Има ли нещо ново и интересно при браузърите?

Скоро не сте се оглеждали за нещо ново или интересно в сферата на браузърите? Не сте само Вие 🙂

Може би защото в класацията на топ 5 най-използвани браузъри голяма промяна няма от много години. Но по-интересното са новите им възможности и появилите се нови браузъри (които не успяват да се изкачат в топ 5).

Първите 5 браузъра по използваемост са: Chrome, Safari, Firefox, Edge и Opera.

Каква е ползата от това да знам какви браузъри има? 

Освен ако не се занимавате с уеб разработка, поддръжка на уеб сайтове или работата Ви не изисква дълбоко проучване на информация в интернет, то вероятно още не Ви се е наложило да държите отворени по няколко браузъра едновременно.

Ако използвате само един уеб браузър, и то от дълго време, и сте доволни от работата с него, напълно нормално е да не Ви трябва да си търсите друг. Не е задължително да го сменяте. 

Но все пак, да знаете какви други уеб браузъри има и какви са техните функционалности, е полезно поради няколко причини.

Не всички сайтове и уеб услуги са направени еднакво

Някои сайтове може да не се зареждат оптимално или пък някоя онлайн услуга да е непълнофункционална в определени браузъри.

Например, ако използвате услугите на Google (Docs, Sheets…), те ще се зареждат и работят най-пълноценно в браузъра Chrome. 

Ако все пак се налага по някаква причина, да използвате Google услугите в друг браузър, например имате два акаунта в Google или просто не искате да виждате иконката на профила Ви вдясно в адресната лента, може да използвате браузъра Brave. (Тъй като ядрото и на двата браузъра се базира на една технология, ще можете да използвате и Chrome разширения в Brave).

По същия начин Microsoft Edge има естествена интеграция с услугите на Microsoft като OneNote, Bing и др.

Въпросите за сигурността и поверителността

Все още има разлики в подхода на браузърите относно сигурността и защитата на данните ни, докато браузваме в интернет. Някои са силно фокусирани в разработката на функционалности за защита на данните, докато други са оптимизирани за скорост.

Да използвате само един браузър, е удобно и бързо. Но ако искате да повишите сигурността на данните Ви в онлайн пространството, има един много бърз начин, който можете да приложите веднага. За всичките Ви важни сайтове и услуги, в които се логвате, може да използвате отделен браузър, който е фокусиран специално върху защитата на данните Ви. Примери за такива браузъри са Brave и Firefox.

Бележка: От гледна точка на сигурността, добре е да поддържате браузърите си обновени до последната налична версия.

Постоянно променящите се технологии

Въпреки че в топ 5 най-използвани браузъри от години си стоят едни и същи представители, от време на време се появява по някой нов, който може да предложи нещо ново, интересно или полезно за работата/живота ни онлайн.

Освен новите браузъри, съществуващите също постоянно се обновяват с нови версии и се подобряват.

Най-забележителната новост, която се разпространява във всички браузъри, е изкуственият интелект (AI).

Вижте още: Какво е ChatGPT? | Blog

Откриване на алтернативна/нова полезна функционалност (или разширение) 

Различните браузъри предлагат различни функционалности, които може да са Ви много полезни, според това какво правите в браузъра и интернет.

Вижте: 6 полезни допълнения за Google Chrome | Blog

Например някои браузъри имат вграден VPN, интеграция с комуникационни платформи като WhatsApp, Facebook Messenger и др.

Важно: Внимавайте и не инсталирайте разширения в браузъра, без предварително да сте ги проучили (особено ако не са от официални източници). Добре е да потърсите в Google по името на разширението и да разгледате резултатите. Да, бавно е, досадно е, но въпреки защитите в каталозите (Chrome Webstore, Firefox Extensions…) злонамерените лица намират от време на време начини да качат в тях зловредни разширения.

Въпреки че такива разширения биват премахвани от каталозите в момента, когато бъдат засечени, те може да са били налични известен период.
Само един пример за зловредно разширение за Chrome е Qiuck access to Chat GPT (<-линкът е към репорта, не към разширението – то вече е премахнато). Тази Chrome добавка е обещавала бърз достъп до популярния чатбот, но в действителност е отмъквала Facebook акаунта на потребителя, след като бъде инсталирана. Към това разширение е била пусната и платена реклама във Facebook, с кликване върху която, жертвите са насочвани към официалния каталог с разширения на Google.

Кои са 5-те най-използвани браузъра?

В топ 5 позициите на различните класации са следните браузъри: Chrome, Safari, Firefox, Edge и Opera.

Chrome

(Windows, Linux, macOS, Android, iOS)

https://www.google.com/chrome (английски)

https://www.google.com/intl/bg/chrome (български)

Google Chrome е най-популярният уеб браузър от 10 години насам. Пуснат е през 2008 г., през 2012 г. става номер едно, а към 2023 г. около 2.65 млрд. потребители го използват като браузър по подразбиране.

Chrome използва за основа Chromium двигателя. Той може да се използва самостоятелно като браузър или като двигател за браузър. Включва различни компоненти като: двигател за изобразяване Blink, JavaScript двигателя V8, както и други важни функционалности. Няколко други браузъри също използват този двигател: Edge, Opera, Brave, Vivaldi.

Този браузър ни е толкова „очевиден“, че да говорим за това как изглежда или какви функционалности има, е все едно да описваме как изглежда една кола и какво можем да правим с нея… 

Но все пак, ето няколко характерни функционалности в Chrome:

 • Разширения (адони, допълнения). В официалния каталог има над 100 хил. Chrome разширения, от тях само 13 имат над 10 млн. потребители.
 • Теми, с които можете да промените стила на интерфейса. Има над 30 хил. теми в каталога.
 • Вграден преводач. Барчето, което се показва, когато Chrome засече страница на език, различен от този на потребителя. Чрез интеграцията на Google Translate прави превод на съдържанието на момента автоматично.
 • Синхронизиране на отметките, историята и настройките между различните устройства, които потребителят използва. Осъществява се чрез акаунта в Google. 
 • Мениджър на пароли. https://passwords.google/ 
 • Естествена интеграция с Google услугите като Gmail, Docs и други;
 • Можете да следите новостите в Chrome в официалния блог: https://blog.google/products/chrome/

Chrome е браузърът по подразбиране към Android операционната система (на мобилните устройства).

Chrome браузър
Google Chrome v.114, десктоп

Safari

(Mac, iPhone, iPad)

https://www.apple.com/safari/

Това е браузърът по подразбиране на всички Apple устройства (Mac, iPhone, iPad). Има интеграция с екосистемата от продукти и приложения на Apple. Не може да се използва на Windows, въпреки че има стари версии на Safari, които биха могли да работят.

Няколко характерни функционалности:

 • Високо ниво на защита от проследяване на активността на потребителите. През 2017 г. във версия 11 е добавена функционалност (Intelligent Tracking Prevention) за защита от проследяващи скриптове, зареждащи се от трета страна (от домейн/сайт, различен от този, на който се намира потребителят в момента). 
 • Разширения. В официалния каталог (Safari » Safari Extensions – App Store) има няколко десетки разширения за Safari.
 • Tag Groups. Групиране на табовете в колекции;
 • И още: автоматичен превод на страници, бележки.
 • Новости в браузъра: https://developer.apple.com/documentation/safari-release-notes
Safari браузър
Safari v.16.5.1, десктоп

Firefox

(Windows, Linux, macOS, Android, iOS)

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new (английски)

https://www.mozilla.org/bg (български)

Mozilla Firefox е браузър с отворен код, с фокус към сигурността и поверителността на данните на потребителите.

Не че този браузър не ни е „очевиден“ също като Chrome, но интересно е, че преди (много) години той беше много близо до номер едно (тогава IE) в класациите. И все още за някои (от нас) си остава „браузър по подразбиране“, някакси Google Chrome е много „гугълски“.

Няколко характерни функционалности:

 • Разширения и теми. В официалния каталог има ок. 30 хил. разширения и над 480 хил. теми. 
 • Защита на данните и поверителност. Има разширени възможности за защита от проследяване. Блокира автоматично бисквитки от трети страни и над 2000 проследяващи скрипта (на аналитични и рекламни платформи). 
 • Pocket. Функционалност за запазване на съдържание – страници, статии, видео и др. След това съдържанието е достъпно от всяко устройство, което използвате.
Firefox браузър
Mozilla Firefox v.115, десктоп

Edge

(Windows)

https://www.microsoft.com/en-us/edge

Microsoft Edge е вграденият браузър към операционната система Windows. 

