Joomla! 3.7 – с потребителски полета и подготовка за новия URL рутер

С леко забавяне спрямо първоначалния график, вече е пусната официално новата Joomla! 3.7.

С версия 3.7 и следващите 3.8 и 3.9, разработчиците ни подготвят за появата на новата главна версия на Joomla! 4.0. В тази версия ще бъдат добавени много приятни подобрения и функционалности, които не биха могли да се появят във версии от серията 3.х.

Припомняме, че още във версия 3.5 на Joomla! е добавена пълна поддръжка за PHP 7+, така че ако вашата Joomla! е версия 3.5 или следваща и още не сте се възползвали от ускорение в зареждането на сайта, сега е много подходящ момент да го направите. Клиентите с хостинг и Managed VPS услуги, могат да превключат към PHP 7 през cPanel -> PHP Manager.

Освен козметични промени по външния вид на администрацията, в Joomla! 3.7 се открояват няколко подобрения и нови функционалности.

Потребителски полета (custom fields)

Custom Fields в Joomla! 3.7

Допълнителни полета за данни, наричани още потребителски полета (custom fields), може да се добавят в статиите, потребителите и контактите.

Ще може да се ползват полета с 15 вида данни.

За да ползвате потребителски полета в дадена статия, първо трябва да създадете поне едно такова поле. Това може да се направи през администрацията – Content -> Fields. Полетата може да се групират във Field Groups.

Joomla! Help: Managing Custom Fields

Модерен и по-добър URL рутер, но в следващата версия на Joomla!

Едно нещо в Joomla! не е претърпяло особени подобрения през годините – системният й компонент, който отговаря за URL адресите (наричан още рутер или URL рутер). URL рутерът е отговорен за създаването на url адресите на сайта.

В първоначалните работни версии за Joomla! 3.7 беше добавен нов, модерен рутер, който обаче в последните етапи от разработките е премахнат.

Новият URL рутер ще позволи на Joomla! да има по-бързи и по-добре изглеждащи url адреси, без излишни IDта в тях, без дублиране на съдържанието, което се получава от наличието на различни url адреси, сочещи към едно и също съдържание. Също така ще даде възможност за задаване на формат на адресите, например вместо /services?view=list&id=3 адресите да са от вида: /services/freelist. Тоест Joomla! ще може да предложи url адреси и настройки за тях, наподобяващи тези в WordPress :).

Според разработчиците обаче пътят, по който са поели с този нов рутер, не е правилният спрямо съществуващите потребители и стратегията за развитие на системата. Новият рутер променя начина, по който ще се обработват url адресите в Joomla!, а във версия 4.0 е планувано той да е активиран по подразбиране. Това щеше да принуди много потребители да преправят/пренасочат ръчно вече съществуващите адреси в сайтовете си. Поради това усложнение, новият рутер е премахнат от 3.7 и върнат за поправка.

За „до“разработката на новия рутер е сформиран нов екип от разработчици и професионалисти в SEO сферата. По първоначална информация те ще работят поне 2-3 месеца, за да подготвят и завършат проекта „нов URL рутер“, така че той да бъде факт в следващата нова версия на Joomla! (3.8).

Ето от къде започва идеята и желанието за този нов и по-добър URL рутер: Advance the Joomla URL Router

И официалното съобщение за причините и нуждите той да бъде преразгледан преди да се пусне в новата версия: Statement about the new Router feature for 3.7.0.

Мениджър за мултиезичните асоциации (Multilingual Associations)

Новата удобна функционалност е достъпна през Components -> Multilingual Associations и позволява лесно управление и превод на съдържанието, през един единствен интерфейс.

През този интерфейс можете да редактирате две статии едновременно – например английската и българската версия на дадена статия. В лявата част на прозореца се зарежда избрания обект (например EN статията), а в дясната част се зарежда асоциирания обект (например БГ статията).

Joomla! Help: Multilingual Associations

Управление на менютата за администрацията

Управление на менютата в администрацията на Joomla! 3.7

Подобно на функционалността за създаване и управление на менюта за посетителската част на сайта, в Joomla! 3.7 е добавена опция за създаване и управление на менютата в административния панел.

При създаване на меню ще видите новата опция за избор дали то да бъде за Site, или за Administrator.

Подобрения в редактора TinyMCE

Добавени са два нови бутона в редактора – Menu и Contact.

Подобренията в редактора включват и възможността да се добавят, разместват и премахват бутони от менюто му. За различните потребители, с различни нива на достъп, може да се създаде различна подредба на менюто. Подобренията целят редакторът да бъде по-лесен за поддръжка и да може възможностите му да се разширяват.

Пренареждане на бутоните в редактора в Joomla! 3.7

Новите опции ще намерите в меню Plugins -> Editor – TinyMCE. В зависимост от ролята на потребителя, можете да зададете ползването на предефиниран сет от бутони и менюта в редактора. По подразбиране са налични и активни три такива – Set 2 е за публичен достъп, Set 1 за мениджър/ регистриран потребител и Set 0 е за администратор/ редактор/ супер потребител. За различните сетове можете да променяте и типа на потребителите, които ще ги ползват.

И още:

  • Темата за администрацията ще бъде превключена автоматично към Isis, в случай че към момента се ползва Hathor. Потребителите може да превключат обратно към Hathor, но това не е препоръчително. Темата Isis е обновена и дори по-добра вече от Hathor. Темата Hathor не е обновена и е възможно да не поддържа някои от новостите в 3.7 и следващите версии на Joomla! В Joomla! 4.0 темата за администрацията Hathor ще бъде премахната.
  • Календарът, от който се избира дата например за публикуване на статия, е сменен с такъв с по-модерен код;
  • Нови бутони за създаване на статия, категория, контакт или новина, докато създавате меню обект;
  • Не е нужно да помните стойностите на глобалните настройки, те вече ще се показват в настройките на статиите, контактите, таговете и други;
  • Защита от неволно деинсталиране на зависими елементи към разширенията;
  • и още много подобрения.

Joomla! 4

А какво ни очаква след последната версия на серията 3.x (3.9)? Следващата основна версия Joomla! 4.0. По данни на разработчиците, тази версия няма да бъде тотално пренаписване или промяна на системата. Но ще постави основите за бъдещи големи подобрения, нови функционалности и възможности, които не са възможни към момента в серията 3.х. Дори в момента се извършват разработките по версия Joomla! 4.0. Оставаме с надеждата и обещанието от разработчиците, че ще има минимални несъвместимости с предишните версии и че ще може да се премине безпроблемно от 3.х към 4.х.

Бележка: Преди да направите обновяване на вашия сайт, генерирайте пълен бекъп или проверете дали часът на последно генерирания системен бекъп ви устройва в cPanel -> Backup Manager. Също така след като сте обновили сайта, направете подробна проверка на инсталираните разширения за съвместимост с новата версия на Joomla!

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин [Аудио]

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт [Аудио]

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.