IT бранша у нас – митове и истини

Митовете. Любими са ни за развенчаване особено когато са свързани с интернет, уеб, IT сферата и общността. В СуперБлога сме разгледали не малко интересни такива като например:

Потърсихме обаче и мнението на професиналистите в IT бранша, за да научим как се развива той у нас, къде се позиционираме спрямо останалите държави в картата на Европа и какво бъдеще можем да очакваме в толкова предизвикателни времена като днешните. Затова поканихме Митко Василев, който е съосновател на най-голямата IT общност в България – DEV.BG. Заедно с него ще развенчаем някои от по-популярните митове, свързани със сектора, подбора на кадри и подготовката при кандидатстване за работа в IT сферата.

Разговорът с Митко е част от поредицата SuperTalks, в която искаме: Да бъдем. Онлайн. Заедно. В нея Ви срещаме с интересни гости, с които споделяме ценни съвети, опит, идеи за Вашия бизнес. Защото знаем, че заедно сме още по-супер!  

Научете повече за SuperTalks и гледайте останалите видеа на talks.superhosting.bg.

Предишна тема: Всичко за успелите българи, добрите новини и медиите. Гост Деси Иванова – главен редактор на единствената изцяло позитивна медия в България – uspelite.bg, която представя на българските читатели успешни истории на българи и споделя позитивни новини по света и у нас.

Слушайте #SuperTalks под формата на подкаст в SoundCloud и Spotify. За да Ви е по-лесно да се насладите на епизодите у дома, докато пътувате или… сте в офиса.

Гледайте целия епизод 023 на SuperTalks с Митко Василев във видеото:

1. Сподели ни повече за DEV.BG – Вашата история, път, развитие и нови проекти.

Наскоро навършихме 5 години като организация, като за това време се случиха много неща, зад които може да стои като статистика какво означава да си най-голямата IT общност в България. Хората ни познават от самото начало на стартирането ни чрез събитията, които организираме. 

Едно от първите неща, от които забелязахме, че има нужда, са именно това – събитията. Така стартирахме през лятото на 2016 г. с едно Q&A събитие, на което дойдоха много хора, позитивно настроени и с хубава обратна връзка. До края на годината вече бяхме организирали около 15 събития и от януари 2017 година имахме 10 потребителски групи, като към днешна дата са 15. Пет години по-късно имаме над 700 IT събития, проведени безплатно, за които вярваме, че обогатяват хората.

Нещото, с което най-много се гордея, е конференцията DEV.BG All in One. Участниците сами я определиха като нетехническата конференция за технически лица в IT бранша. През 2019 г. беше голямата промяна във формата, когато нямахме нито една техническа тема, представена на конференцията. Имаше 800 души в залата, жадни за знанията, които лекторите бяха готови да споделят. Миналата година заради пандемичната обстановка се включиха над 2500 души и ме радва това, че аудиторията се вълнува както от технически, така и от нетехнически въпроси. Все пак в работата си не правим едно и също и е хубаво да развиваме и меките си умения, тъй като изграждаме различни взаимоотношения с колеги, партньори и клиенти. 

Последното нещо, което е подплатено с много труд през миналата година, е най-големият IT Job Board в България, който официално стартирахме през януари 2021 година. Там може да намерите над 2800 обяви в IT сферата.

2. Би ли споделил повече за потребителските групи, ползите им за общността и по какъв критерий сте ги диференцирали?

Когато започнахме дейността си през 2016 година, направихме едно експериментално събитие. Като всяко нещо в една млада организация, не правиш нищо с идеята, че ще го развиваш в рамките на година, а го правиш еднократно с идеята да провериш какъв резултат ще даде експериментът. 

Първото ни Q&A събитие зададе посоката, в която ще развиваме дейността си, но впоследствие осъзнахме, че ако правим единични събития, те няма да имат структура и устойчивост в бъдещето. Затова решихме да сформираме потребителски групи, разделени в три вертикали:

  • строго технически – Java, .Net, Java Script, Python, Blockchain, DevOps и др.;
  • бизнес теми – IT предприемачество, IT Team Lead;
  • FMI club –  студенти и алумни на Факултета по математика и информатика.

3. Много хора смятат, че е достатъчно да изкараш курс някъде, за да си на добро ниво и с високи очаквания от IT бранша. Това така ли е?

