Новости в последните версии на контролния панел cPanel

Версия 78 на контролния панел cPanel вече е налична за всички хостинг акаунти при СуперХостинг.БГ към услугите споделен хостинг и Managed VPS.

От версия 70 до сегашната 78 в контролния панел cPanel са извършени множество поправки на бъгове, добавени са няколко интересни новости и има промяна в интерфейса на няколко менюта.

Меню „Имейл акаунти“

Интерфейсът и подредбата на опциите в меню „Имейл акаунти“ отново са напълно променени.

Въведените в cPanel 70 табове с различните опции вече са премахнати и вместо тях има две нови отделни страници – Управление на имейл акаунтите (бутон Управление) и Създаване на имейл акаунт (бутон Добавяне).

Меню „Имейл акаунти“ с нова визия и подредба.
Меню „Имейл акаунти“ с нова визия и подредба.

Създаване на нов имейл акаунт се извършва с бутон Добавяне.

Ще се отвори нова страница „Създаване на имейл акаунт“.
Ще се отвори нова страница „Създаване на имейл акаунт“.

От отделната опция Управление може да се извършват всички настройки за имейл акаунтите като промяна на парола, промяна на квота, поставяне или премахване на ограничения и изтриване.

Добавена е нова опция за изтриване на няколко имейл акаунта наведнъж. За целта маркирайте акаунтите, които искате да премахнете, и използвайте Изтриване.

Опцията Филтър е много удобна, за да сортирате и видите само имейл акаунтите, които са превишили квотата си (Превишена квота) или тези, на които има наложени някакви ограничения (Ограничени).

Меню „Имейл удостоверяване“

Новото име на това меню на английски е „Email Deliverability“ (предишно Authentication) и означава точно – имейл „доставяемост“. Чрез активиране на опциите в това меню – SPF и DKIM, можете да подобрите „доставяемостта“ на Вашите писма, така че те да не попадат в SPAM папката на получателите.

Тъй като SPF и DKIM използват метод за верифициране на писмата чрез удостоверяване на подателя им, на български език менюто се казва Имейл удостоверяване.

SPF и DKIM са DNS записи за домейна, чрез които се удостоверява подателят и автентичността на съдържанието на писмото. Ако за домейна не са активирани тези записи, писмата, които изпращате към Gmail, Outlook, Yahoo, AOL, Hotmail, може да се озоват в папката SPAM на получателите.

Ако досега не сте отваряли това меню, но използвате имейл акаунти към домейна Ви, вече е почти задължително да го посетите и да активирате SPF и DKIM.

Вижте и другите причини, поради които Вашите писма може да попадат в SPAM папката: Защо писмата, които изпращам, попадат в спам(SPAM) папката? | Blog

Новото в „Имейл удостоверяване“ е визията на интерфейса и подредбата на опциите. Сравнено с предишни версии, вече е изключително улеснено активирането на SPF и DKIM за домейна – само с кликването на един бутон Поправка.

Автоматично активиране на SPF и DKIM за домейна.
Автоматично активиране на SPF и DKIM за домейна.

Вижте как става активирането на SPF и DKIM и как можете след това да променяте SPF записа:
Активиране на SPF и DKIM в cPanel (имейл удостоверяване) | Help
Промяна на SPF запис в cPanel | Help

RoundCube или Horde, вместо SquirrelMail

Уебмейл клиентът SquirrelMail е премахнат във версия 78 на cPanel. Причината за това е, че този уебмейл клиент не е в активна разработка и не е получавал обновления и поправки по сигурността си от много години.

Ако досега сте използвали SquirrelMail, сега ще трябва да изберете един от другите уебмейл клиенти – RoundCube или Horde.

Horde и RoundCube - уебмейл клиенти за проверка и работа с пощата през браузър.
Horde и RoundCube – уебмейл клиенти за проверка и работа с пощата през браузър.

