Прогресът в онлайн продажбите 2015 – инфографика

Замисляли ли сте се колко често пазарувате онлайн? А знаете ли как се развива интернет търговията в България и Европа?

През отминалата година онлайн търговията отново показва сериозно развитие. Очакванията са, че пиковете ще продължават през 2015 и 2016 година. Прогнозите са приходите от електронна търговия в Европа да достигнат до 4.4% от БВП (през 2016 г.). Все повече хора избират да пазаруват продукти и услуги онлайн. Те купуват от вкъщи, от офиса, от улицата, от любимото им кафе. През 2014 г. в Европа 47% от потребителите с достъп до интернет са пазарували онлайн. Електронната търговия се превърна във важен фактор за развитието на европейската икономика. Около 2 000 000 души работят директно или индикретно в сферата на е-търговията. Благодарение на развитието в този бранш и хората, които работят в него, през изминалата година броят на поръчките, изпратени в цяла Европа за една година, достигна 3,7 милиарда.

В България ситуацията е сходна. Онлайн търговията бележи ръст всяка следваща година, макар че мащабите са значително по-малки. Ние се нареждаме на четвърто място по обороти от онлайн продажби в Източна Европа с резултат от 200 000 000 Евро.

Още интересни данни ще откриете в инфографиката по-долу.

Инфографика - електронната търговия в България и Европа(източници: НСИ и Ecommerce-europe.eu)

Как се развива Е-търговията в България?
  • Наблюдаваме промяна в модела за търговия на дребно.
  • Имаме по-голям избор и достъп до повече информация, откогато и да било.
  • Търсим все повече и по-често продукти и услуги онлайн.
  • Сравняваме цени, правим проучвания, избираме откъде да купим на базата на мнения и оценки от други клиенти.
  • Куриерските компании се променят. Стават по-гъвкави.
  • Търговците обръщат повече внимание и акцентират в обслужването на своите клиенти.
  • До нас достигат все повече рекламни кампании и атрактивни промоции.

Всички тези фактори правят онлайн присъствието на почти всеки бизнес задължително. Това се дължи на разрастващия се брой потребители, използващи интернет и мобилни устройства. Процесът на покупка също търпи промени. Към момента потребителите най-често започват търсенето на даден продукт, използвайки своите мобилни устройства и завършват поръчката на своя компютър. През 2015 г. мобилните версии на сайтовете и респонсив дизайнът ще бъдат отново изключително важни. Ще нараства и броят на онлайн търговците и разнообразието от продукти, които можем да открием онлайн. От всичко това печели потребителят, печели и икономиката на страната. А какво още предстои, тепърва ще станем свидетели.

Кои според Вас са секторите, в които ще се развива интернет търговията у нас през 2015 година?
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
3 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ ) [Аудио]

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име [Аудио]

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!