Предшественикът му – Internet Explorer (IE) е легенда. Първата му версия е от август 1995 г. Това са само две години след обявяването на уеб като публична и общодостъпна услуга в интернет. Старото поколение (сме) е проходило в интернет с него.

През 2015 г. Microsoft разработва Edge браузъра, който ще замени IE. През 2018 г. е преработен изцяло, като за основата му се използва Chromium технологията на Google. А през 2020 г. е пуснат официално новият Edge браузър.

Ето една интересна функционалност на Edge: Split Screen

Функционалност, с която табът се разделя на два панела. Много удобно за работа едновременно с два сайта (или страници, документи).

Например в единия панел може да отворите администрацията на WordPress сайта, а в другия реалния му изглед, които се вижда от посетителите (двата сайта първо трябва да ги отворите в отделни табове, после можете да изберете сплит на единия).

Ето още няколко функционалности:

 • Естествена интеграция с услугите на Microsoft като Microsoft 365, Outlook, OneDrive и др.;
 • Колекции. Създаване на колекции от табове за съхраняване на много страници, които след това могат да бъдат отворени отново;
 • Вграден изкуствен интелект (AI). Чатбот (BingChat) и генериране на текст (Compose), създаване на изображения (с DALL-E на OpenAI); 
 • Сигурност и защита. Има вградена защита от злонамерени сайтове и файлове (Microsoft Defender) и защита от проследяващи скриптове; 
 • Microsoft Rewards. Получавате точки, когато търсите в интернет през Bing. Точките може да се обръщат за картички и дарения; 
 • Browser Essentials. В страничната лента се показват индикатори за производителността на браузъра и статистики от защитата срещу злонамерени сайтове и файлове;
 • Синхронизация между устройствата.
Bing чатбот в Edge
Bing чатбот в Edge

Opera

(Windows, Linux, macOS, Android, iOS)

https://www.opera.com

Браузърът Opera е пуснат през 1995 г. и от тогава до днес се разработва и подобрява активно. Използва двигателя Chromium.

Поддържа български език. Промяната на езика се извършва през Settings » Advanced settings » Browser – Preferred languages – Add languages (настройките на браузъра можете да достъпите по лесен начин, като заредите следния адрес в адресната лента: opera://settings).

Най-новата версия на Opera браузъра се нарича Opera One и е пусната юни 2023 г.

Opera One новата версия на Opera

Ето няколко интересни функционалности в Opera:

 • Tab Islands. Групиране на отворените табове в група (в топ лентата), когато са от един и същ сайт;
 • Pinboards. Можете да събирате съдържание и линкове, което след това да споделите;
 • VPN (virtual private network). Безплатна услуга, вградена директно в браузъра като функционалност;
 • Интеграция с месинджъри като WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Instagram и др. Показват се в страничната лента на браузъра;
 • Вграден изкуствен интелект – Aria (отговаря на въпроси, обяснява и помага при създаване на съдържание). Има поддръжка и на ChatGPT и Chatsonic.

Интересни са и различните нови разновидности на Opera браузъра. Има специални версии за геймъри (Opera GX) и за Web3 (Opera Crypto Browser).

OperaGX

Този браузър е създаден специално за геймърите. Може да изразходва до 80% по-малко RAM памет от стандартните уеб браузъри.

Пуснат е през 2019 г.

Интересни функционалности:

 • Каталог с разширения (функционалности за браузъра);
 • Каталог с игри: https://gx.games;
 • Каталог с модове: https://store.gx.me. Модовете са нещо като разширения за браузъра, но фокусирани върху модифицирането на външния му вид. С тях може да се създават теми. Има различни типове модове: shaders – визуални ефекти; звуци – като фонова музика, от клавиатурата, при сърфиране; графики – статични или анимирани; live wallpapers – интерактивни фонови изображения;
 • Интеграции:
  • Twitch;
  • ChatGPT;
  • ChatSonic;
  • Facebook Messenger;
  • WhatsApp;
  • Telegram;
  • Player за връзка и възпроизвеждане на аудио и подкасти от YouTube, Spotify, Apple TV/Music и др.

Специалните функционалности (в GX Control) за ограничаване на ресурсите, които браузърът използва:

 • Hot Tabs Killer. Прекратява процесите на тежките табове, които изразходват прекалено много ресурси като CPU и/или RAM (за да не пречат на гейминг и браузинг преживяването);
 • Network Limiter. Може да се ограничи скоростта на ъплоуд/даунлоуд;
 • RAM Limiter. Колко памет може да използва Opera GX;
 • CPU Limiter. Колко процесорен ресурс може да използва браузърът.

