Започна подаването на заявки за регистрация на домейни .бг

Преди време в нашия блог писахме за пускането на домейна .БГ (на кирилица). Допълваме темата с актуална информация.

На 08.02.2017 г. започна началният (sunrise) период за заявяване и регистрация на домейни на кирилица в областта .бг. През този период могат само да се подават заявки за регистрация, а самите регистрации ще се извършват след 08.05.2017 г.

За момента заявки за регистрация могат да се подават единствено през системата на регистъра (Имена.БГ АД), който изпълнява ролята и на служебен регистратор. Сайтът, през който може да се направи заявка за регистрация, е www.imena.bg

Предстои съвсем скоро СуперХостинг.БГ да подпише договор за акредитиран регистратор с Имена.БГ АД. След това заявки за регистрации ще могат да се подават и през нашата система. Надяваме се това да стане факт до края на февруари 2017 г.

Как ще се обработват заявките?

Всички подадени заявки за регистрации, направени през началния (sunrise) период ще се нареждат в опашки и ще бъдат обработени след изтичането на този период. На първи етап ще бъдат сортирани и разделени на две категории:

заявки с основание – регистрантът е приложил документ (търговска марка, име на организация и др.), удостоверяващ правото на ползване на даденото име на домейн;

без основание – регистрантът не е приложил документ удостоверяващ правото на ползване на даденото име.

Ако за един домейн има повече от една заявка на опашката, с приоритет ще се регистрира домейнът с основание, независимо кога е пусната заявката. Ако има повече от една заявка с основание (и основанието на всички е реално) с приоритет ще е заявката, която е пусната най-рано. Ако за един домейн има повече от една заявка без основание, с приоритет ще е заявката, която е пусната най-рано.

Регистрираните домейни .bg ще имат ли тежест при регистрацията на .бг?

От значение за регистрацията на .бг ща са единствено домейните от типа кирилица.bg.
Началният (sunrise) период е валиден и за тях.

Домейните, които са регистрирани изцяло на латиница, от типа latinica.bg няма да имат никаква тежест и значение при регистрациите на домейни на кирилица.

Всички домейни от типа кирилица.bg, които са регистрирани преди 08.02.2017 г., автоматично ще получат свой клонинг кирилица.бг, като така ще се формира двойка – име.бг и име.bg.

Клонираното име в съответната област обаче няма да стане активно докато не се регистрира по стандартната процедура. До регистрацията клонираното име ще остане със статус „блокиран“, което означава, че няма да може да се регистрира от друг, освен от регистранта, който притежава едната половина от двойката, т.е. двойката домейни може да принадлежи само на един регистрант.

Домейните на кирилица, които ще се регистрират след 08.02.2017 г., винаги ще се третират по двойки – при заявка за кирилица.bg, автоматично ще се предлага и кирилица.бг, както и обратното. Регистрантът ще преценява дали да регистрира двойката домейни или само един от тях, както и коя от двете области да избере. Ако желае, може да регистрира само единия, като другият ще бъде блокиран и ще се пази единствено за него, докато е активен първият домейн от двойката.

Всички имена на кирилица ли ще могат да се регистрират?

През sunrise периода Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще създаде списък със защитени имена, които няма да могат да се регистрират. Това са имена на градове, общини, области, туристически обекти и т.н. За тези домейни през sunrise периода ще могат да се пускат заявки на опашката, но реално няма да могат да бъдат регистрирани, освен от съответната община, областна администрация или институция, за която е запазено името.

Регистърът (Имена.БГ АД) също ще изготви списък с домейни от типа на регистър.бг, имена.бг. име.бг и др. които също ще бъдат защитени и няма да могат да се регистрират.

Още информация за позволените за регистрация имена на домейни е достъпна в общите условия за регистрация на Имена.БГ АД.

Може ли да се гарантира, че заявен през началния период домейн ще бъде регистриран от конкретен регистрант?

До изтичане на sunrise периода не може да се даде никаква гаранция. На опашката може да има други заявки преди конкретната, които ще са с предимство. Ако заявката е без основание, дори да е първа на опашката домейнът може да се регистрира с приоритет по друга заявка с основание. Също така домейнът може да попадне в списъците със защитени имена, които предстои да бъдат изготвени и утвърдени от страна на регистъра.

Вероятността за регистрация на дадено име обаче е толкова по-голяма, колкото по-рано бъде подадена заявката за регистрация, особено ако към нея е приложено и основание за регистрация.

Побързайте да заявите своя .бг домейн преди някой да ви е изпреварил!

Светослав Илиев
Светослав Илиев
Светльо е незаменима част от СуперЕкипа и главен смутител на реда в офиса. СуперСилата му е, че може да подреди всички проекти като пъзел, а multitasking-ът му е в кръвта. Във всеки един момент знае кой е правилният ход към подобренията и как клиентите да са винаги доволни!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.