6 полезни допълнения за Google Chrome

А Вие кой уеб браузър използвате? Ако отговорът е Chrome, подготвили сме Ви списък с полезни допълнения, с които да направите работата си по-организирана, лесна и продуктивна. Ако пък сте почитатели на някой от другите популярни уеб браузъри, не спирайте да четете. Възможно е да откриете неподозирани ползи в Google Chrome и да започнете да използвате и него за част от задачите си. 

 Да започваме!

UTM.io

Utm.io

Utm.io e допълнение в браузъра, с чиято помощ ще можете да създавате лесно и бързо линкове с UTM параметри. 

Какво представляват линковете с UTM-и? 

UTM e абревиатура за системата Urchin Tracking Module, където Urchin e старото име на Google Analytics, преди Google да го придобие. Добавяйки UTM параметри към линка на Вашата целева страница, ще можете лесно да отчетете в Analytics кой рекламен канал е довел най-много трафик, поръчки, стойност и други действия на Вашия сайт.

Много от маркетинг специалистите, както и собствениците на бизнеси, използват за целта екселски таблици, в които систематизират набора от параметри, използвани най-често в тяхната работа. Например fb се ползва за съкращение на Facebook рекламата, bul – за трафика от месечния бюлетин и т.н. Това е нелош вариант, за да поддържате единна нейминг конвенция. UTM.io също предлага опцията да запазите веднъж дефинираните си параметри и след това да ги изберете бързо и лесно от дроп-даун меню. 

Keyword Surfer 

Keyword Surfer

Както говори и името му, Keyword Surfer е допълнение, с което дигиталните маркетолози от Вашия екип буквално ще „грабнат вълната“ на резултатите в SERP-a. 

По време на Google търсене, то показва месечния обем на търсене на въведената от Вас дума, както и предложения за популярни свързани думи, директно в браузъра. Нелоша безплатна алтернатива на платените SEO инструменти е и ще Ви даде отправна точка, когато започнете своето SEO проучване. 

Спомняте си, че то е много важно при създаване на съдържание за Вашия сайт, нали? При добра SEO оптимизация, Вашето съдържание ще се класира на по-челни позиции в Google резултатите и съответно ще бъде по-видимо и по-кликаемо. Всичко това – напълно безплатно.

Повече детайли за SEO Ви припомняме тук: 
SEO оптимизация на сайт за начинаещи: онлайн магазин
Индексиране и класиране на сайта в Google [SEO Q&A част IV]

Calendly

Calendly

Вероятно вече се досещате, че Calendly e вид календар. Той Ви дава и възможността да изпращате на своите партньори информация кога сте на разположение за среща директно с линк, от който те да изберат свободен слот. Екстеншънът може да бъде интегриран с Gmail, LinkedIn и други приложения, чрез които комуникирате и си организирате бизнес срещи.   

Елиминирайте досадното губене на време в имейли от типа „А ти кога си свободен? Можеш ли в сряда?“. С Calendly ще можете да дефинирате графика си и да отделите време за спокойна работа, в която никой да не Ви притеснява. 

Ще можете да се съсредоточите в планиране или подобрения по Вашия сайт. А когато имате нужда да се чуете с някого, просто му изпратете линк от Calendly, за да разберете дали е свободен.

LastPass

LastPass

Покрай оптимизиращите работата и подобряващи продуктивността допълнения, стигаме и до важната тема за сигурността. 

Много от нас допускат грешката да използват една и съща парола в различните си профили онлайн – клиентския си профил в СуперХостинг.БГ, любимият си онлайн магазин за обувки и Google профила си, например. 

Да, знаем, че е много по-лесно за запомняне. Но рискът от пробив през един от тези сайтове – любимият магазин за обувки, да речем, и получаването на достъп до важни за нас дигитални активи е твърде голям, за да го поемем, нали?

Тук на помощ идват различни защитни инструменти, както на ниво уебсайт, така и на ниво браузър.

👉 Екстеншънът LastPass е 2 в 1 – възприема се като своеобразно хранилище за всичките Ви пароли, но всъщност е и генератор на пароли. 

В него се вписвате с една сложна и сигурна парола, а то на случаен принцип генерира и съхранява уникални пароли за другите Ви акаунти онлайн. По този начин ще можете да ги достъпвате лесно и бързо, без да се налага да помните много съчетания от символи или по-лошо – да ги записвате на недостатъчно защитени места. 

