Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Ускоряване на PrestaShop - от 5 секунди до 1 секунда (case study)

В статията „Скритият съпорт и грижата за Вашите сайтове“ извадихме наяве „невидимите” ежедневни дейности, които нашият СуперСъпорт извършва за сайтовете на нашите клиенти. И сега ще добавим още един пример за това, как приемаме присърце грижата за клиентите ни (и сайтовете им 🙂).

Скритият съпорт в действие

По време на ежедневна, „неангажираща“ клиента, проверка от наша страна, попаднахме на сайт, който отчетливо е повишил потреблението си на MySQL процесорно време. Тази проверка е част от дейностите на скрития съпорт и е инициирана от нотификация за бавни SQL заявки, изпълняващи се на хостинг сървъра.

Завишеното потребление на процесорен ресурс не е категоричен индикатор за проблем и може да е естествен резултат от пиков прилив на посетители в сайта.

От проверката установихме, че сайтът е онлайн книжарница за антикварни книги - https://knigite.eu. Това, което ни направи голямо впечатление (докато разглеждахме каталога 🙂) е, че отварянето на която и да е страница от сайта отнема приблизително 5 секунди. Това е твърде много време за зареждане на онлайн магазин и чакането определено не е добро потребителско изживяване.

5 секунди за зареждане на страница в сайта е прекалено много време. Дори да е с най-полезното и търсено съдържание сред конкурентите си, сайтът ще губи посетители и позиции в търсачките.

Не искахме просто да уведомим клиента за високото потребление на ресурси от неговия сайт, а да предложим решение, което да ускори зареждането му.

Затова направихме задълбочено и подробно проучване на възможните причини за забавянето. Извършихме анализи и тестове на различни решения, за да можем едновременно да ускорим сайта и да намалим потреблението на процесорни ресурси.

Всички тестове и проверки се извършиха на предварително създадено тестово копие на сайта. А резултатите от приложеното решение върху това копие, бяха представени на клиента, преди да се приложат на реалния му сайт.

Данни за сайта

 • Сайтът използва хостинг план СуперХостинг, който е подходящ за онлайн магазини.
 • Сайтът е тип онлайн книжарница, използващ уеб CMS платформа PrestaShop версия 1.6.
 • Параметрите на хостинг плана са напълно достатъчни за посещенията от потребители.

Казусът

Повишеното потребление на MySQL процесорно време се оказа, че е често срещан казус при версия 1.6 на платформата PrestaShop.

Казусът е комбинация от изпълнението на неоптимална SQL заявка върху голямо количество информация в само една таблица в базата данни.

За да стигнем до решението на този казус, извършихме много проверки. Разгледахме подробно с xdebug и strace за възможни причинители на забавеното зареждане. Опитахме различни варианти за намаляване на обръщенията към базата данни, дори и с кеширащи механизми. За съжаление, това не даде добър резултат.

Междувременно, една бавна SQL заявка ни насочи към проблемната таблица ps_configuration:

# User@Host: cpuser_myshop[cpuser_myshop] @ localhost []
# Query_time: 3.273069 Lock_time: 0.000123 Rows_sent: 660005 Rows_examined: 660015
SELECT c.`name`, cl.`id_lang`, IF(cl.`id_lang` IS NULL, c.`value`, cl.`value`) AS value, c.id_shop_group, c.id_shop
        FROM `ps_configuration` c
        LEFT JOIN `ps_configuration_lang` cl ON (c.`id_configuration` = cl.`id_configuration`);

Самата SQL заявка е част от функционалностите на използваната платформа PrestaShop. Неоптималното ѝ изпълнение е пряко свързано с това, че в таблицата ps_configuration в базата данни на електронния магазин, е налично голямо количество информация.

За да разберем защо в тази таблица, която стандартно трябва да съдържа само конфигурационни данни за сайта, има толкова много информация, проверихме множество записи в нея, един по един.

Открихме много записи за изоставените колички в магазина, а това е информация, която не би трябвало да се намира в конфигурационната таблица. И докато проучвахме защо тази информация е там, стигнахме до откритието, че тази таблица е hardcode-ната (директно зададена като име в кода) в един от системните файлове на сайта, и по този начин тя се пълни с излишни данни. Колкото повече се пълни таблицата, толкова по-бавни стават заявките към нея, и толкова по-бавен става сайта.

Голямото количество информация в посочената таблица засяга пряко скоростта, с която се зареждат всички страници в сайта. Причината за това е, че при много голяма част от действията в електронния магазин, се изпълняват заявки към конфигурационната таблица ps_configuration.

Решението

След като завършихме анализа на различни методи, с които може да се подобри скоростта на зареждане на сайта, стигнахме до комплексното решение на казуса.

