Hosts файл – предшественикът на DNS

Съществува ли друг начин, по който можем да свържем един домейн с определен IP адрес, без да ползваме DNS указателя? Това е възможно чрез hosts файла.

Какво е hosts файл?

Hosts файлът представлява текстов системен файл, наличен във всяка операционна система. Той е част от Internet Protocol-а и е предшественик на DNS системата. Както и в DNS системата, hosts файлът се ползва за транслиране на домейните в IP адреси.

При повечето операционни системи hosts файлът се ползва с приоритет пред DNS системата. Това означава, че ако има добавен домейн в hosts файла, директно ще се зареди домейнът от зададения IP адрес, без да се извършва DNS проверка в DNS указателя.

Съдържание на hosts файла

Hosts файлът съдържа записи, в обикновен текст, състоящи се от IP адрес, последван от едно или повече домейн имена, които се разделят с интервал. Тези записи са много подобни на DNS записите. В съвременните операционни системи може да се добави освен IPv4, така и IPv6. (В примера по-долу IPv6 записът за localhost е: :: 1 localhost). Възможно е да се постави коментар, като в началото на реда се добави „#“. Изцяло празните редове във файла се игнорират.

Ето пример за съдържание на hosts файла:

# Коментар: Това е пример на hosts файла
127.0.0.1 localhost
:: 1 localhost

За да редактираме hosts файла е необходимо да знаем къде се намира. Той е наличен във всяка операционна система, а за най-често ползваните системи е разположен както следва:

Операционна системаМестоположение на hosts файла
Unix/etc/hosts
Windows
XP (x86 & x64), 2003, Vista, 7 и 8
%SystemRoot%system32driversetchosts
Mac OS X 10.2 и по-нови/etc/hosts (symbolic link към /private/etc/hosts)

Списък на повечето операционни системи с разположението на hosts файла в тях, можете да видите на адрес: hosts.

Важно е да се има предвид, че hosts файлът трябва да се редактира с административни права. Например при Windows операционна система, за да можете да редактирате файла, трябва да дадете права на потребителя. За Windows7 и Windows8 трябва да изберете с десен бутон „Properties“, таб „Security“, избирате потребителя и „Edit“. Може да се зададе „Full control“. След прилагане на промените, файлът може да бъде редактиран.

Понякога по-лесен вариант е hosts файлът да се копира в друга директория (например Desktop), а след редакциите да се върне обратно.

Защо се е наложило създаването на DNS системата, след като може да се ползва hosts файла?

Първата компютърна мрежа ARPANET, предшественик на интернет, е използвала централизиран метод за обновяване на hosts файла (базата данни с имената на хостовете). Всяка точка в мрежата тогава е поддържала свой собствен hosts файл (информация за хостовете и имената им). Не е имало метод за гарантиране, че всички машини в мрежата ползват едно и също име, нито начин да се чете hosts файла на друг компютър, за да може автоматично да се получи негово копие с актуалните записи.

Тъй като ARPANET е била малка мрежа, се изисквали ниски административни разходи за поддържане на hosts файловете. Отделните компютри в мрежата обикновено имали един адрес и много имена. Когато компютърните мрежи набрали популярност обаче, поддържането на hosts файловете става все по-трудно на системните администратори, защото трябва да се актуализират записите все по-често.

Нуждата от дистрибутирана система за актуализиране и поддържане на информацията, налага създаването на DNS системата. Чрез нея процесът за актуализиране на информацията за имената и съответстващите им IP адреси се автоматизира.

Според статистика на dailychanges.com за днешна дата – 23 май 2013 промените по DNS записите са 145 410 427 и това е само за домейните .com, .net, .org, .biz, .info и .us.

Броят на потребителите в интернет за 2012 г. е над 2,5 милиарда, а за 2013 г. със сигурност е нараснал.

Какво ли би било, ако DNS системата не е налична и над 2,5 милиарда потребители в интернет трябва да актуализират hosts файла си с повече от 145 милиона домейна всеки ден, за да имат актуална информация, да отварят сайтовете, да изпращат имейли и т.н.? 🙂

Съвет от съпорта: В днешни дни също се ползва hosts файла. Например след като сте преминали към нова хостинг услуга, за да видите сайта преди да бъдат променени DNS записите или ако DNS-ите са променени, но все още не са се опреснили, можете да въведете домейна и IP адреса на хостинг услугата в hosts файла. В нашата помощна страница сме описали подробно как да бъде направена промяната. По този начин ще можете да проверите дали сайтът се зарежда коректно.

А вие, ползвали ли сте hosts файла и кога? 🙂

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.