https://blog.superhosting.bg/php-7-superhosting.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Новата версия на PHP е вече тук и е с номер 7 – PHP 7.0

2017-11-23
Технологии
php, php 7, php zend, php 7 news, php 7 rfc, php 64 bit, php 5.6, php 2015, php zend engine, zenf engine, php website, php programming, php code, php array

Преди няколко дни официално е пусната най-новата версия на най-използвания в Уеб скриптов език за създаване на динамични уебсайтовеPHP 7.

PHP 7 вече се поддържа на всички хостинг услуги в СуперХостинг.БГ.

От първата поява на PHP в Уеб, през далечната 1994г., са изминали над 20 години. През първите 10 години са пуснати 5 главни версии, от PHP Tools v.1.0 до PHP 5 през 2004г. От тогава обаче не е пускана нито една нова главна версия на PHP. Без да броим експерименталната версия PHP 6, която никога не достига до статус на стабилна версия. През 2013г. е стартиран нов проект за главна версия и след вложени много време, труд, голям брой промени, поправки, подобрения и нововъведения най-после е готова следващата главна версия – PHP 7.

PHP 7.0 обещава да е до два пъти по-бърз и производителен, като същевременно ще има нужда от по-малко памет, сравнен с PHP 5.6. Това със сигурност ще се отрази много добре на всички уебсайтове, които са написани на PHP.

Новостите и промените в PHP 7

Фокусът на PHP 7 е в премахване на (deprecated) изоставени функционалности от предишни версии, подобряване на консистенцията на самия език и най-вече подобряване на производителността му.

Намалена консумация на памет

В PHP 7 има големи оптимизации в начинът за представяне на стойностите и структурите от данни. Масивите (напр. hashtable) използват до 3 пъти по-малко памет, в сравнение с версия PHP 5.6.

Подобрения на скоростта

Подобрената скорост, с която се изпълнява PHP кода, идва от комбинацията на намалената консумация на памет и подобрения начин за работа с вътрешните данни. Или, казано по друг начин, PHP 7 идва с по-бърз и пренаписан двигател – Zend Engine версия 3. Това е устройството, което задвижва (интерпретира) PHP кода.

Подобрения и нововъведения в самия език

Новата версия на Zend Engine е базирана на проекта PHPNG (PHP Next Generation). Това е стратегическата новост в PHP, която отключва масивните подобрения по езика, които ще продължат и в последвалите версии 7.1 и т.н.

Ето само малка част от новостите:

Резултати от тестове на PHP 7

От самото начало на проект PHPNG разработчиците извършват периодични тестове на производителността. Резултатите можете да проследите тук: PHP 7.0 benchmarks.

PHP 7 при СуперХостинг.БГ? Как се активира PHP 7?

PHP 7 се поддържа при СуперХостинг.БГ на споделения хостингвиртуалните сървъриуправляеми виртуални сървъри и наетите сървъри.

Ако вашият хостинг акаунт е на споделен хостинг или Managed VPS, можете да активирате PHP 7 през контролния панел cPanel -> PHP Manager by SuperHosting.

При услугата за собствен виртуален сървър, клиентите могат собственоръчно да извършат инсталация и активация на PHP 7.

Съвместими ли са WordPress, Joomla!, Drupal с PHP 7?

WordPress
От няколко месеца екипът на WordPress следи развитието на PHP 7 съпоставя и тества всяка новост и промяна по езика. Въпреки че все още не е обявено официално WordPress е подготвен и съвместим с PHP 7 (най-новите версии).

Joomla!
Все още няма официална информация, но според разработчиците Joomla! 3.5 ще поддържа PHP 7.

Drupal
Drupal 8 е съвместим с PHP 7 на 100%.

Защо е PHP 7, а не PHP 6, както би се очаквало след сериите PHP 5.x?

Всъщност PHP има версия 6, но тя никога не достига до статус на стабилна версия.

Версия PHP 6 вече е съществуваща, като експериментална версия, която не е достигнала стабилна фаза и не е публикувана. Проектът PHP 6 започва през 2005, но е изоставен през 2010г., поради затруднения с имплементирането на Unicode поддръжка.

За PHP 6 вече има съществуваща документация, помощна информация и цели книги, което може да доведе до объркване с бъдещата главна версия на PHP.

След проведено гласуване, номерът на новата стабилна версия на PHP става 7, за да се избегне объркване с вече съществуващата експериментална версия PHP 6.

Бележка:
Все още не всички PHP модули са 100% съвместими с PHP 7. За модулите ZendGuardLoader, Memcache/d и imagick ще е необходимо да се изчака обновяването им, за да се поддържат при PHP 7.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилата на Меган е, че може да обясни и най-сложните технологии на достъпен за всеки език.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

2
Оставете коментар

avatar
1 дискусии
1 отговори към коментарите
1 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
2 коментирали
СуперХостинг.БГIvan Tcholakov последно коментирали
  Абониране  
Уведоми ме при
Ivan Tcholakov
Гост
Ivan Tcholakov

Чрез модифициране на .htaccess има ли възможност да се превключи на PHP7?

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

Можете да активирате PHP 7 чрез модифициране на .htaccess файла като поставите в него следния ред:
AddHandler x-httpd-php70 .php

По-подробна информация можете да намерите тук: http://help.superhosting.bg/php5-linux-hosting.html

Поздрави,
Мадлена