Само един курс и чисто техническите познания не са достатъчни. Нещото, което ме радва, е, че академиите, които подготвят бъдещите специалисти в IT индустрията, все повече обръщат внимание и на двете части – технически и нетехнически умения. Ако трябва да ги назовем със съвременните понятия, това са hard skills (твърди умения) и soft skills (меки умения). Това, което аз забелязвам, е, че повечето работодатели развиват служителите си паралелно и в двете сфери.

Смело или не, може да се заяви, че само курсовете не са достатъчни, но са добра основа за организациите да развиват потенциала и кариерния път на един човек. 

4. Бизнесите и хората, които искат да навлязат в бранша, подценяват ли меките умения и тяхното придобиване?

Не мисля, че се подценяват, защото реалността е по-силна от хипотезата. Когато човек отиде в дадена организация, той вижда, че работата му не е свързана изцяло със стоенето пред един монитор. Има срещи с екипа, с прекия му ръководител, с клиенти, на които следва да аргументира своите тези, да защитава идеите си, да може да пресъздаде мислите си. Затова меките умения са много важни. 

Организациите инвестират в това било то чрез вътрешни екипи (HR екипи) или чрез външни обучения. Дори на хартия се забелязва, че много компании имат бюджет, отделен за такава цел. Бизнесът вижда нуждата да инвестира в развитието на своите служители и подсигуряването на такъв екип от специалисти, които се грижат както за твърдите умения на хората в компанията, така и за меките. 

5. Как се развива цялостно браншът у нас и къде се намираме в картата на Европа например?

Трудно е да се каже, защото тук е от значение да имаш поглед върху целия IT бранш, особено за Европа. Едно обаче е сигурно – IT браншът е в подем. Компаниите, които отварят офиси в България, го потвърждават.  

Най-големият фактор, който го подложи на стрес-тест, беше пандемичната обстановка. Въпреки това пазарът отбеляза ръст. Не беше с темповете на миналите години, но все пак имаше ръст. Вероятно през 2021 година разликата от намалелия темп ще бъде компенсирана. Преди дадена компания да стъпи на българския пазар, нейни представители се срещат с нас, за да получат повече информация каква е обстановката в страната. 

Истината е, че има липса на кадри у нас. Според някои твърдения има между 5 и 10 хиляди незаети места в IT бранша. По мои наблюдения със сигурност има около 3 хиляди незаети позиции, защото според информацията в нашия Job Board има близо 2800 обяви, които са изцяло IT насочени, без да включват ръководните бизнес позиции. От личен опит знаем, че понякога зад една обява стои нуждата от няколко кадри. Може би онзи интервал между 5 и 10 хиляди незаети места е верен, но аз бих казал, че точната цифра се доближава до долната му граница. Това е добър знак за развитието на IT сферата в България.

6. Има ли балон на заплатите в сектора и как се отразява?

Аз не съм икономист и не бих могъл да кажа дали има, или няма такъв балон. По-скоро вярвам, че няма такъв. Има компании, които са си сложили таван на заплатите, но при други няма такъв. Моят съвет към всички, които са търсили мнението ми, е, че ако човек е достатъчно добър, може да носи отговорност, умее да аргументира успешно идеите си и компанията види тези качества у него, той ще получи заплатата, която би желал. 

Тъй като работим с около 500 компании, с близо 100 от тях в доста тесни линии заради потребителските ни групи и конференцията, почти няма бизнес, който да е казал, че няма заплата за даден човек, който има голямо значение. Всяка една компания се бори за хората, които са двигател в един екип.

Моят апел към хората, които се стремят към определена заплата в някоя организация, е първо да се вгледат в себе си и да помислят дали имат компетенциите, а след това да ги съпоставят спрямо стандартите на компанията. Ако кажеш каква е заплатата, която очакваш, ще получиш отговор дали можеш да я получиш, или не. 

7. Какви са недостатъците в IT сферата и как биха могли да се преодолеят от хора, които имат желание да навлязат в нея?

Едно от нещата, които могат да се чуят за хората, навлизащи в бранша, е, че тяхното учене в технологията, която са избрали, е на ежедневна база. Тоест, ако човек не е готов да учи, да се развива, да ходи по семинари и обучения, да чете книги, шасът да изостане в техническите си познания е много голям. Това, от своя страна, води до изоставане в екипа. 

Друго, което мога да кажа, е, че работата в IT бранша е изключително концентрирана пред лаптопа. Но пък компаниите инвестират в удобни столове, периферни устройства и така нататък, които отнемат част от неудобството и физическия дискомфорт. Ако един човек е бил много активен и дейността му е била свързана с провеждане на срещи, обикаляне на града, имало е динамика в ежедневието му, то влизайки в IT сферата, това рязко ще се промени. 

