Още подобрения в новата Joomla! 3.5

Разработката по новата версия на Joomla! 3.5 бе отбелязана с първата тестова версия през ноември 2015г. Пет месеца по-късно вече е готова и обявена официално стабилната версия 3.5 на Joomla!.

Ето какво се крие в новата Joomla! 3.5

Поддръжка на PHP 7

Joomla! версия 3.5 поддържа PHP 7, а от Joomla! 3.3 изискването за минимална версия на PHP вече е 5.3.10.

Ако ползвате контролен панел cPanel можете да активирате PHP 7 за сайта си бързо и лесно през PHP Manager by SuperHosting.

Имайте предвид, че ако версията на вашата Joomla! е по-стара от 3.5 и активирате PHP 7, има голяма вероятност сайтът да спре да се зарежда. За да възстановите работата на сайта, върнете предишната активна версия на PHP.

Вижте още информация за промените в Joomla!, наложили се за поддръжката на PHP 7: Update to String package 1.3 #6600

Имейл нотификация при налично обновление

Имейл нотификация за налично обновление на Joomla!

В Joomla! 3.5 е вграден плъгин, който при налично обновление на системата ще изпраща имейл до администратора (администраторите) на сайта.

По подразбиране езикът на изпратената имейл нотификация се определя автоматично от плъгина.

В настройките му може да се зададе предпочитан език и имейл адрес, на който да се изпращат нотификациите.

Подобрения в редактора на съдържание (TinyMCE)

Извършени са няколко подобрения и промени в редактора на съдържание TinyMCE. Бутоните, които се намираха под зоната за редактиране – Article, Image, Page Break и Read More, са вкарани в основното меню на редактора. И още:

Директно качване на изображения в редактора

Редактор на съдържание в Joomla!

Към редактора е добавена нова функционалност за директно вмъкване на изображения, чрез дръпване и пускане.

Функционалността е активирана по подразбиране, това означава че можете да я деактивирате в настройките на редактора – Extensions -> Plugins -> Editor – TimyMCE.

Настроената директория, в която ще се записват изображенията по подразбиране, е /images. От настройките на плъгина може да се зададе различна поддиректория в images/ за записване на изображенията, качени чрез drag&drop.

Добавяне на модули директно в съдържанието на статиите

Друга интересна новост в редактора е възможността за добавяне на модули директно в съдържанието на статиите. Чрез добавен нов бутон – Modules, можете да търсите в списък и да добавяте модули към съдържанието на статиите.

Събиране на анонимни данни

От версия 3.5 Joomla! вече ще може да събира анонимни данни от потребителите, ако й бъде позволено. Тези данни ще се използват за подобряване на системата.

Анонимни данни, събирани с цел подобряване на Joomla!

При нова инсталация на Joomla! 3.5 в административния панел ще се получи съобщение от вградения плъгин за събиране на данни. Данниите няма да бъдат събирани и изпращани, докато потребителят не потвърди позволението си.

Събираните данни са: операционна система на сървъра, версия на PHP, типа на сървъра за база данни и неговата версия.

Тази събрана информация ще бъде от полза на разработчиците на Joomla!, както и на тези, които разработват разширения за системата.

Достъпът до статистиките от събраните данни е публичен на сайта на платформата.

Брояч на елементите по категории

На страниците в администрацията, които листват категориите на статиите, банерите, контактите и новините, са добавени четири нови колони. Те показват броя на елементите във всяка една категория – публикувани, непубликувани, в кошчето и архивирани.

И още:

Добавена е възможност за ползване на потребителски стилове към темата Protostar. Системата ще потърси за наличието на файл user.css и ако открие такъв (templates/protostar/css), ще зареди стиловите настройки в него.

От версия 3.5 на Joomla! е добавена поддръжка и се използва по подразбиране колация utf8mb4 за базата данни (на сървърите, които го поддържат, MySQL от версия 5.5). За разработчиците на разширения към Joomla!, следната информация може да е от полза, относно промяната на колацията на таблиците в базата данни: от utf8_general_ci на utf8_unicode_ci (utf8mb4_unicode_ci за MySQL => 5.5).

Пълен списък с промените и извършените поправки можете да намерите в GitHub: milestone:“Joomla! 3.5.0„. Там ще намерите и дискутираните казуси.

Съвет: Преди обновяване до Joomla! 3.5 направете бекъп на сайта.

Версия 3.5 на Joomla! вече е налична и в библиотеката Softaculous в cPanel.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин [Аудио]

6
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог [Аудио]

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!