Съвсем скоро ще можем да регистрираме домейн .бг

Преди два месеца в интервю с Илия Базлянков ви разказахме за домейните на кирилица .сайт и .онлайн и обсъдихме възможността за пускането на домейн .бг. Тогава Илия сподели, че националният домейн е сред приоритетите му и работи за неговата реализация. Явно работната група се е справила успешно, тъй като вчера националният домейн на кирилица получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN.

Честит да ни е! Това е голямо събитие за българския интернет, тъй като одобрението беше чакано цели пет години. Тогава България беше първата държава, която официално декларира своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица.

През 2010 година получихме отказ за регистрация на домейна с мотив, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. Към този момент процедурата не предвиждаше възможност за подаване на възражение и преразглеждане.

Темата за .бг домейна беше повдигната отново в разговорите с международната организация при последното посещение на президента на ICANN Фади Шехаде в България през август. Тогава на срещата с министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова беше обсъден въпросът с българската заявка. В резултат вчера беше подписано споразумение за сътрудничество между МТИТС и ICANN.

Следващата стъпка е получаване на заявление от страна на ICANN за готовност .бг да бъде включен в системата за имената на домейните. За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация – регистър на .бг домейни. В следващата седмица Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще инициира среща с всички заинтересовани страни.

По-подробна информация можете да намерите на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а ние ще ви държим в течение с новините покрай националния ни домейн.

Какво ще кажете за новината? Харесва ли ви идеята за домейн .бг и бихте ли го използвали?

Цветелина Ненкова
Цветелина Ненкова
Цвети работи неуморно, за да направи супер услугите още по-добри и да ги предостави на всички супер клиенти по най-добрия начин. СуперСилата на Цвети е, че знае всичко за новостите в хостинг технологиите и бързо ги прави реалност в СуперХостинг.БГ.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог [Аудио]

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин...

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!