Интересът към Node.js, Python и Git се повишава

Измина повече от година от началото на пандемичната обстановка. А технологиите не спират да се променят и развиват, някои дори с екстремно бързи темпове.

Неотдавна в блога ни Ви запознахме с някои основни характеристики на Node.js и Python приложенията, както и Git хранилищата.

Решихме да надникнем зад кулисите на нашата супер хостинг услуга и да Ви разкрием факти от кухнята за това как се промени интересът към тези технологии година по-късно, и да разберем стават ли те все по-предпочитани от разработчиците.

На нашата хостинг услуга се създават все повече нови виртуални среди за Node.js и Python, както и нови Git хранилища.

За увеличения интерес със сигурност повлияват различни фактори, но основната причина без съмнение е породената нужда от бърза дигитализация на бизнесите. Пускането на Node.js или Python сайт в уеб е много по-бързо и лесно с хостинг услугата, когато проектът не изисква специфични сървърни настройки, които са възможни само при услугата виртуален сървър (VPS).

Нарастващ брой нови Node.js/Python приложения и Git хранилища

Node.js приложения

Припомняме: Node.js е сървърна технология, чрез която е възможно изпълнението на JavaScript код на сървъра. Това позволява създаването на високоскоростни сайтове и приложения, които обработват голям брой заявки. С Node.js може да се създават динамични и статични сайтове.

Защо разработчиците избират Node.js?: 🔗 За какво се използва Node.js и какви са ползите от него? | Blog

От март месец миналата година (2020) до февруари 2021 г. забелязваме постоянен ръст на броя нови Node.js среди в хостинг услугата.

Увеличаване на интереса към Node.js хостинг услугата при СуперХостинг.БГ – период 1 година (01/2020-02/2021).

Node.js виртуалната среда в хостинг акаунта се използва за разполагане и работа на едно Node.js приложение.

През февруари 2021 г. новите Node.js приложения са с цели 65% повече, сравнено с февруари предишната година. 

Хостинг услугата и пускането на Node.js приложения

Ето как се създава сървърната среда за Node.js в хостинг акаунта: 🔗 Създаване на виртуална среда за Node.js приложения в cPanel | Help

Създаване на сървърна среда в хостинг акаунта за Node.js сайт.
Създаване на сървърна среда в хостинг акаунта за Node.js сайт.

Към причините хостингът да е предпочитан за пускането на Node.js приложения, ще прибавим още една. Разработчиците не е нужно да извършват сървърни настройки, които понякога са сложни или изискват познания по системна администрация.

В хостинга пускането на приложение е по-лесно и бързо, има уеб интерфейс за стартиране и рестартиране на приложение, поддържат се няколко версии на Node.js паралелно (Node.js 6 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12). При стартиране Node.js сървърът автоматично се свързва с уеб портовете (80/443) и приложението веднага е видимо през уеб.

Все повече разработчици използват React, Express, Nuxt, Next, Vue.js и TypeScript за своите проекти. С тях постигат съвременни, модерни визии и функционалности, а и скоростта на зареждане на приложенията е чудесна.

Python приложения

Както Node.js, така и програмният език Python, е back-end технология, която се използва за създаването на сайтове. 

Python е един от най-лесните езици за програмиране и много хора го предпочитат като първи език, на който да се учат. Това е един от най-старите езици, с много голяма и постоянно разрастваща се общност от разработчици. Те създават богата помощна документация и материали, които помагат на други разработчици от всички нива – от напълно начинаещи до експерти. Има създадени и много Python софтуерни рамки, модули и инструменти, които улесняват и спестяват време при разработката на приложения.

Защо разработчиците избират Python?: 🔗 За какво се използва Python и какви са ползите му? | Blog

След старта на пандемичната обстановка, през април (2020 г.) има явен скок в броя на новите Python приложения в хостинг услугата при нас. А след този месец, броят се увеличава с постоянен ръст.

