Защо писмата, които изпращам, попадат в СПАМ папката?

В света на електронните съобщения вече има създадени много системи, черни списъци и филтри за разпознаване на SPAM писмата. Някои от тези системи за защита може да са доста строги и чувствителни. А някои дори използват елементи на изкуствен интелект и се самообучават на база действията на получателите и репутацията на изпращачите. Въпреки тези напреднали технологии, напълно възможно е легитимни писма погрешно да се маркират като SPAM.

Само един пример за това е, когато множество получатели в Gmail маркират опредено писмо като SPAM, дори то да не съдържа опасни препратки към сайтове или файлове, всяко следващо писмо от този подател да се озове в SPAM папката (заради интелигентната защита на Gmail).

Друг пример е, когато паролата за имейл акаунта е прихваната и от него бъдат изпратени множество SPAM писма, без реално потребителят да знае за това. Последствията са, че домейнът и дори IP адресът на мейл сървъра попадат в черни мейл списъци и получават лоша репутация. А резултатът от това е, че изпратените след това легитимни писма от този домейн също попадат в SPAM папката.

Възможните причини дадено писмо да бъде маркирано като SPAM са много. В тази статия ще представим основните, които се срещат най-често.

Посочените в тази статия причини и решения са приложими, когато изпратените писма са легитимни и не са SPAM.

Бележка: Ако писмото е изпратено към клиент на СуперХостинг.БГ и то се маркира като SPAM, това може да се дължи на SPAM филтъра SpamAssassin, който е активен за всички хостинг услуги. Другата възможност е, писмото да е засечено от допълнителната интелигентна SPAM защита, която се предлага при СуперХостинг.БГ за определени хостинг планове.

Не е активирано имейл удостоверяването чрез SPF, DKIM и DMARC

Много мейл сървъри и имейл услуги като Gmail, Outlook, Yahoo, AOL, Hotmail и други, проверяват за наличието на SPF и DKIM записи към домейна на изпращача и ако такива липсват, писмата директно попадат в SPAM папката на получателя. Също така някои имейл услуги проверяват и DMARC записа за домейна и ако такъв липсва, писмата може да се насочат към SPAM папката.

Първото нещо, което трябва да проверите и направите, е да активирате SPF и DKIM за домейна.

Активирането на SPF и DKIM за домейна се извършва през контролния панел cPanel » Имейл удостоверяване.

Помощна информация за активирането на SPF и DKIM: Активиране на SPF и DKIM в cPanel (имейл удостоверяване).

SPF и DKIM са DNS записи, чрез които се удостоверява подателят, както и автентичността на съдържанието на писмото.

DMARC е механизъм за имейл валидиране, който не позволява на трети лица да използват домейна за изпращане на нежелани писма.

Тези анти-SPAM-мейл защити, освен като индикатор за легитимността на писмата, индиректно защитават домейна от попадането му в черни списъци, като не позволяват да бъде използван от злонамерени лица за разпращане на нежелани писма.

SPAM защитите може да използват бази данни (черни списъци), в които са записани IP адресите и домейните на изпращачи, които са изпращали SPAM. SPAM защитите се свързват с тези черни списъци и проверяват в тях за наличието на IP адреса/домейна на изпращача.

За да проверите, дали домейнът е попаднал в черен списък, можете да използвате следните инструменти: ultratools, mxtoolbox, dnsstuff.

Ако домейнът е попаднал в такъв списък, според условията и изискванията на списъка можете да подадете заявка за премахване. Преди това обаче, задължително трябва да промените паролите на имейл акаунтите, които използвате. Също така трябва да сканирате устройствата, от които достъпвате имейл и хостинг услугите, за зловреден софтуер. След това може да подадете заявка за премахване на домейна/IP адреса от съответния черен списък.

Има нещо нередно със съдържанието на писмото

Електронните съобщения, наричани още имейли, са съставени от две части. Първата част са хедърите (headers, заглавни полета), в които се съдържа информация за самото писмо, изпращача, получателя и друга системна информация.