Още полезна информация по темата с паролите за достъп ще откриете в статията: Защо да НЕ избирате 123456, qwerty, test за парола

👉 От друга страна е възможността да активирате двуфакторно удостоверяване на всички профили, в сайтовете, в които това е възможно. Двуфакторното удостоверяване е метод за сигурност, при който е необходима допълнителна верификация (най-често чрез код, получен с SMS или удостоверяващо приложение) при всяко влизане във Вашите профили. 

Без този код, дори и някой злонамерен човек да е разгадал паролата Ви, няма да успее да достъпи профила Ви.

В клиентския си профил в СуперХостинг.БГ можете да активирате 2FA от блокчето „Потвърждение за вход в 2 стъпки“, което се намира точно под въведените от Вас име, телефон и адрес.

2FA

Напомняме Ви, че като собственици на уебсайтове, Вие имате отговорност не само към сигурността на собствените и бизнес профилите си онлайн. Ваша отговорност е достъпването на уебсайта или онлайн магазина от посетителите да се случва чрез криптирана връзка, каквато гарантира SSL сертификатът. 

Защитата на данните на потребителите е само една от ползите му. Когато той е инсталиран, цялата комуникация между потребителя и сайта преминава през тази сигурна криптирана връзка – HTTPS.

Защитени са не само чувствителните данни на потребителите (данни за логин, за разплащателни средства, лични идентифициращи данни), но и историята на сърфирането им в интернет. Недобронамерени лица не могат да прихванат данните от комуникацията, както и не могат да видят кой точно сайт е посетен и коя страница е заредена.

Наличието на SSL сертификат удостоверява и Вашата надеждност, като повишава доверието към Вас както от страна на потребителите, така и от страна на самите браузъри.

Все още нямате SSL сертификат на Вашия сайт? Разгледайте различните варианти, които предлагаме в СуперХостинг.БГ. Ако Ви е трудно да се ориентирате, не се колебайте да се свържете с нас по чат, имейл или телефон, за да отговорим на всеки Ваш въпрос.

Споделяме Ви и интересна аудио статия по темата. 

Workona

Workman

30 отворени таба в браузъра по едно и също време? Да, добре дошли в отбора!

Макар че съществуват доста допълнения, които се справят с хаоса в табовете, групирайки ги, Workona решава най-оптимално този проблем. 

Това допълнение позволява да превключвате между изцяло различни проекти, като групира табовете Ви в т.нар. работни пространства (workspaces), които можете да именувате. 

Така например, ако искате да организирате табовете, свързани с работата по уебсайта Ви, може да оставите в един проект всичко свързано с хостинга – клиентския Ви профил, полезни статии от блога и хелпа ни. В отделен проект съберете инструментите, с които създавате съдържанието за сайта – приложения за фото и видео обработка, текстови файлове в Google Drive, таблици с продукти и пр., а в трети – вдъхновяващи линкове за развитие и оптимизация на Вашия онлайн бизнес. 

В случай че сте фрийлансър, използвайте Workona, за да разграничите проектите, по които работите и ресурсите за всеки от тях. Това е Вашето работно пространство, поддържайте го подредено.

Google Translate

Google Translate

Едва ли сред нас има човек, който поне веднъж да не е използвал Google Translate! 

Включваме го в този списък, за да Ви припомним, че добавяйки го към Chrome, можете директно да виждате превода на дадена част от страницата, на която сте, като я маркирате. Разполагате с опция за превод и на цялата страница само с един клик. Качеството на преводите на повечето езици значително се е подобрило спрямо това от преди години. 

Друг интересен факт е, че ако използвате приложението на смартфона си, можете да превеждате текстове, табели и пр. само като насочите камерата на телефона към непознатото писание. Тествайте го, когато се чувствате неуверени по време на чуждестранно пътуване. 

***

Надяваме се, че подбраните допълнения за един от най-популярните браузъри у нас и по света, ще направят работата Ви по-лесна и организирана, както и че ще Ви стимулират да направите стъпки в посока сигурност. 

Споделете ни в коментар под статията допълненията, които Вие използвате най-често в своето ежедневие. Ще се радваме да допълним списъка.

Оставаме на Ваше разположение 24/7. Пишете ни в чата долу вдясно, ако имате въпроси.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други