Увеличаване на интереса към Python хостинг услугата при СуперХостинг.БГ – период 1 година (01/2020-02/2021).

Python разработчиците сякаш не почиват по коледните празници (декември месец). Дори напротив, декември месец има най-голямо увеличение (27%) на новите Python приложения в хостинг услугата, на фона на предишните месеци.

Хостинг услугата и пускането на Python приложения

Ето как се създава сървърната среда за Python в хостинг акаунта: 🔗 Създаване на виртуална среда за Python приложения в cPanel | Help

Както за Node.js, така и за пускането на Python приложения в хостинга, разработчиците не е нужно да извършват сървърни настройки.

В хостинга пускането на Python приложение е по-лесно и бързо. През специалния уеб интерфейс може да се стартира и рестартира приложението и да се използват няколко различни версии на Python (2.7 / 3.3 / 3.4 / 3.5 / 3.6 / 3.7 / 3.8).

Като най-използваната платформа за създаване на Python приложения е Django.

Git хранилища

Докато Node.js и Python са технологии за създаване на приложения, Git е инструментът на разработчика, с който той извършва самата разработка на приложенията (работата с кода им). 

Git хранилището в хостинг акаунта позволява на разработчиците да издърпват кода на проектите си от външни източници като GitHub, Bitbucket и GitLab.

Интересно: 🔗 За какво се използва Git и какви са ползите му? | Blog

Увеличаване на интереса към Git в хостинг услугата при СуперХостинг.БГ – период 1 година (01/2020-02/2021).

При Git увеличението е най-голямо. През февруари тази година броят на Git хранилищата се е увеличил с над 170%, сравнено с февруари 2020 г.

Този голям ръст показва, че все повече разработчици следват добрите практики да съхраняват кода си в хранилища. Това е и голямо улеснение в последващата работа с проекта – качване на приложения и сайтове, обновявания и други.

По-бърз начин за пускане на Node.js или Python проекти онлайн?

За разработчиците, които използват тези технологии, е по-лесно да разположат своите проекти в готова сървърна среда, отколкото да я инсталират и настройват.

Хостинг услугата (споделен хостинг и Managed VPS) предоставя бърз и автоматичен начин за създаване на сървърната среда, в която могат да работят Node.js и Python приложения. 

Предимствата на хостинг услугата за Node.js и Python приложения са:

  • Готова сървърна среда за Node.js/Python приложения и Git хранилища. Не е нужна инсталация, настройка и поддръжка на сървърен софтуер (уеб сървър, бази данни, Node,js, Python, Git и други).
  • Поддръжка на няколко паралелни версии на Node.js/Python.
  • Уеб интерфейс за управление на приложенията.
  • SH система за сигурност и защита от DDoS.
  • Помощни инструменти за управление на хостинг акаунта и съдържанието му. Например вграден терминал в cPanel, през който се управляват приложенията, без нужда да се стартира десктоп приложение за SSH връзка с хостинг сървъра.
  • Подсигуряване с генерираните системни бекъпи и улесненото възстановяване на файлове и бази данни от тях. 
  • Експертна поддръжка при нужда от помощ с Node.js, Python и Git (на български език).

Пускането на Node.js или Python класически сайтове онлайн определено се улеснява, а и става бързо, когато средата е предварително подготвена. 

Но не само към тези технологии има увеличен интерес. Вижте какво още споделя за IT бранша у нас Митко Василев, съосновател на най-голямата IT общност в България DEV.BG: 🔗 SuperTalks 023: ИТ бранша у нас – митове и истини | Blog

Предстои Ви да пуснете Node.js или Python сайт в уеб? Говорейки за бърз начин да го пуснете онлайн с хостинг услугата… възползвайте се от специалното ни предложение за нов проект. Спестете до 180 лв. от нов хостинг план.

Ползвате ли Node.js и Python за своите уеб проекти и защо избирате именно тях? Ще се радваме да споделите в коментар за читателите на СуперБлога! 🙂

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.