С просто око може да се видят само някои от тях като От (From), До (To), Относно или Тема (Subject), Дата (Date) и други. Кои хедъри ще се виждат при получателя, зависи от използвания имейл клиент/услуга.

Хедърите на писмото може да послужат за проверка на причините, когато даденото писмо вече е маркирано като SPAM. SPAM филтрите и защитите често поставят собствени системни хедъри в писмото, в които се посочва причината за маркирането на писмото. Например SPAM филтърът SpamAssassin ще посочи тестовете, за които писмото е получило положителен резултат, в хедъра „X-Spam-Report: SA TESTS“.

Всички хедъри на дадено писмо може да се видят през имейл клиента/услугата, като се използва съответната опция например View Source, Message Source или подобна.

Втората част от писмото е самото му съдържание (body, тяло на писмото), в което се съдържа кодът, текстът и изображенията. SPAM защитите проверяват и двете части на писмото.

Съдържание на писмото

Съдържанието на писмото, текстът и картинките, са основната част на писмото, която е видима за получателя. Кодът на писмото може да се види чрез опция в мейл клиента/услугата.

SPAM защитите проверяват съдържанието на писмото за определени подозрителни думи. Към момента тези думи са предимно на английски език например buy, viagra, online pharmacy и други. Посочените примерни думи са извадени от тестовете на филтъра SpamAssassin. Какви ще са думите, които ще се проверяват в съдържанието и темата съобщението, зависи от използваната автоматична SPAM защита.

Чрез мейл филтрите обаче, всеки потребител може да посочи други думи, по които да се филтрират писмата, включително на български език като „непоискано„, „търговско съобщение“, „непоискано търговско съобщение“, „нашата база данни“, „закупена база данни“ и други.

Някои от причините, поради които писмото може да се маркира като SPAM, заради съдържанието му, са:

 • Съдържа определени думи, които са индикатор за SPAM (buy, pharmacy …).
 • Цялото писмо представлява само едно изображение, без текст.
 • Има прекалено много изображения или са с прекалено голям размер.
 • Размерът на писмото (MB) е прекалено голям.

Препоръки за съдържанието на писмото:

 • Използвайте минимален брой изображения и с малки размери (kB).
 • Помислете върху оптимизиране на писмото за мобилните потребители.
 • Не е препоръчително използването на изображение като фон за цялото писмо.
 • Придържайте се към поставянето на повече текст, спрямо изображения в писмото.
 • Използвайте чист шрифт с нормална големина и цвят.
 • Ако се налага прикачване на голям по размер файл, качете го в сайта (или в подходяща услуга за споделяне на файлове) и само поставете препратка към него в писмото.
 • Ако писмото е за имейл кампания, бюлетин, повишете качеството на съдържанието му, така че то да ангажира получателите към действие (да го отворят, да кликнат на препратка).
 • Добавете задължително опция за отписване, в края на писмото.

Тема на писмото

Темата на писмото е първото нещо, което получателят вижда. Поради това в нея трябва да има кратко, точно и ясно описание на съдържанието, така че получателят да разбере за какво е писмото. Както при съдържанието, така и при темата на писмото важат същите съвети и добри практики.

Някои от причините, поради които писмото може да се маркира като SPAM, заради темата му, са:

 • Темата е изписана изцяло от главни букви.
 • Съдържа множество удивителни знаци!!!!.
 • Съдържа определени думи като buy, pharmacy и други.

Подпис в съобщението

В подписа към писмото може да се постави препратка към сайт или картинка. Подписът е част от съдържанието на писмото, така че се прилагат същите проверки за SPAM. Проверете репутацията на домейните, към които сте поставили препратки, дали не са в черен списък. Проверете големината на вмъкнатите изображения.

Изображения в писмото

Някои имейл клиенти и услуги блокират показването на изображенията в писмата по подразбиране. Това означава, че дори да няма проблем със самата картинка, тя може и да не се покаже при получателя.

