администратора);
 • Налични обновления за WordPress, плъгините, темата;
 • Системни съобщения за неизправност в сайта (например след ъпдейт на плъгин).

Всякакви други имейли (може да са трансакционни и маркетинг) са допълнително активирани от плъгини като:

 • Запитванията от контактна форма, резервации и други форми (които се изпращат до администратора);
 • Трансакционните имейли от WooCommerce (до администратора – при нова поръчка, отказана поръчка; до клиентите – при извършена поръчка, след получено плащане и други); 
 • Имейл бюлетин (промоционални и информативни имейли до предварително абонирали се потребители);
 • Мейл нотификации за определени събития в сайта или статистики, изпращащи се до администратора, например за нови открити счупени връзки в сайта, нотификации от плъгините за сигурност и други;
 • Имейл за добре дошъл на новорегистриран потребител. Вижте: Няколко съвета как да създавате имейли за добре дошли | Blog

В случай че няма инсталиран плъгин за SMTP изпращане, за всички тези имейли ще се използва вградената функционалност на WordPress.

WordPress помощ

Важно Ви е да комуникирате ефективно с клиентите си? Един чудесен начин да го правите е чрез добавяне на контактна форма на Вашия сайт. Нашите WordPress хостинг експерти ще Ви съдействат с настройката ѝ!

Вижте нашите планове за Професионална WordPress поддръжка

Как да персонализирате имейлите от сайта?

Имейл маркетингът е важна част от ефективната дигитална маркетинг стратегия на Вашия бизнес. Затова е и важно дизайнът на маркетинг имейлите да е оригинален и въздействащ.

Има два начина, по които можете да редактирате имейлите, които изпращате от сайта. Първият е чрез допълнителни плъгини, а вторият е чрез използването на външни услуги за имейл маркетинг.

Плъгините за абонамент и бюлетин може да предлагат собствени имейл темплейти или редактор, през който да ги променяте. Един примерен плъгин за бюлетини е Email Subscribers & Newsletters.

Имейл темплейти (плъгин)

Ако вече имате плъгин за форми (контактна, резервации и др.), можете да редактирате дизайна на имейлите през допълнителен плъгин за имейл темплейти като Email Template Designer.

Този плъгин е само за имейл темплейти (дизайна), през него не се изпращат бюлетини. 

Плъгинът прихваща всички изходящи имейли от WordPress и поставя съдържанието им в избрания темплейт. Това означава, че този темплейт ще се използва и за системните (трансакционни) имейли от WordPress и за всички други имейли, които се изпращат от допълнително инсталирани плъгини.

Има над 20 имейл темплейта, безплатни, които можете да разгледате в Настройки » Email template » Template.

Имейл темплейтите

За различните имейли на плъгините може да се избере различен темплейт. Например за мейлите от WooCommerce, Contact From 7, Ninja Froms, Divi, GravityForms и още няколко други.

Плъгините, за чиито имейли може да се зададе определен имейл темплейт.

Редакцията на имейл темплейта се извършва през Настройки » Email template » Template.

Редактор на имейл темплейта

Има и опция за преглед и изпращане на тестов имейл.

Опция за преглед на имейла на десктоп и мобилно устройство

Услуги за имейл маркетинг

Към хостинг услугата има включена и имейл услуга, която обаче е подходяща за нормална имейл кореспонденция – с клиенти, котрагенти и др. Тя не е предназначена за изпращане на масови имейл кампании и други подобни имейли в големи количества. 

За успешен имейл маркетинг има специални услуги, които предлагат всичко необходимо – имейл темплейти и форми за абонамент, дизайн редактор, инструменти за проследяване и статистика на кампаниите и имейлите, автоматизация и други.

Ето няколко примерни услуги за имейл маркетинг, които можете да използвате в WordPress сайта:

Тези услуги предлагат богати колекции от имейл темплейти и много инструменти за имейл маркетинга – изпращане на бюлетин, мейл нотификации, създаване на мейлинг листи, сегментиране на абонатите, статистики, анализи и други.

За интеграцията на тези услуги в WordPress се използват допълнителни плъгини например MC4WP: Mailchimp for WordPress, Newsletter, SMTP, Email marketing and Subscribe forms by Sendinblue, MailPoet – emails and newsletters in WordPress.

Допълнително, за да може да се изпращат имейли през дадената услуга, се прави малка промяна в DNS записите за домейна. Например към SPF записа е нужно да се добави малък фрагмент, с който мейл сървърите на услугата да се удостоверят като изпращач.

Промяната на DNS настройките за домейна може да се извърши от нас. Изпратете данните за промяната по имейл до нашия екип.


WordPress е мощен инструмент за маркетинга на бизнеса. От една страна, предлага възможности за лесно създаване на разнообразни типове съдържание и страници в сайта, от друга, с правилните имейл настройки, маркетинг плъгини и/или услуги можете да направите Вашия имейл маркетинг много успешен.

Как да създадете здрава основа за имейл маркетинг, който ангажира и продава? 

Основни цели на имейлите според вида им - Lifehack.bg

Нашите партньори от Lifehack.bg споделят най-добрите практики, стратегии, инструменти и примери, събрани от личния им опит в имейл маркетинга!

Ако все още отлагате направата на WordPress сайт, сега е моментът да стартирате! Имаме всичко необходимо за Вашето 100% онлайн присъствие!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
4 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.