WordPress 5.1 – с нотификация за неактуални PHP версии

Новата версия на WordPress 5.1 вече е тук, а музикантът за нея е Бети Картър. В тази версия има много подобрения и поправки, но една от новостите се отличава значително, защото от нея ще зависи дали сайтът ще е максимално сигурен и бърз.

Ако още не сте обновили сайта до WordPress 5+, сега е удобен момент за тестове с версия 5.1. В тази версия са приложени множество поправки на блок редактора (Gutenberg), както и множество оптимизации на работата му. Следвайте плана за тестване и обновяване на сайта до WordPress 5+.

От тази версия 5.1 се задава промяна във възприемането на WordPress. Системата вече няма да се представя като чисто и просто платформа за блогване, но като всестранна платформа за публикуване. Или поне на тази мисъл ни навежда извършената промяна във файловете на системата. Стринговете (текст) в системните файлове на WordPress, съдържащи думите blogging и blog са сменени с publishing и site (пример файл wp-config-sample.php: Happy publishing.).

Ето интересните и важни новости, които идват в WordPress 5.1.

WordPress и PHP версията, използвана от сайта

WordPress е приложение, написано на скриптовия език PHP. Изпълнението на PHP кода задвижва WordPress. Този скриптов език също има версии, подобно на WordPress. Всяка следваща нова PHP версия е по-добра, по-бърза и по-сигурна от предишните. Когато WordPress работи с нова версия на PHP, той използва всички подобрения и защити в тази версия. Най-новите версии на PHP са с активна поддръжка и получават поправки и подобрения в сигурността си. Всички други версии като 7.0, 5.6 и останалите, са стигнали своя край на (полезен) живот или EOL (End Of Live), и не получават обновления на сигурността.

За да повишите сигурността и бързината на сайта си, ако той използва WordPress версия 5+, активирайте PHP версия 7+.

Нотификация за обновяване на PHP версията

В новата версия 5.1 на WordPress е добавена функционалност за засичане на използваната от сайта PHP версия. Ако сайтът използва версия на PHP по-ниска от 5.6, на таблото в администрацията ще се покаже предупредително съобщение, с насока за активиране на по-нова версия на PHP.

PHP Update Required нотификация в администрацията на WordPress 5.1
PHP Update Required нотификация в администрацията на WordPress 5.1

Засичането и нотификацията за стара версия на PHP е само част от глобалната инициатива – проект Site Health към WordPress. Този проект има за цел да окуражи, по положителен и разбираем начин, добрата поддръжка на сайтовете. Към тази инициатива се включват още няколко проекта. Единият проект е Servehappy, който ще обучи администраторите за важността сайтовете им да използват най-новите и сигурни версии на PHP. Другият проект е Tide, който има за цел да помогне на потребителите да взимат по-добри решения за плъгините и темите, които инсталират или създават.

Защита от инсталиране на плъгини, които не работят с PHP версията на сайта

Добавената защита от инсталиране на плъгини, които няма да работят с използваната от сайта PHP версия, е още една завършена задача към проекта Servehappy (и глобалния проект Site Health). От WordPress 5.1 в списъка с плъгини бутонът за инсталиране е неактивен за тези, които имат изискване за по-нова PHP версия от тази, използвана от сайта.

Защита от инсталиране на плъгин, който не работи с PHP версията, използвана от сайта
Защита от инсталиране на плъгин, който не работи с PHP версията, използвана от сайта

Активиране на по-нова PHP версия при СуперХостинг.БГ

В случай че получите предупредителното съобщение за PHP версията, активирайте по-нова версия на PHP бързо и лесно през контролния панел cPanel » PHP Manager.

Важно: Преди да промените PHP версията за сайта, направете бекъп. Активирайте новата PHP версия и тествайте подробно сайта и функционалностите, темата и плъгините му. В случай че нещо не функционира коректно, върнете предишната версия на PHP – cPanel » PHP Manager.

Още интересни новости в 5.1

Блок редакторът на WordPress (Gutenberg)

Новият редактор в WordPress вече се нарича само Block Editor (блоков редактор, блок редактор), вместо Gutenberg.

В WordPress 5.1 блок редакторът е с много подобрения. Най-важните са в производителността, бързината и оптимизацията на функционирането му – по-бързо въвеждане на текста, по-бързо изобразяване на елементите и данните в тях, оптимизация на мобилното представяне, поправки на голямо количество бъгове и много други.