За разрешаването на казуса, приложихме три промени и оптимизации върху сайта, файловете и базата му данни.

Прилагане на patch в един файл на системата

За да се коригира директното задаване на таблицата в кода на системата, приложихме малка, но много съществена поправка в един системен файл - /home/cpuser/public_html/classes/Configuration.php.

Поправката представлява редакцията на кода от:

446: -$result &= Db::getInstance()->insert('configuration', $data, true);

на:

446: +$result &= Db::getInstance()->insert(self::$definition['table'], $data, true);

Тази промяна е одобрена от разработчиците на PrestaShop с pull request от потребител, който също е забелязал подобен казус със сайта му.

Изчистване на ненужните записи в таблица ps_configuration

След като записването на излишна информация в тази таблица вече е преустановено, остава да се изчисти вече записаната такава в нея.

От предварителната проверка видяхме, че много от информацията представлява дублирани записи в тази таблица ps_configuration. За да видим информация за количеството дублирани записи, направихме следната SQL заявка:

SELECT count(*),name FROM ps_configuration group by name order by count(*) DESC 

След като вече знаехме коя е информацията, изчистихме всички ненужни записи в таблицата ps_configuration. Това почистване намали размера на базата данни с над 200 MB и от 670 MB стана 420 MB.

Резултати

Резултатите от решението на казуса са само положителни, за нас, за клиента, и за неговите клиенти.

Ускоряване на сайта

Най-осезаемият резултат от разрешаването на казуса, е забележителното ускоряване във времето за зареждане на сайта и страниците му.

Началната страница на сайта, преди прилагане на решението

От средно 5 секунди, времето за зареждане на сайта падна до средно 1 секунда. Това вече е добра предпоставка за по-добро потребителско изживяване, което помага за изграждане на лоялна клиентска база. Посетителите вече няма да се „редят на опашка” за книги, а ще си ги поръчват на момента 🙂. Не може да не споменем и по-голямата обич от търсачките към бързия сайт, което ще допринесе за разширяване на бизнеса.

Началната страница на онлайн книжарницата вече зарежда за под секунда (~600 милисекунди) 👀 , дори без активиран кеш в браузъра.

Начална страница на сайта, след прилагане на решението

Страницата за продукт зарежда за около 2 сек., а страницата за категория/резултати от търсене за около 1 сек.

Тъй като от прилагането на решението в сайта мина известно време, вече може да се отчете и промяна в броя на посещенията му. За януари 2019г. вече има 2 пъти повече посетители месечно.

Намалено потребление на процесорен ресурс

Другият резултат от решаването на казуса, е в намалено потребление на процесорни ресурси за хостинг акаунта. CPU минутите намаляха от около 150-200 мин/ден до 25-50 мин/ден.

Най-важният резултат от решението на казуса, който е истинската награда за нас, е:

„Благодарна съм за проявената проактивност, толкова неща изчетох и променях, за да се подобри скоростта, а сега това ми идва като прекрасен подарък.“

Освен чисто техническите положителни резултати, получихме голямо удовлетворение от това, че сме помогнали на клиент в нужда, както и от получената благодарност за извършените от нас действия.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

500px270px
SuperHosting.BG

4
Оставете коментар

avatar
2 дискусии
2 отговори към коментарите
1 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
Борис Стефанов
Гост

А дали не може да падне до 0.5 сек?

Предлагам да включите Суперкомпресията от контрол панел-а.
И да добавите/снадите едно файлче .htaccess
Със следната добавка:
FileETag none
## EXPIRES CACHING ##

ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresDefault "access plus 7 days"

## EXPIRES CACHING ##

PageSpeed Score D (68%)
YSlow Score D (69%)

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте, Благодарим Ви за този коментар. В статията сме посочили резултатите след оптимизацията, измерени без реално да е използвано кеширането от уеб браузъра (в инструмента за разработчици). Когато кеширането в браузъра е активирано, тогава скоростта на зареждане средно за всички страници в сайта пада до ~0.6 сек. “Суперкомпресията” е препоръчително да се активира (cPanel » Настройки на компресиране), особено ако в сайта има много текстови ресурси с големи размери (js, css). Компресията намалява размера на тези ресурси, от което се ускорява и зареждането на сайта, защото отнема по-малко време за… още »

Стефан Николов
Гост

Това е оправено в версия 1.6.1.2, преди 4 години. Горните версии нямат този проблем. Съветвам Ви да ползвате последните minor версии на системата, където подобни неща са коригирани.

Стефан Николов,
Prestashop Ambassador

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте, Стефан,

Благодарим Ви за този коментар, който е много добро допълнение към статията. В конкретния случай и за посочения сайт, сметнахме, че обновяването само по себе си не би било достатъчно ефективно.

Поздрави,
Мадлена