3 мита за самостоятелния IP адрес

По последни данни IPv4 адресите за свободна регистрация вече са изчерпани в RIPE (организацията, отговаряща за регистрацията на IP адреси в региона). Липсата на свободни за регистрация IPv4 адреси е в глобален мащаб и се отразява на всички услуги, предлагани в интернет, включително уеб услугите.

Често срещаме запитвания от наши клиенти, използващи услугата споделен хостинг, дали не трябва да отделят сайта си на самостоятелен IP адрес. И в 99% от случаите, виждаме, че няма реална нужда от използването на самостоятелен IP адрес.

Припомняме какво е самостоятелен IP адрес:
Самостоятелен IP адрес (dedicated IP) означава, че сайтът има собствен IP адрес, който е различен от този на хостинг сървъра. Предимно се говори за самостоятелен IP адрес, когато става въпрос за споделената хостинг услуга, защото всички акаунти при нея използват един „споделен“ IP адрес. При услугите Managed VPS и VPS, всеки сървър е със собствен, самостоятелен IP адрес.

Затова в следващите редове ще разсеем няколко мита за нуждата от самостоятелен IP адрес.

SSL сертификат за сайта

До преди няколко години имаше нужда от самостоятелен IP адрес, за да може да се инсталира и използва SSL сертификат за сайта. Това обаче се промени, когато контролният панел cPanel пусна поддръжка на SNI (Server Name Indication) технологията.

SNI технологията дава възможност на един IP адрес (хостинг сървър, хостинг акаунт) да се инсталират повече от един SSL сертификат (без нуждата от закупуване на самостоятелен IP адрес за всеки един домейн в cPanel).

Най-използваните и съвременни уеб браузъри (десктоп и мобилни) поддържат SNI технологията.

С поддръжката на SNI технологията на практика вече нямате нужда от самостоятелен IP адрес, за да използвате SSL сертификат за всеки един сайт в хостинг акаунта.

Независимо какъв SSL сертификат сте си избрали за сайта, той може да се инсталира веднага, след като бъде издаден, през cPanel » меню SSL/TLS.

Вижте повече: 🔗 Инсталация на SSL сертификат в cPanel | Help

Ако срещнете затруднение с инсталацията на SSL сертификат, поръчан и издаден през СуперХостинг.БГ, ние ще го инсталираме за Вас, без такси и заплащане при услугите споделен хостинг, Managed VPS и Shopiko.

SEO предимство

Според експерти в областта на SEO, самостоятелният IP не носи привилегии за SEO. А според източници от Google, споделеният IP адрес не е проблем за търсачката, също така домейните, които се хостват на споделен IP адрес се третират еднакво, като тези хоствани на собствен IP адрес.

Ако информацията в дадена страница не е най-конкретна и полезна, независимо дали тя се зарежда от самостоятелен IP адрес или не, качеството на съдържанието ще е едно и също. Самостоятелният IP адрес не е сред обявените сигнали за класирането в резултатите на Google, докато други са, например наличието на HTTPS, скоростта на зареждане на сайта, представянето му за мобилни устройства. 

Освен хостинг услугата, споделен IP адрес се използва и от CDN (Content Delivery Network) услуги като Cloudflare.

За да подобрите представянето на сайта за търсачката (SEO), може да следвате добрите практики и съвети, които се предоставят от Google, или най-добре е да се доверите на SEO експерт. Не е препоръчително да се следват на сляпо съветите, които се намират в интернет пространството, защото някои от тях може да нарушават препоръките от Google и да доведат до сваляне на сайта от страниците с резултати.

Важно: Преди да инвестирате в даден ресурс, с цел подобряване на SEO за сайта Ви, потърсете съвет от SEO специалист, дали този ход е подходящ и нужен, дали ще доведе до реални положителни резултати.

Има други оптимизации, които можете да приложите за сайта, с реални ползи за SEO и реално измерими резултати като например повишаване на качеството на съдържанието и ускоряване на зареждането му.

Вижте още: 🔗 Защо е важна скоростта на зареждане на сайта? | Blog

Влияние върху SEO от компрометирани сайтове

Друго притеснение, което забелязваме за споделения IP адрес, е, ако на сървъра има сайтове, които са компрометирани и може да окажат негативно влияние на дадения клиентски сайт и неговото SEO.

Защитата и сигурността на хостинг услугата, както и имейл услугата са приоритет за нас. Системата ни за сигурност предпазва всички сайтове на сървъра от злонамерени действия и опити за компрометиране, като шансът даден клиентски сайт да бъде хакнат е минимален. Дори и да има случай на компрометиран сайт, реагираме в рамките на няколко часа и даденият сайт бива обезопасен.

Чистата инфраструктура на хостинг услугата е повод нашите клиенти да са спокойни за сигурността на сайтовете си и тяхното уеб присъствие. Google също ще отчете това, защото ще припознае сайтовете им като „чисти“.

Вижте повече: 🔗 Хакнатите сайтове и решението ни за тях | Blog

Защита от попадане на изпратените писма в СПАМ папката

Имейл услугата, която е част от хостинг услугата, използва собствени IP адреси. Тези специални IP адреси са различни от самостоятелния IP адрес за хостинг акаунта.
Дори да използвате собствен IP адрес за хостинг акаунта, то имейл съобщенията отново ще се изпращат от специалния IP адрес на мейл сървъра, който обслужва дадения хостинг сървър.

Разполагането на акаунта на самостоятелен IP  адрес, не влияе на получаването и изпращането на имейл кореспонденция към домейна.

Бележка: Изпращането на имейл съобщения от самостоятелен IP адрес е възможно на услугата VPS (виртуален сървър). При тази услуга обаче, грижата за IP адреса на мейл сървъра е на клиента.

За подобряване на доставяемостта на писмата има изпитани оптимизации и технологии като SPF, DKIM и DMARC, които защитават писмата от попадането им в СПАМ папката на получателите.

Тези технологии, освен като индикатор за легитимността на писмата, които изпращате, индиректно защитават домейна Ви от попадането му в черни списъци, като не позволяват да бъде използван от злонамерени лица за разпращане на нежелани писма.

Вижте повече: 🔗 Защо писмата, които изпращам, попадат в спам (SPAM) папката? | Blog

Специалният IP адрес на мейл сървъра

Много е важно IP адресът на мейл сървъра да не попада в черни списъци и да не се влошава репутацията му в системите и филтрите за защита от СПАМ. Отговорността за опазването на този IP адрес е изцяло на хостинг доставчика. Поради това при нас са имплементирани процеси и защити за опазване на IP адресите на мейл сървърите. Също така специален компонент от системата ни за сигурност се грижи с денонощен мониторинг и превантивни мерки срещу изпращането на СПАМ от хостинг акаунтите. Отговорната грижа за IP адресите на мейл сървърите гарантира високо качество на мейл услугата.

Поради това от нашите сървъри не се толерира и допуска изпращането на СПАМ имейл съобщения. Дори когато причината за тези съобщения не е в клиента, а в незащитени форми на сайта му. За тези случаи също имаме защити, при които своевременно уведомяваме клиентите и им предлагаме възможни начини да защитят формите на сайтовете си.

Вижте повече: 🔗 Системата за сигурност – преди и сега | Blog

Надяваме се, че сме разсеяли съмненията Ви за най-масовите притеснения, водещи до въпроса „Нужен ли ми е самостоятелен IP адрес?“. Ако имате друго съмнение, пишете ни в чата или ни изпратете запитване, за да можем да Ви съдействаме.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.