За да се покажат картинките, получателят трябва изрично да потвърди с кликване на бутон в мейл клиента/услугата или да промени настройките си. В повечето мейл клиенти/услуги, след като веднъж е разрешено показването на картинките, в следващите писма на същия подател те ще се показват автоматично.

Ако получателят има доверие в подателя и харесва съдържанието на писмата му, тогава по естествен начин се поражда желанието да разреши показването на картинките.

За да повишите качеството на писмото, може да се придържате към:

 • Оптимизирани картинки, които не са с прекалено голям размер и не са прекалено много на брой. Също така избягвайте поставянето само на една картинка в писмото, без никакъв текст. Това се приема от някои защити като сигурен индикатор за SPAM.
 • Към картинките добавете описващ (алтернативен) текст. Този текст представлява кратко описание, което се показва когато картинката не се зареди (блокирана от мейл клиента). Алтернативният текст за картинките най-често се поставя в настройките за самото изображение или директно в кода (alt-text=“съвсем-кратко-описание-на-картинката“). Когато има такова описание и картинката да не се зареди, получателят ще знае за какво е и ще може да разбере съдържанието на писмото по-добре. Също така може да накара получателят да позволи показването на картинките.
 • И най-важното, ако искате получателите да разрешат показването на картинките, погрижете се качественото съдържание в писмото да ги накара.

Опасни прикачени файлове и вмъкнати елементи

Има определени типове файлове, които се считат за особено опасни и почти всяка SPAM защита би маркирала писмото като SPAM. Това са файлове, които биха могли да се изпълнят на устройството на получателя и да нанесат вреда. Ако в писмото се съдържа прикачен файл от типа exe, bat, cmd, jar, msi или друг подобен, писмото със сигурност ще се маркира като SPAM от получателя.

Стремете се да не използвате в писмото:

 • Препратки, водещи към чужди сайтове, които изискват попълване на лична и чувствителна потребителска информация.
 • Препратки към сайтове, чиито домейни са добавени в черни списъци (URIBL).
 • Съкратени URL адреси (URL shortening), които може да се приемат като опит да скриете реалния уеб адрес на сайта.
 • HTML форми, JavaScript код или вмъкнати обекти (Flash, ActiveX).

Код на писмото

Кодът и хедърите на писмото може да се видят през имейл клиента/услугата, с View Source, Message Source или подобна опция от настройките.

Ако HTML кодът на съобщението не е валиден и има некоректни тагове или параметри, писмото може да се маркира като SPAM.

За да избегнете маркирането на писмата като SPAM, уверете се че:

 • HTML кодът е валиден. Тествайте кода през инструмент, например: https://validator.w3.org/
 • Освен HTML кода, писмото трябва да има и обикновен текстов вариант (plain-text). Ако използвате имейл клиент/услуга, тогава не трябва да се притеснявате за това. Само ако използвате приложение, например през сайта Ви, което генерира писмото, трябва да проверите дали то добавя и текстов вариант.
 • В кода няма скрити елементи като текст, картинки или други. Скрити означава, че тези елементи не се виждат с просто око от получателя, но може да се видят с преглед на кода на писмото. Това е сигурен индикатор за SPAM защитите, че нещо не е наред в писмото и вероятността писмото да бъде блокирано е голяма.

Ако изпращате писма през вашия WordPress сайт

Когато писмата се изпращат през WordPress сайта, трябва да проверите как се изпращат – през Sendmail или SMTP. Ако се използва плъгин, проверете какви са настройките му и задайте използването на SMTP с реален имейл акаунт.

Важно: За да се предотврати маркирането на писмата, изпратени от WordPress сайта, като SPAM, препоръчително е те да се изпращат през SMTP с реален имейл акаунт. За целта може да се използва допълнителен плъгин като WP Mail SMTP.

