Как се вижда сайтът ми през мобилно устройство?

Развитието на уеб технологиите е силно повлияно от постоянно растящите изисквания и очаквания на потребителите към интернет.

В предишната статия Какво е jQuery и за какво се използва? разказахме за една от уеб технологиите, с които можете да направите вашия сайт модерен и да създадете изключително потребителско изживяване.

Притежаването на интерактивен, въздействащ, модерен и мобилен уебсайт вече е задължително условие за успешно онлайн присъствие.

Мобилните посещения се увеличават

В днешно време достъпът до информация и активна комуникация е незабележима част от ежедневието ни. Това е факт благодарение на множество технологии и устройства. Смартфоните и таблетите удобно поставят целия интернет на върха на пръстите на хората по целия свят.

Според статистики на Google, вече всяко седмо търсене в интернет се извършва през мобилно устройство. 71% от потребителите със смартфон, след като видят реклама по телевизията, в пресата или онлайн, извършват търсене за повече информация.

И сега забележете: 79% от фирмите, които рекламират онлайн, все още нямат мобилно оптимизиран сайт.

Потребителите със смартфон могат бързо да намерят информация, продукти, да сравняват цени и да направят покупка почти навсякъде и по всяко време. Много по-лесно е да се използва винаги включения смартфон, който веднага се свързва с мрежата, за да се стигне до контакти, приятели, забавления и най-важното – информацията.

📊 Все повече хора достъпват уеб по-често през мобилно устройство, отколкото през десктоп компютър. През 2017г. мобилността на потребителите в интернет е 58.9%, а за 2018г. се очертава да нарасне до 61.2%.

📊 През 2013г. в световен мащаб мобилните потребители са 4.1 милиарда, а по прогноза на Cisco до 2018г. ще станат 4.9 милиарда.

📊 За Q3 (трето тримесечие) на 2016г. Facebook има средно 1 милиард активни мобилни потребители на ден.

Как да създадете мобилен уебсайт?

Можете да си направите мобилен уебсайт по два начина. Единият е създаване на втори сайт, който е предназначен за посетители от мобилни устройства и другият – вашият уебсайт да бъде оптимизиран за мобилни и десктоп устройства.

Как ще се визуализира един уебсайт през мобилно устройство, зависи от това дали дизайнът му е оптимизиран за размера на екрана и възможностите на устройството.

Мобилният уебсайт се вижда еднакво добре при различните размери на екрана на мобилните устройства, като смартфон, таблет и други.

1. Отделна мобилна версия на сайта

Най-често мобилният уебсайт представлява специална версия на вече съществуващия уебсайт, предназначена за мобилни устройства. Най-разпространеният начин е мобилната версия да се създаде на поддомейн към основния сайт, например m.mysitename.com или mobile.mysitename.com. Когато не-мобилният сайт е посетен от смартфон или таблет, се извършва пренасочване към мобилния сайт.

Ако искате да си направите мобилна версия на сайта, вижте как можете да направите пренасочването от основния сайт mysitename.com към мобилния m.mysitename.com.

Специално за мобилните версии на сайтовете се препоръчва компресиране на съдържанието, преди то реално да се предостави на посетителя. Това ще ускори зареждането на сайта през мобилното устройство.

Компресиране на съдържанието чрез модула mod_deflate се поддържа при хостинг планове СуперПро и СуперХостинг и всички сървърни услуги. Вижте как можете да активирате модула през контролния панел cPanel.

2. Един сайт за всички – мобилни и десктоп посетители

Актуалното в сферата на мобилния уеб вече е създаването на спретнат, стегнат и мобилно оптимизиран сайт. Един единствен, без да се създава втори специално за мобилна версия. Този сайт има адаптивен уеб дизайн и се вижда чудесно на всякакви устройства, резолюции и екрани.

Responsive web design или адаптивен уеб дизайн е метод за проектиране на уеб дизайна така, че сайтът да се вижда еднакво добре при зареждане от всяко устройство – стационарно и мобилно. Визията на сайта се променя спрямо резолюцията на екрана на посетителя. Елементите на дизайна се подреждат така, че всичко да е достъпно и лесно за намиране. По този начин не е нужно сайтът да се увеличава, намалява, намества и премества по екрана ръчно.

Работата през мобилно устройство с такъв тип мобилно оптимизиран сайт е много лесна, бърза и ефикасна.

Според изследване на Google, при достъпване на мобилно оптимизиран сайт, 74% от мобилните потребители потвърждават, че биха ползвали сайта отново в бъдеще, а 67% са по-склонни да закупят продукт или услуга.

Примерен изглед на мобилен уебсайт с адаптивен дизайн, през различни мобилни устройства:

Мобилен сайт с адаптивен уеб дизайн
Мобилен сайт с адаптивен уеб дизайн

За разлика от стационарните компютри, при мобилните устройства потребителите най-често извършват търсене за някакъв бизнес или услуга, в близост до местоположението им. Такова е всяко трето търсене, извършено през мобилно устройство. А след като се извърши такова търсене, 61% от потребителите се обаждат на телефоните за контакт и 59% посещават на място.

Независимо къде се намират – в офиса, вкъщи пред телевизора, в банята или навън, мобилните потребители имат нужда да получат търсената информация възможно най-бързо и лесно. Когато попаднат на сайт, който не е мобилно оптимизиран, потребителите може да се откажат да го разглеждат. Вместо това, ще преминат към следващия резултат от търсенето.

Как да направя сайта си мобилен?

Ако вече имате сайт и използвате готова система, като например WordPress, Joomla или друга, може да направите вашия сайт мобилен с подходяща тема или плъгин.

В директорията за готови теми за WordPress всички модерни теми вече са мобилно оптимизирани и се зареждат оптимално на мобилни устройства.

Съществуват също така плъгини за WordPress, с които можете да направите вашия сайт мобилно оптимизиран, ако все още не използвате модерна респонсив тема. Вижте още: Как да направим WordPress mobile-friendly | Blog

Ако сайтът е специално разработен за вас и в него не е предвидена поддръжка на адаптивен дизайн при изграждането му, възможно е да се добави. Затова обаче ще е необходима допълнителна разработка.

Въпрос с повишена мобилност: Колко често ползвате мобилно устройство за сърфиране в интернет? Имате ли търпението през смартфон и таблет да разгледате сайт, който не е мобилно оптимизиран?

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

10 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.