Освен подобренията по редактора, помощната документация за него е подобрена и допълнена. Много полезна информация, свързана с редактора, е добавена като например упътване как се използва JavaScript кода в средата на WordPress: Getting Started with JavaScript.

Още новости и подобрения

  • Обновени стилове и променени думи в системните файлове (PHP, HTML)
    В администрацията на WordPress има подобрения по стила, които може да се видят в списъците с елементи, например бутоните за навигация на страниците. Във файловете на системата е сменена думата “blogging” с “publishing”, както и “blog” със “site”.
  • Cron API (системата за крон задачи на WordPress)
    В системата за отложени задачи има промени, подобрения и нови функции за обработка на задачите.
  • Multisite Metadata (мултисайт метаданни)
    В WordPress 5.1 е добавена нова таблица (wp_blogmeta) в базата данни, за съхранение на допълнителна информация, свързана с отделните сайтове в Мултисайт.
  • Подробен списък на новостите: WordPress 5.1 Field Guide.

Какво се готви за WordPress 5.2?

Защита от фатална грешка (White Screen of Death)

За следващата версия на WordPress се подготвя автоматична и вградена функционалност за защита от фатални PHP грешки, които може да доведат до състояние на сайта „бяла страница“ и да блокират достъпа до административния панел.

Първоначално тази защита трябваше да се появи още в WordPress 5.1, но поради възникнали сериозни бележки относно сигурността, функционалността беше оттеглена и върната за преработка.

Защитата от фатална грешка ще се активира при некоректна работа на някой проблемен плъгин. Например ако промените версията на PHP за сайта с по-нова, възможно е някой от активираните плъгини да не работи с тази версия.

Целта на тази защита е дори когато сайтът не се зарежда за потребителите, поради проблем в изпълнението на някой плъгин, то администрацията на сайта да остане достъпна. По този начин администраторът ще има възможност да влезе в админ панела и да провери/обнови/коригира проблемния плъгин.

Health Check плъгин

Health Check е плъгин, който се използва за проверка на състоянието на сайта, от техническа гледна точка. Плъгинът прави проверка на различни технически показатели и предоставя информация и съвети за подобряването им.

Плъгин Health Check и резултатите от проверката на сайта
Плъгин Health Check и резултатите от проверката на сайта

Вграждането на някои части от плъгина Health Check в ядрото на WordPress е планувано за версия 5.2. Информация и препоръки за подобряване на техническите показатели ще са достъпни за всеки WordPress 5.2 сайт, без да е нужно да се инсталира допълнителен плъгин. Добавянето на Health Check проверката в ядрото на WordPress е една от задачите към проекта Site Health.

Gutenberg новости за следващата версия WordPress 5.2

Ето няколко интересни добавки към редактора, които ще видим във WordPress 5.2.

RSS блок

Опитвали ли сте досега да добавите RSS новини в сайта? Вече ще е супер лесно и удобно да го направите с новия блок „RSS“.

RSS блокът има настройки за rss/feed адрес, брой елементи, показване на автор/дата/кратко описание.

FocalPointPicker

Новата функционалност FocalPointPicker ще бъде активна за блока Cover (Обложка). Когато картинката е много голяма, при изрязването/намаляването ѝ до определени размери, нужни за темата например, центърът на оптичен фокус често не е този, който трябва в картинката. А с тази опция ще може ръчно да се посочи къде е оптичният център на изображението, така че да не се загуби при промяна на размерите му.

Така идеалният център на картинката ще се запази при промяна на размера ѝ.


Следващата версия на WordPress 5.2 се планира за пускане през април 2019г. По същото време е възможно да се повиши и изискваната от WordPress минимална версия за PHP до 5.6. Това означава, че ако сайтът използва PHP версия, по-стара от 5.6, той няма да може да се ъпгрейдне до последната налична версия на WordPress 5+. А желанието на разработчиците на WordPress е – през декември още тази година (2019) минималната изисквана версия за PHP да стане 7.x.

Тази статия е създадена с Gutenberg.

Интересните новости в други версии на WordPress: 5.3, 5.2, 5.1, 5.0, 4.9.

Абонирайте се за имейл нотификация от нашия Блог, за да узнавате навреме последните новини за WordPress, да не изпуснете важна промяна в системата, както и интересните новости и добавки в блок редактора (Gutenberg).

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията.