https://blog.superhosting.bg/hosts-file.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Какво би станало без DNS система?

2013-05-23
Съвети от support-a
hosts файл, hosts file, DNS, Domain Name System, домейни

DNS"В предишните статии „Що е то DNS и какво е важно да знаем?“част 1 и част 2 от рубриката „Съвети от support- a“ представихме едно от основните понятия за функционирането на Интернет – DNS системата. А замисляли ли сте се защо е направена DNS системата и какво би станало, ако DNS системата я нямаше? Съществува ли друг начин за достъпване на домейни, без да се ползва DNS системата? Това е възможно чрез hosts файла. Защо обаче, когато имаме и друг вариант, се ползва DNS системата?

Какво е hosts файл?

Hosts файлът представлява текстов системен файл, наличен във всяка операционна система. Той е част от Internet Protocol-а и е предшественик на DNS системата. Както и в DNS системата, hosts файлът се ползва за транслиране на домейните в IP адреси.

При повечето операционни системи hosts файлът се ползва с приоритет пред DNS системата. Например ако има добавен домейн в hosts файла, директно ще се зареди домейнът от зададения IP адрес, без да се извършват DNS заявки.

Съдържание на hosts файла

Hosts файлът съдържа текст, състоящ се от IP адрес, последван от едно или повече имена, които се разделят с интервал. В съвременните операционни системи може да се добави освен IPv4, така и IPv6. (В примера по-долу IPv6 записът за localhost е: :: 1 localhost). Възможно е да се постави коментар, като коментарът е обозначен с # в началото. Изцяло празните редове във файла се игнорират.

Ето пример за съдържание на hosts файла:

# Коментар: Това е пример на hosts файла
127.0.0.1 localhost
:: 1 localhost

За да редактираме hosts файла е необходимо да знаем къде се намира. Той е наличен във всяка операционна система, а за най-често ползваните системи е разположен както следва:

Операционна система Местоположение на hosts файла
Unix /etc/hosts
Windows
XP (x86 & x64), 2003, Vista, 7 и 8
%SystemRoot%system32driversetchosts
Mac OS X 10.2 и по-нови /etc/hosts (symbolic link към /private/etc/hosts)

Списък на повечето операционни системи и къде е разположен hosts файла можете да видите на адрес: hosts.

Важно е да се има предвид, че hosts файлът трябва да се редактира с административни права. Например при Windows операционна система, за да можете да редактирате файла трябва дадете права на потребителя. За Windows7 и Windows8 трябва да изберете с десен бутон „Properties“, таб „Security“, след което се избира потребителя и се натиска „Edit“. Може да се зададе „Full control“. След прилагане на промените, файлът може да бъде редактиран.

Понякога по-лесен вариант е hosts файлът да се копира в друга директория (например Desktop), а след редакциите да се върне обратно.

Защо се е наложило създаването на DNS системата, след като може да се ползва hosts файла?

Първата мрежа, предшественик на Интернет, е ARPANET. Тя не е имала централизирана база данни за имената на хостовете. Всяка компютърна система в мрежата е поддържала своя собствена информация за системите в мрежата и хостовете, които отговарят на тях. Не е имало нито метод за гарантиране, че всички записи в мрежата ползват едно и също име, нито начин да се чете hosts файла на друг компютър, за да може автоматично да се получи негово копие с актуалните записи.

Тъй като ARPANET е била малка мрежа, се изисквали ниски административни разходи за поддържане на hosts файловете. Отделните компютри в мрежата обикновено имали един адрес и много имена. Когато компютърните мрежи набрали популярност обаче, поддържането на hosts файловете става все по-трудно на системните администратори, защото трябва да се актуализират записите все по-често.

Това налага създаването на DNS системата. Чрез нея процесът се автоматизира и не е необходимо администратор на мрежата да актуализира записите.

Според статистика на www.dailychanges.com за днешна дата – 23 май 2013 промените по DNS записите са 145 410 427 и това е само за домейните .com, .net, .org, .biz, .info и .us.

Броят на потребителите в Интернет за 2012 г. е над 2,5 милиарда, а за 2013 г. със сигурност е нараснал.

Какво ли би било, ако DNS системата не е налична и над 2,5 милиарда потребители в Интернет трябва да актуализират hosts файла с повече от 145 милиона домейна всеки ден, за да имат актуална информация, да отварят сайтовете, да изпращат имейли и т.н.? 🙂
Съвет от съпорта: В днешни дни също се ползва hosts файла.

Например след като сте преминали към нова хостинг услуга, за да видите сайта преди да бъдат променени DNS записите или ако DNS-ите са променени, но все още не са се опреснили, можете да въведете домейна и IP адреса на хостинг услугата в hosts файла. В нашата помощна страница сме описали подробно как да бъде направена промяната. По този начин ще можете да проверите дали сайтът се зарежда коректно.

А вие, ползвали ли сте hosts файла и кога? 🙂

СуперХостинг.БГ

СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

Оставете коментар

1 Коментар към "Какво би станало без DNS система?"

Уведоми ме при
avatar
Някакъв блогър
Гост

Ако няма DNS система ще се измисли нещо друго 😉

wpDiscuz