Новата версия на PHP е вече тук и е с номер 7 – PHP 7.0

Преди няколко дни официално е пусната най-новата версия на най-използвания в уеб скриптов език за създаване на динамични уебсайтове – PHP 7.

PHP 7 вече се поддържа на всички хостинг услуги в СуперХостинг.БГ.

От първата поява на PHP в Уеб, през далечната 1994 г., са изминали над 20 години. През първите 10 години са пуснати 5 главни версии, от PHP Tools v.1.0 до PHP 5 през 2004г. От тогава обаче не е пускана нито една нова главна версия на PHP. Без да броим експерименталната версия PHP 6, която никога не достига до статус на стабилна версия. През 2013г. е стартиран нов проект за главна версия и след вложени много време, труд, голям брой промени, поправки, подобрения и нововъведения най-после е готова следващата главна версия – PHP 7.

PHP 7.0 обещава да е до два пъти по-бърз и производителен, като същевременно ще има нужда от по-малко памет, сравнен с PHP 5.6. Това със сигурност ще се отрази много добре на всички уебсайтове, които са написани на PHP.

Новостите и промените в PHP 7

Фокусът на PHP 7 е в премахване на (deprecated) изоставени функционалности от предишни версии, подобряване на консистенцията на самия език и най-вече подобряване на производителността му.

Намалена консумация на памет

В PHP 7 има големи оптимизации в начинът за представяне на стойностите и структурите от данни. Масивите (напр. hashtable) използват до 3 пъти по-малко памет, в сравнение с версия PHP 5.6.

Подобрения на скоростта

Подобрената скорост, с която се изпълнява PHP кода, идва от комбинацията на намалената консумация на памет и подобрения начин за работа с вътрешните данни. Или, казано по друг начин, PHP 7 идва с по-бърз и пренаписан двигател – Zend Engine версия 3. Това е устройството, което задвижва (интерпретира) PHP кода.

Подобрения и нововъведения в самия език

Новата версия на Zend Engine е базирана на проекта PHPNG (PHP Next Generation). Това е стратегическата новост в PHP, която отключва масивните подобрения по езика, които ще продължат и в последвалите версии 7.1 и т.н.

Ето само малка част от новостите:

Резултати от тестове на PHP 7

От самото начало на проект PHPNG разработчиците извършват периодични тестове на производителността. Резултатите можете да проследите тук: PHP 7.0 benchmarks.

PHP 7 при СуперХостинг.БГ? Как се активира PHP 7?

PHP 7 се поддържа при СуперХостинг.БГ на споделения хостингвиртуалните сървъриуправляеми виртуални сървъри и наетите сървъри.

Ако вашият хостинг акаунт е на споделен хостинг или Managed VPS, можете да активирате PHP 7 през контролния панел cPanel -> PHP Manager by SuperHosting.

При услугата за собствен виртуален сървър, клиентите могат собственоръчно да извършат инсталация и активация на PHP 7.

Съвместими ли са WordPress, Joomla!, Drupal с PHP 7?

WordPress
От няколко месеца екипът на WordPress следи развитието на PHP 7 съпоставя и тества всяка новост и промяна по езика. Въпреки че все още не е обявено официално WordPress е подготвен и съвместим с PHP 7 (най-новите версии).

Joomla!
Все още няма официална информация, но според разработчиците Joomla! 3.5 ще поддържа PHP 7.

Drupal
Drupal 8 е съвместим с PHP 7 на 100%.

Защо е PHP 7, а не PHP 6, както би се очаквало след сериите PHP 5.x?

Всъщност PHP има версия 6, но тя никога не достига до статус на стабилна версия.

Версия PHP 6 вече е съществуваща, като експериментална версия, която не е достигнала стабилна фаза и не е публикувана. Проектът PHP 6 започва през 2005, но е изоставен през 2010г., поради затруднения с имплементирането на Unicode поддръжка.

За PHP 6 вече има съществуваща документация, помощна информация и цели книги, което може да доведе до объркване с бъдещата главна версия на PHP.

След проведено гласуване, номерът на новата стабилна версия на PHP става 7, за да се избегне объркване с вече съществуващата експериментална версия PHP 6.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията.