„Образование без раници“,… но не и без сайт

Обичаме да Ви споделяме разкази за успеха на нашите клиенти и партньори, защото именно те ни вдъхновяват да бъдем все по-добри.

Днес отделяме минутки за историята на организацията „Образование без раници“. Хората в нея са посветили живота и работата си на това да образоват деца и учители и то дигитално.

Редовните ни читатели и нашите клиенти знаят, че темата за образованието е много присърце на СуперЕкипа. Самите ние създаваме активно помощно съдържание в блога и помощната ни страница. За своя мисия приемаме дигиталното ограмотяване на българското общество – от най-малките до най-големите. За това, да знаете що е то уеб технологии, уебсайт платформи, хостинг и домейн услуги, както и как те могат да бъдат от полза на Вас и Вашите бизнеси, се грижим неуморно всеки ден.

Поради тази причина работим тясно и с редица университети, академии и организации, които помагат на деца и възрастни да придобиват знания, професионална квалификация, да специализират в конкретна област. За тях ще Ви разкажем подробно в отделна блог статия съвсем скоро.

Повече за възникването на „Образование без раници”, световно признатата платформа, с която работят, и как сайтът им помага в ежедневната работа, научете в интервюто по-долу.

Сайтът на организацията е obr.education. Защо избрахте именно домейн разширението .education?

Защото е различен от повечето, прави впечатление и много ясно показва с какво се занимава нашето сдружение. На английски името на организацията е “Education Without Backpacks”.

По какъв начин Вашият уебсайт подпомага развитието на организацията? 

Сайтът obr.education е ключов за връзката ни с общността. На него публикуваме най-важните новини покрай ОбР и Кан Академия на български език. Например споделихме за това, че от Кан Академия вече пилотират вълнуващ нов проект за интегриране на GPT-4 с платформата; името му е Канмиго, или „приятел с Кан” (от испански). Споделяме регулярно и основните акценти от изминалите месеци.

Пак през сайта поясняваме, че ОбР сме официален партньор на Кан Академия за България, но не сме част от Khan Academy. ОбР не получаваме финансиране от тях и затова оценяваме много високо подкрепата от организации като SuperHosting.BG! Именно през сайта комуникираме с хората, че дори и нашият винаги безплатен продукт се прави с пари и има различни начини, по които могат да ни помогнат.

А защо избрахте WordPress за платформа, на която да го изградите?

С WordPress се работи лесно, много хора познават платформата и бързо обучаваме нови хора за създаване на съдържание. Освен това позволява и на неспециалисти да тестват своите умения по дизайн – през 2022 г. добавихме Divi Builder и опитваме сами да раздвижим визуално сайта, доколкото ни позволяват уменията и времето. Помагат и много хора, включително дизайнери, създатели на статии и технологични съветници.

Инструментите, които SuperHosting.BG предлага, също помагат много.

Подходящия хостинг план с предварително инсталиран WordPress за Ваше удобство и бързото създаване на мечтания сайт, можете да изберете от тук.

Кога и как всъщност стартира работа организацията и как станахте представители на Кан Академия?

Началото поставя Иван Господинов – сега учител по философия, обучител на учители и председател на сдружение „Образование без раници” (ОбР). Докато учи в Германия, има затруднения със статистиката. Случайно попада на Khan Academy и сладкодумният Сал Кан го превежда през сложните математически дебри. Когато Иван разбира, че Кан Академия ще може да се превежда на основните световни езици, веднага им пише да отключат тази възможност и за българския.

Така през 2011 г. започва дългият процес по локализация на Кан Академия на български език – който никога не спира, защото постоянно подобряваме упражненията, видеата и статиите и създаваме ново и ново съдържание.

Днес учениците могат да учат на български език по математика, химия, физика, биология, информатика, история, философия, музика, икономика и т.н. През годините в усилията по превода се включват над 1000 доброволци. Но пълното прилагане на продукта и работата с учителите изискват и средства и затова през 2014 г. създадохме сдружение.

Какво означава „Образование без раници”?

Най-важното за нас е смисленото ползване на най-добрите безплатни образователни практики на световно ниво – за да постигат учителите и децата високи резултати срещу по-малко усилия. Доброволците гласувахме имена на организацията и „Образование без граници” събра най-много подкрепа. Обаче вече съществуваше организация с това име и трябваше да сменим.

Думата „раници” бързо ни дойде на ума и ни „светна”, че добрата дигитализация ще намали натоварването по много начини – по-малко пренасяне на неработещи практики, по-малко „изпяване” на урока в час и, да, по-леки и по-малко раници. Това позволява на учителя да прекарва повече време в индивидуална връзка с всеки ученик, а на всяко дете да научи всичко, навсякъде и по всяко време.

Та, да, между граници и раници грешката е вярна! 🙂

Какво да очакваме от Образование без раници през 2023 г.?

О, много неща, откъде да започнем? 🙂

Ще помагаме на още хиляди учители и деца да постигат целите си по-успешно, по-свободно и по-приятно. За целта създаваме нови възможности за всеки от вас да се включи, както е най-смислено за него:

  • Публикувахме курс за подготовка по математика за НВО след 7 клас. Напълно безплатен, като всичко в Кан Академия. Предвиждаме да дообогатим курса с допълнителна безплатна подготовка на учениците на нашия сайт.
  • Стартирахме и програма за учители посланици, които да подкрепят други учители в използването на Кан Академия и други дигитални инструменти, които улесняват работата им.
  • Тече Канониада, състезание с новия инструмент в Кан Академия за проследяване и визуализиране напредъка на целия клас. Вече има регистрирани над 70 учители и нямаме търпение да видим резултатите на техните почти 3000 ученици!
  • Дигитални училищни лидери е програма, която изгражда капацитета на директори и учители в управлението на дигиталните образователни процеси.
  • Разширяваме палитрата на Кан Академия с ново съдържание: през лятото идват два курса по история на изкуството. През май ще обявим и състезание за гимназисти, които засилено изучават изкуство, а печелившите ще наградим на специална церемония.
  • През лятото, заедно с белгийския екип зад Кан Академия, ще представим изготвения от нас безплатен наръчник за дигитални практики – на три езика, английски, френски и български. Така ще помогнем на учителите в цяла Европа.
  • За есента планираме годишна конференция на тема дигитални будители, включително ролята на изкуствения интелект в образованието.
  • Стартираме инициатива, за да влезем в училища с ниски резултати на изпитите след 7. клас, на които да помогнем да подобрят знанията и резултатите на учениците. Търсим партньори за тази помощ за стотици или дори хиляди деца.

Довършете израза – Ученикът не може без…, а сайтът без…?

Ученикът не може без добре насочена мотивация от страхотен учител, а сайтът – без прецизна визия в полза на учители и ученици. 🙂

Четете още: Може ли едно цвете да си има сайт? – отговаря Петър Нефтелимов

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.