Тези неща обаче не биха могли да се приемат като минуси, ако правилно съумееш да ги управляваш и да влизат осъзнато в тях.

8. Всеки ли може да стане IT специалист и да се развива в тази сфера?

Всеки може да стане всичко.

Въпросът е колко далеч иска да стигне и какви цели си е поставил. Средата също е много определяща, защото ако е неблагоприятна въпреки желанието ти да се развиваш, трябва да надскочиш много високо себе си, за да продължиш в тази посока. В IT индустрията има програмиране, QA, управление на екипи, управление на проекти, product management, архитекти, CTO (Chief Technical Officer) и много други. Възможностите и позициите са много. Някои IT компании имат дори маркетинг отдели и HR (човешки ресурси). 

Всеки трябва да намери мотивацията за себе си. Нека заплатата да не се превръща във водещ мотив при започване на работа в тази сфера. Знам, че много хора от други сектори се чувстват изкушени от високото заплащане, но с хубавата заплата идва и динамиката в работата, която не всеки може да понесе. На някои няма да им се отдаде определена специалност, но това не значи, че е невъзможно. Хората на изкуството например биха могли да намерят реализация като UX/UI дизайнери.

Съветът ми е да се опитате да валидирате уменията и желанието си да се развивате в IT сектора. Запишете се на краткосрочен курс и след края му вижте дали това е нещото, което искате да правите и Ви кара да ходите на работа с удоволствие. Всичко е възможно.

9. Всички професии ли са еднакво търсени или компаниите предлагат основно работни позиции за програмисти?

Нашият Job Board е само за IT обяви, но в него например няма да откриете позиции за technical support (техническа поддръжка), HR, маркетинг или брандинг специалисти. От гледна точка на компаниите, техническите роли на програмист, QA, DevOps и т.н. са най-търсени. Другите роли също не изостават, но те са по-малко и не толкова често срещани.

Организации, в които работят над 100 души, рядко спират да наемат хора и позициите, които не са толкова технически насочени, идват от време на време на пазара. Обикновено се търсят няколко човека за тези роли. 

10. Какви технологии и програмни езици са най-разпространени?

Отговорът ми се обосновава на търсенето, над което имаме наблюдения благодарение на нашия Job Board. IT аудиторията, а и не само, вероятно би се досетила, че Java и .NET са сред най-търсените технологии от гледна точка на Backend. Следват ги класическите PHP, C++, Python. Във Frontend development царят е Java Script. DevOps инженерите също са много търсени в момента. По-нишовите като Ruby, Node.js, Vue.js и други също присъстват в нашия Job Board, като дори си имат собствени мини бордове.

11. Frontend или Backend и защо хората се насочват само в едната посока, бягайки от другата?

Аз бих казал Frontend, Backend или Full Stack. Със сигурност Backend позициите и специалистите в бранша са много повече. Нашият Job Board го доказва с броя обяви за свободни позиции. Нарочно споменах и Full Stack, защото имаме над 400 обяви за тази специалност. Това е твърде индивидуално и зависи от какъв език се вълнуваш.

Ако ти е интересно да знаеш повече за Python или Node.js, е ясно, че се ориентираш към Backend. Ако пък те вълнуват Vue.js, React, Anguler – отиваш към Frontend. 

Full Stack Development е за хора, които имат интерес и към двете.

12. Съществува ли дискриминация между мъжете и жените в IT сферата?

Краткият отговор според мен е не. Всички знаем, че България е на челно място като процент и баланс на мъжете и жените в IT бранша и това е нещо, с което можем да се гордеем. Секторът дава еднакво добри шансове и на двата пола. Освен това има инициативи като Women Who Code и Go For It, които обединяват всички организации, свързани с дамите в IT сферата. Те дават пример как кариерният път на жените се развива до топ мениджмънт позиция.

Имам огромна молба към хората от IT сферата да внимават с темата и да не я използват за дискриминационни и сексистки изказвания, защото губим от това. Както имаме добър имидж относно баланса и мястото, което заемаме спрямо другите страни в Европа, нека не показваме, че изоставаме по отношение на манталитет, разсъждавайки върху тази тема. Нека, когато този въпрос стои на дневен ред, да бъдем осъзнати в разговора и да не го приземяваме на много ниско ниво, а да погледнем голямата картина.

За мен позицията и полът не са от такова значение, както например що за човек си, какви компетенции имаш, как си се борил и как си ги доказал, за да заслужиш мястото си.