Няколко съвета за подобряване на доставката на Вашите имейли

След като сте акктивирали имейл удостоверяването има още няколко добри практики, които допълнително ще подобрят доставката на Вашите имейли:

 • Поддържане на чист списък с имейли
  • Редовно почиствайте списъка си с имейли, като премахвате неактивните потребители. Високият брой откази и изпращането на имейли до неактивни акаунти може да се отрази негативно на репутацията Ви на изпращач.
 • Използвайте двойна регистрация (double opt-in)
  • Прилагайте процес на двойно потвърждение за нови абонати. Това гарантира, че потребителите изрично потвърждават абонамента си, като по този начин се намалява вероятността от оплаквания от СПАМ и фалшиви регистрации.
 • Сегментирайте списъка си с имейли
  • Сегментирайте списъка си с имейли въз основа на поведението на потребителите, техните предпочитания или демографски данни. Таргетираното и релевантно съдържание увеличава ангажираността и намалява риска получателите да маркират имейлите Ви като СПАМ.
 • Персонализирайте имейлите си
  • Персонализираните имейли са по-ангажиращи и вероятността да бъдат отбелязани като СПАМ е по-малка. Използвайте имената на получателите, адаптирайте съдържанието въз основа на техните предпочитания и сегментирайте имейл кампаниите си за по-целенасочена комуникация.
 • Наблюдавайте и управлявайте оплакванията (отбелязване на писмото като СПАМ)
  • Следете показателите за ангажираност на имейлите си, особено процента на оплакванията. Многото оплаквания могат да навредят на репутацията Ви като изпращач. Осигурете ясни опции за отписване и изпълнявайте незабавно исканията за отказ от получаване на имейли.
 • Определете ясни очаквания
  • Ясно съобщавайте честотата и вида на имейлите, които абонатите могат да очакват да получат, когато се регистрират. Това помага за определяне на очакванията и намалява вероятността имейлите Ви да бъдат отбелязани като СПАМ.
 • Оптимизирайте дизайна на имейлите
  • Уверете се, че имейлите Ви са с добър дизайн, удобни за мобилни устройства и имат добър баланс между текст и изображения. Избягвайте да използвате твърде много връзки или големи прикачени файлове, тъй като те могат да задействат филтрите за СПАМ.
 • Наблюдавайте черните списъци
  • Редовно проверявайте дали Вашият домейн или IP адрес не са включени в черни списъци за електронна поща. Включването в списъка може да доведе до проблеми с доставката. Съществуват онлайн инструменти за проверка на статуса на доставяне на имейли в различни черни списъци.
 • Използвайте последователен график за изпращане
  • Поддържайте последователен график на изпращане. Внезапните скокове в обема на имейлите могат да се възприемат като подозрително поведение и да задействат филтрите за СПАМ.
 • Тествайте и наблюдавайте възможността за доставяне
  • Извършвайте редовни тестове на доставката, като например изпращайте имейли до тестови акаунти на различни доставчици на електронна поща. Наблюдавайте резултатите, за да идентифицирате и отстраните своевременно всички проблеми с доставката.
 • Наблюдавайте оценката на изпращача
  • Услуги като SenderScore или подобни инструменти предоставят информация за репутацията на Вашия домейн. Добрият рейтинг на изпращача увеличава шансовете Вашите имейли да достигнат до пощенските кутии на получателите.
 • Ангажирайте абонатите с кампании за повторно ангажиране
  • Периодично изпращайте кампании за повторно ангажиране на абонати, които не са взаимодействали с имейлите Ви от известно време. Това помага за поддържането на активна и ангажирана база от абонати.

Като комбинирате удостоверяването на имейли с тези допълнителни най-добри практики, можете да оптимизирате доставката на имейли и да подобрите цялостната ефективност на маркетинговите си усилия. Редовното наблюдение и корекциите въз основа на показателите за ефективност са от съществено значение за постоянния успех.


Ако нито една от посочени причини в тази статия не е повод за маркирането на писмата като SPAM, тогава може да има нещо специфично, което се отнася само за даден имейл доставчик. Различните имейл услуги като Gmail, АБВ поща и други, използват различни SPAM защити и начини за определяне на писмата като SPAM.

Ако писмата се маркират като SPAM при един доставчик на мейл услуги, а при друг не, може да прегледате специфичните характеристики на SPAM защитата на дадената мейл услуга например:

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.