Лесно, по-лесно, най-лесно със cPanel

Важна стъпка при създаването на уебсайт е качването му в интернет. Това става много лесно. Особено ако сте се спрели на някой от плановете за споделен хостинг или Managed VPS. С тези услуги получавате надежден хостинг и удобен контролен панел cPanel. Ако вече имате регистриран домейн, сте готови за старт. До тук всичко е много лесно. Влизате във вашия контролен панел през уеб браузъра – нищо страшно – няма матрици, конзоли, черни екрани със зелени букви. Като цяло интерфейсът наподобява на който и да е прозорец, отворен на Windows базираната операционна система на повечето персонални компютри.

Време е да качите вашия сайт в хостинг акаунта. Готови! Старт!

Без паника! Качването на сайт и правенето на поща с вашия домейн не е rocket science (нещо твърде сложно, неразбираемо и объркващо). Ще ви разкажем как да го направите с няколко лесни стъпки. Буквално за 15 минути ще имате сайт (5 от тези 15 минути ще са отделени за дочитането на тази статия).

Мястото, където се разпoлагат файловете на сайта, се нарича File Manager (Файлов мениджър). Той много прилича на познатия Computer в Windows и до голяма степен работи като него. Във File manager-а има разположени папки и файлове. Вие можете да създавате, копирате, премествате, качвате, сваляте, изтривате, преименувате, редактирате, архивирате и разархивирате файлове и папки. Всички опции се намират в горната лента на страницата.

Директории и файлове в хостинг акаунта - cPanel

Най-важната папка във File manager e public_html. Там трябва да разположите файловете на вашия сайт и той ще се появи в интернет. Как става това?
Най-лесният вариант е да използвате опцията за качване на файлове.

  • Ако файловете за вашия нов сайт се намират на вашия компютър, организирайте ги в отделна папка;
  • Архивирайте папката;
  • Качете я във File Manager, в общата папка home.

Файловете са качени на вашия хостинг акаунт, но сайтът ви все още не се появява в интернет.
За целта трябва да разархивирате току-що качения архив в папка public_html.
По подразбиране вашият домейн е асоцииран със съдържанието в тази папка и когато качите файловете в нея, след изписване на домейна в уеб браузъра, той ще зареди вече качения от вас сайт.

Още по-лесно е ако сте избрали да си инсталирате система за управление на съдържание (CMS) от меню Softaculous.

  • Избирате приложението;
  • Изтривате името на директорията, в която ще се инсталира.

Така например, ако инсталирате WordPress, в полето „Директория“ по подразбиране се появява „wp“. Това означава, че вашият сайт ще се зарежда на адрес https://mysupersite.com/wp/, ако искате той да се зарежда https://mysupersite.com, изтрийте „wp“ и оставете полето празно. Лесно е, нали? 🙂

Нещо се обърка? Продължава да зарежда страница с текст „Този домейн е резервиран за клиент на SuperHosting.Bg“? Не се притеснявайте. Това означава, че в папката public_html има файл, който се казва index.html. Когато има файл с такова име в тази папка, той се зарежда с предимство. Намерихте ли го? Вариант е да го изместите в друга папка или просто да го преименувате. Вече всичко трябва да работи. Имате си сайт и той се зарежда коректно.

А сега си направете поща с вашия домейн. Ето как става тази магия.

Влезте в меню Email Accounts и попълнете желаното име и парола. Тук единственото различно от създаването на акаунт в безплатен уеб мейл клиент е, че трябва да определите какво дисково пространство да отделите за пощата.

Създаване на нова пощенска кутия (имейл адрес) в cPanel

Може да създадете повече от един имейл, а всеки един акаунт ще виждате точно под формата за нов акаунт. От там ще можете да го редактирате и управлявате.

От полето „More“ можете да влезете в пощата си през Webmail. Тук ще намерите и настройки за Mail клиенти, ако използвате Mozilla Thunderbird, Windows Live Mail, Microsoft Outlook или друг (подробни описания на нужните настройки може да намерите на нашата помощна страница).

Вече имате работещ сайт и мейл към него. Честито!

Важно: При системите за управление на съдържание (CMS), промените по начина, по който изглежда сайта, добавянето на съдържание и допълнения към сайта, се извършват от администрацията на платформата. Тя не се достъпва през cPanel.
Например, ако сайтът ви е на база WordPress и искате да промените дизайна му, не е нужно да влизате в cPanel, а в администрацията си в WordPress. Нея може да достъпите на адрес: mysupersite.com/wp-admin, където „mysupersite.com“ е вашият домейн.

По-подробна помощна информация за работата със cPanel и File Manager вижте на нашата помощна страница. Там ще откриете още много възможности, които предлага контролният панел.

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.