13. Работата от вкъщи (Remote), която пандемията наложи, ще остане ли дългосрочна практика според теб и след края на тази ситуация?

От гледна точка на работата, пандемията предизвика много повече позитивизъм, защото IT браншът реагира много бързо в преминаването към работа от вкъщи. Remote работата обаче си идва със своите минуси:

  • водиш по-застоял начин на живот;
  • не правиш разлика между работните и домашните дейности;
  • работиш много повече.

Компаниите, които се опитаха да подпомогнат служителите си, осигуриха „хардуера” – удобни столове и бюра, но нямаше как да помогнат в разграничаването на работната среда от средата у дома. Въпреки това доста организации обмислят след края на пандемията да останат remote. Според мен голямото предизвикателство пред тях ще е по какъв начин ще управляват тази промяна, а не толкова какво ще се случи след това. Основите при една такава промяна са изключително важни и ако няма ясен план как ще се осъществи, рискът е голям.

Не бива да се пренебрегват и онези служители, които обичат работата от офиса. Хубаво е да се даде възможност на всички да бъдат щастливи. 

Моят съвет към всички, които работят в такива условия, е да бъдат активни и да споделят мнение, ако компанията повдигне тази тема в отворен разговор. Само така ще се създадат добри практики на работа.

14. Кое е водещото при наемане на кадри в една IT компания – опитът и уменията на един кандидат или желанието му да се учи и развива в сферата?

Според мен това е микс от двете. Ключово е също кандидатът да знае какво иска от тази работа. Когато отиваш на интервю, моята препоръка е да си напишеш домашното, като проучиш компанията. По време на самото интервю е важно да бъдеш активен, а не да се водиш изцяло по въпросите на HR специалиста. 

Бих посъветвал да си подготвите въпроси и в разговора да питате всичко, което искате да знаете и Ви интересува. Все пак това е двустранен процес. След него Вие също трябва да прецените дали това, което търси компанията, впечатленията и отношенията, които сте изградили по време на интервюто, ще паснат на Вашите. Потърсете предварителен контакт с прекия си ръководител.

15. Какъв съвет би дал на хората, които обмислят да се захванат с тази сфера?

Бъдете активна част в процеса по смяна на работа и не чакайте до последното интервю, за да осъзнаете, че позицията, за която кандидатствате, не е Вашето нещо. А може пък там да си доизясните, че това е желаното нещо. Опитайте се да намерите хора от тази компания и се свържете с тях. Заинтересовайте се от развитието на този бизнес, прочетете интервюта с личности, които вече работят там. 

Освен това бих посъветвал да посетите събитие на DEV.BG и да чуете лекция на човек от компанията, в която кандидатствате, ако той изнася такава. Ако свършите Вашата част от подготовката за едно предстоящо интервю, ще се чувствате по-удовлетворени от бъдещата си работа. Така ще повишите допълнително своята работоспособност, желанието за работа, а оттам и заплатата Ви може да се увеличи. 

Търсете организация, в която наистина ще се развивате. Не стойте на едно място заради CV-то си. Ако на шестия месец знаете, че това не е Вашата компания, напуснете я. При последващо интервю за друга компания, на което Ви попитат защо сте напуснали, бъдете искрени. Колкото по-честни сте и бягате от стандартните отговори, които HR-ите очакват на чуят, толкова по-голям е шансът да получите различно кариерно развитие. 

16. За финал те предизвикваме да довършиш изречението „За мен е супер…”

За мен е супер, че сме живи в тези времена. Супер е и, че IT браншът се развива и дава възможност на много хора да усъвършенстват себе си. Радвам се, че имам толкова готини колеги, с които работя, защото и те са супер.

А за нас е супер, че Митко беше наш гост, сподели гледната си точка и раздаде щедро толкова ценни съвети. Надяваме се думите му да са запалили искрата у всеки, който обмисля да навлезе в дебрите на IT сектора и да развие потенциала си именно там. Както каза Митко – всичко е възможно и всеки може да стане всичко, което поиска. Ние ще допълним – важното е да не се отказвате от целите си, да сте постоянни в усилията си и да подхранвате желанието си за учене и растеж.

Ако вече имате идея към какво да се насочите, не отлагайте повече, а дайте старт на развитието си в IT бранша. В случай че искате да впечатлите бъдещите си работодатели на интервюто Ви за работа, Ви препоръчваме да си направите дигитално портфолио под формата на сайт. За избора на подходяща платформа можете да разчитате на нас. СуперЕкипът е насреща, за да Ви предложи най-доброто решение за Вашите нужди.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
2 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!