Домейните от типа „кирилица.eu“ спират на 1 юни 2019 г.

Ще бъдат заменени с техните еквиваленти от типа „кирилица.ею“

След като през май 2016 г. стана ясно, че домейн имената на кирилица с латинското разширение .eu ще бъдат прекратени поетапно в срок от три години, ви напомняме, че все още имате достатъчно време да преминете към клонинга на вашето име с .ею разширение.

В случай че все още не сте го направили, в редовете по-долу ще ви дадем повече информация, която да ви помогне бързо и лесно да предприемете нужните действия. Колкото по-рано го направите, толкова по-бързо ще насочите трафика към правилния домейн.

Кои са важните аспекти на промяната?

  • Крайният срок на валидност на домейните от типа кирилица.eu е 31 май 2019 г. включително.
  • Домейните на кирилица с латинското разширение .eu няма да могат да бъдат подновявани, а на 1 юни 2019 г. тези имена ще бъдат изтрити от официалния регистър EURid.
  • След 1 юни 2019 г. ще бъдат активни само имената на кирилица с разширение .ею.
  • Съветваме ви да преминете към домейна си изцяло на кирилица преди изтичането на този срок, за да избегнете евентуално прекъсване на вашия сайт. Ако вече сте го направили, не е необходимо да предприемате други допълнителни действия.
  • Целта на спирането на домейните от типа кирилица.eu е да се предотврати “смесването на скриптове” или, казано по-просто, миксирането на езиците. По този начин вероятносттта за допускане на грешки в изписването на подобни домейни ще се сведе до минимум.

Основни стъпки за преминаване към домейна кирилица.ею:

  • Насочете домейна кирилица.ею към същия хостинг акаунт, който ползва и сайта кирилица.eu.

Необходимо е да уеднаквите нейм сървърите на двата домейна, за да се зарежда коректно клонингът кирилица.ею. Например, ако за домейна кирилица.eu са зададени нейм сървъри nsxy.nameserver.com и nsyz.nameserver.com, то за клонинга трябва да поставите същите нейм сървъри.
Ако имате колебания как да го направите, може да намерите подробно описание в нашата помощна статия.

  • Сменете адреса на сайта от кирилица.eu към кирилица.ею.

Това е най-добре да бъде направено от разработчика на сайта. В случай че вашият сайт е WordPress базиран, то нашият инструмент WordPress Manager ще улесни значително работата по преместването на уеб адреса на сайта ви. Просто следвайте инструкциите, които са необходими за смяната на URL адреса.

Това е последният етап, с който да си гарантирате, че клонираният домейн кирилица.ею ще се зарежда коректно.

  • Ако домейнът кирилица.eu е основен домейн за хостинг акаунта, сменете го с кирилица.ею – през клиентския профил » Хостинг акаунти » Детайли. В случай че домейнът кирилица.ею вече е конфигуриран в контролния панел като паркиран домейн, първо е необходимо да го премахнете. След това ще можете да го зададете за основен домейн за хостинг акаунта. След това добавете домейна кирилица.eu в cPanel като паркиран домейн и го пренасочете към основния кирилица.ею.
  • Ако домейнът кирилица.eu е добавен като адон домейн в хостинг акаунта, създайте нов адон или паркиран домейн с кирилица.ею и му задайте да се зарежда от директорията на кирилица.eu. След това пренасочете кирилица.eu към основния кирилица.ею.
  • Ако за домейна кирилица.eu използвате DNS хостинг, пренасочването му към кирилица.ею можете да извършите през клиентския профил » Домейни-управление » Настройки » Пренасочване на домейн.

Тези от вас, които вече са преминали към изцяло кирилския си домейн, не е необходимо да предприемат стъпките, описани по-горе. Те са препоръчителни за всички, които все още ползват като основен домейна си кирилица.eu.

Съветваме ви да извършите тази промяна колкото се може по-скоро преди изтичането на крайния срок, за да сте сигурни, че сайтът ви ще бъде достъпен от вашите потребители по всяко време.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!