https://blog.superhosting.bg/mobile-site.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Как се вижда сайтът ми през мобилно устройство?

2016-09-14
Съвети от support-a
мобилен уеб сайт, мобилен сайт, какво е мобилен сайт, как да си направя мобилен сайт, мобилна версия на сайт, сайт през мобилно устройство

Развитието на уеб технологиите е силно повлияно от постоянно растящите изисквания и очаквания на потребителите към Интернет.

В предишната статия "Какво е jQuery и за какво се използва?" разказахме за една от уеб технологиите, с които можете да направите вашия сайт модерен и да създадете изключително потребителско изживяване.

И тук ще добавим: мобилен уеб сайт.

Притежаването на интерактивен, въздействащ, модерен и мобилен уеб сайт вече е задължително условие за успешно онлайн присъствие.

В днешно време достъпът до информация и активна комуникация е незабележима част от ежедневието ни. Това е факт благодарение на множество технологии и устройства. Смартфоните и таблетите удобно поставят целия Интернет на върха на пръстите на хората по целия свят.

Според статистики на Google, вече всяко седмо търсене в Интернет се извършва през мобилно устройство. 71% от потребителите със смартфон, след като видят реклама по телевизията, в пресата или онлайн, извършват търсене за повече информация.
И сега забележете: 79% от фирмите, които рекламират онлайн, все още нямат мобилно оптимизиран сайт.

Потребителите със смартфон могат бързо да намерят информация, продукти, да сравняват цени и да направят покупка почти навсякъде и по всяко време. Много по-лесно е да се използва винаги включения смартфон, който веднага се свързва с мрежата, за да се стигне до контакти, приятели, забавления и най-важното - информацията.

По време на Зимните Олимпийски Игри 2014г. търсенията в мрежата през смартфон или таблет за информация относно игрите достига 65%.

През 2013г. в световен мащаб мобилните потребители са 4.1 милиарда, а по прогноза на Cisco до 2018г. ще станат 4.9 милиарда.

Facebook има 556 милиона активни потребители на ден ползващи мобилни устройства, според отчет за последните месеци на 2013 година.

Как да създадете мобилен уеб сайт?

Можете да си направите мобилен уеб сайт по два начина. Единият е създаване на втори сайт, който е предназначен за посетители от мобилни устройства и другия - вашия уеб сайт да бъде оптимизиран за мобилни и стационарни устройства.

Как ще се визуализира един уеб сайт през мобилно устройство, зависи от това дали дизайнът му е оптимизиран за размера на екрана и възможностите на устройството.

Мобилният уеб сайт се вижда еднакво добре при различните размери на екрана на мобилните устройства, като смартфон, таблет и други.

1. Ако изберете първия вариант - отделна мобилна версия на сайта

Най-често мобилният уеб сайт представлява специална версия на вече съществуващия уеб сайт, предназначена за мобилни устройства. Най-разпространеният начин е мобилната версия да се създаде на поддомейн към основния сайт, например m.mysitename.com или mobile.mysitename.com. Когато не-мобилния сайт е посетен от смартфон или таблет, се извършва пренасочване към мобилния сайт.

Ако искате да си направите мобилна версия на сайта, вижте как можете да направите пренасочването от основния сайт mysitename.com към мобилния m.mysitename.com.

Специално за мобилните версии на сайтовете се препоръчва компресиране на съдържанието, преди то реално да се предостави на посетителя. Това ще ускори зареждането на сайта през мобилното устройство.

Компресиране на съдържанието чрез модула mod_deflate се поддържа при хостинг планове СуперПро и СуперХостинг и всички сървърни услуги. Вижте как можете да активирате модула през контролния панел cPanel.

2. Или втория вариант - един за всички... всички за един

Актуалното в сферата на мобилния уеб вече е създаването на спретнат, стегнат и мобилно оптимизиран сайт. Един единствен, без да се създава втори специално за мобилна версия. Този сайт ползва адаптивен уеб дизайн и се вижда чудесно на всякакви устройства, резолюции и екрани.

Responsive web design или адаптивен уеб дизайн е метод за проектиране на уеб дизайна така, че сайтът да се вижда еднакво добре при зареждане от всяко устройство - стационарно и мобилно. Визията на сайта се променя спрямо резолюцията на екрана на посетителя. Елементите на дизайна се подреждат така, че всичко да е достъпно и лесно за намиране. По този начин не е нужно сайтът да се увеличава, намалява, намества и премества по екрана ръчно.

Работата през мобилно устройство с такъв тип мобилно оптимизиран сайт е много лесна, бърза и ефикасна.

Според изследване на Google, при достъпване на мобилно оптимизиран сайт, 74% от мобилните потребители потвърждават, че биха ползвали сайта отново в бъдеще, а 67% са по-склонни да закупят продукт или услуга.

Примерен изглед на мобилен уеб сайт с адаптивен дизайн, през различни мобилни устройства:

Мобилен сайт с адаптивен уеб дизайн

За разлика от стационарните компютри, при мобилните устройства потребителите най-често извършват търсене за някакъв бизнес или услуга, в близост до местоположението им. Такова е всяко трето търсене извършено през мобилно устройство. А след като се извърши такова търсене, 61% от потребителите се обаждат на телефоните за контакт и 59% посещават на място.

Независимо къде се намират - в офиса, вкъщи пред телевизора, в банята или навън, мобилните потребители имат нужда да получат търсената информация възможно най-бързо и лесно. Когато попаднат на сайт, който не е мобилно оптимизиран, потребителите може да се откажат да го разглеждат. Вместо това, ще преминат към следващия резултат от търсенето.

Как да си направя мобилен сайт с адаптивен дизайн?

Ако вече имате сайт и използвате готова система, като например WordPress, Joomla или друга, може да направите вашия сайт мобилен с подходяща тема.

Директория от готови теми за WordPress с възможност за подробно търсене.

Съществуват също така плъгини за WordPress, с които можете да направите вашия сайт мобилно оптимизиран. Такъв плъгин е WPtouch Mobile Plugin. Как работи този плъгин можете да видите, като отворите тази статия през мобилно устройство 🙂

Ако сайтът е специално разработен за вас и в него не е предвидена поддръжка на адаптивен дизайн при изграждането му, възможно е да се добави. Затова обаче ще е необходима допълнителна разработка.

Въпрос с повишена мобилност: Колко често ползвате мобилно устройство за сърфиране в Интернет? Имате ли търпението през смартфон и таблет да разгледате сайт, който не е мобилно оптимизиран?

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилата на Меган е, че може да обясни и най-сложните технологии на достъпен за всеки език.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

8
Оставете коментар

avatar
7 дискусии
1 отговори към коментарите
6 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
Кирил
Гост
Кирил

Така е... В днешно време е почти задължително всеки сайт да има мобилна версия. Особено пък онлайн магазините и тези, които имат добър трафик. Интересна и полезна статия.

Tihomir Toshev
Гост

Над 70% от качествените, стари от време оно сайтове в България са все още без мобилна версия и работят доста добре за потребителите.

метални врати
Гост

Аз съм попадал на много добри сайтове които вре ощя нямат мобилно проложение, но явно навлизането на все повече смартфони ще ги принуди да си направят!

интериорни врати
Гост

Има много сайтове който са доста извесни и нямат, мобилна версия. Предполагам че скоро ще трябва да направят!

Кирил Йовев
Гост

Що за сайт е, ако няма мобилна версия 🙂

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other