Opera Crypto Browser

Opera Crypto Browser е специално ориентиран към поддръжката на Web3 и блокчейн технологиите. 

Пуснат е януари 2022 г.

Вижте още: Какво е Web3 и блокчейн? | Blog

Интересни характеристики:

 • Web3 Guard. Тази вградена функционалност в браузъра извършва различни проверки на посещаваните сайтове (и децентрализирани приложения – dApps):
  • Dapp Check: проверява за злонамерени (интелигентни) договори, дали са с отворен код, дали са били прегледани и др.;
  • Seed Phrase Phishing Check: проверка за фишинг съдържание/поведение на страницата, целящо да Ви отмъкне паролата (за възстановяване на загубен криптопортфейл);
 • Crypto разширения;
 • Интеграции:
  • MultiversX. Това е цяла екосистема от блокчейн технологии – блокчейн мрежа, криптовалута, dApps, DeFI, NFT, метавселена…). Интеграцията на приложенията и възможните на MultiversX се разширяват постоянно в Opera Crypto Browser-а; 
  • Поддръжка на лични идентификатори в блокчейна с Web3 домейна .nft. 

Други интересни браузъри

Brave

https://brave.com/

Brave е един от най-фокусираните браузъри върху защитата на потребителските данни и поверителността. Има вградена поддръжка и за Web3 блокчейн технологиите. Използва Chromium двигателя на Google.

Първата версия на браузъра е пусната ноември 2019 г.

Ето няколко интересни функционалности в Brave:

 • Защита на данните и поверителност. По подразбиране Brave блокира рекламите, бисквитките от трети страни и проследяващите скриптове на аналитични/рекламни и социални платформи. Само част от защитите:
  • Премахнати са Google функционалности от ядрото (Chromium) като Google Reporting, Topics, Network Status API, FLoC, Fledge;
  • При синхронизацията между устройства данните са криптирани;
  • Блокиране на проследяването чрез параметри в URL-а, например example.org?fbclid=uniquevalue, Brave ще премахне стойността (uniquevalue), преди да направи заявката. Ето още няколко параметъра, за които следи в адреса: gclid, msclkid, mc_eid;
  • Private Window with Tor: Проксиране на връзката през Tor мрежата;
 • Brave Search. Собствена търсачка (търсеща машина), в която търсенията, ключовите думи и кликовете на потребителите не се следят. За съжаление, в индекса (базата данни) на търсачката все още няма много сайтове на български език. Интересно е, че не се използват никакви „скрити“ алгоритми за филтрирането и класирането на резултатите;
 • Разширения. Може да се инсталират Chrome разширения;
 • Talk: Видео разговори;
 • Playlist. Създаване на списъци за възпроизвеждане с видео/аудио ресурси;
 • Wallet. Вграден криптопортфейл;
 • Rewards. Система за възнаграждения, при която се събират точки от преглед на реклами (незасягащи поверителността). Точките може да се използват за подкрепа на създателите на съдържание, за криптовалута и др.
Brave браузър
Brave v.1.52

Vivaldi

https://vivaldi.com/ (английски)

https://vivaldi.com/bg/ (български)

Най-отличителната характеристика на браузъра е, че има вграден имейл клиент (и календар, задачи, контакти).

Пуснат е 2016 г. Към април 2023 г. има повече от 2.4 млн. потребители.

Няколко интересни функционалности на Vivaldi:

 • Разширения. Може да се инсталират Chrome разширения (vivaldi://extensions/);
 • Теми: https://themes.vivaldi.net;
 • Имейл клиент, календар, задачи и контакти
 • Workspaces. Отделни работни среди;
 • Синхронизация между устройства;
 • Web Panel. Добавяне на панел, в който може да се зареди друг сайт. Подобно на опцията Split в Edge.

Изкуственият интелект и блокчейн технологиите навлизат сериозно в уеб браузърите. 

Дали класацията на най-използваните браузъри няма да се раздвижи малко, повлияна от внедряването на AI навсякъде? В Opera One изкуственият интелект е наличен за съдържанието в страниците, които разглеждаме, и документите, които редактираме.

След година може пак да проверим какво се случва в сферата на уеб браузърите и дали има някакво разместване в класациите. 

Така че

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
4 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!