RoundCube е с нова мобилна тема

RoundCube е с нова много добра и удобна мобилна тема. Работата с този уебмейл клиент през мобилно устройство е много по-лесна, бърза и интуитивна.

RoundCube в уеб браузъра на мобилно устройство.
RoundCube в уеб браузъра на мобилно устройство.

Имейл архивиране през RoundCube

В RoundCube е добавен нов бутон Archive, чрез който можете да архивирате определени писма в пощата Ви.

Функционалността за архивиране на писмата се използва за запазване на писма, които не Ви трябват в момента, но и които не искате да изтриете. Чрез архивиране на писмата ще поддържате папките с по-малък брой писма, от което и работата с пощата Ви през уебмейл и мейл клиентите ще е по-бърза.

Може да почиствате папката Archive от време на време, като премествате всички събрани писма в подпапка с име на текущата година например. Подпапката е нужно предварително да бъде създадена.

Преместване на писмо в архива, в определена подпапка.
Преместване на писмо в архива, в определена подпапка.

Архивирането на дадено писмо може да се случи по четири начина. Първите два начина са, като маркирате писмото и изберете от менюто – Archive или More » Move to… » Archive (подпапка).

Архивиране на писмо през RoundCube.
Архивиране на писмо през RoundCube.

Другите два начина са същите, но докато сте отворили за прочит дадено писмо – същите менюта – Archive или More » Move to… » Archive (подпапка).

Бележка: Архивирането на писма е възможно и през уебмейл клиента Horde, но ще трябва ръчно да премествате писмата от дадената папка в папка Archive. В имейл клиентите като Mozilla Thunderbird, MS Outlook и други също е възможно да архивирате писма – или чрез ръчно преместване на писмото в папка Archive, или с бутон Archive.

Къде е IP адресът на сървъра?

Понякога е нужно да разберете какъв е IP адресът на сървъра, за да можете да насочите домейн към хостинг акаунта Ви. Или например да насочите поддомейн от един хостинг акаунт към друг.

Още с влизане в панела вече може да се види IP адресът – вдясно в раздел Основна информация.

IP адресът на хостинг акаунта, към който се насочват домейните.
IP адресът на хостинг акаунта, към който се насочват домейните.

Тази информация преди се намираше в подменю „Информация за сървъра и версии на софтуер“.

Бележка: Стандартно насочването на домейн към даден хостинг акаунт се извършва с промяна на нейм сървърите му. Само ако не е възможно задаване на нейм сървъри, тогава се използва насочване с IP адрес.

Terminal – SSH достъп директно през браузъра

Терминалът (или още конзолата) се използва най-често от системните администратори за извършване на системни настройки на приложенията в хостинг акаунта чрез въвеждане на команди в команден ред. През конзолата може да се използват и различни инструменти за управление на CMS платформите като WP-CLI за WordPress и Drush за Drupal.

Менюто Terminal в cPanel е много удобно, в случай че е нужен бърз SSH достъп през браузъра, без да се настройва или използва SSH клиент на потребителското устройство – за извършване на бърза проверка или настройка в акаунта.

SSH достъп до хостинг акаунта директно през cPanel.
SSH достъп до хостинг акаунта директно през cPanel.

Бележка: Терминалът трябва да се използва с повишено внимание. Командите се изпълняват на момента и са с обхват целия хостинг акаунт. Грешната команда може да нанесе сериозни последствия и да предизвика спиране или некоректна работа на сайтовете в хостинг акаунта. Например ако изтриете съдържание от хостинг акаунта, единственият начин то да се върне, е чрез възстановяване от бекъп.

Ако досега не сте използвали „черния прозорец“, вижте първо какво е SSH в статията Първи срещи със Secure Shell (SSH). Както и няколко основни команди, с които да се запознаете в конзолата: Основни SSH команди за работа със съдържанието в хостинг акаунта.

Бележка: Терминалът е наличен в cPanel само след като за хостинг акаунта е активиран SSH достъпът. Достъпът през SSH се предлага при хостинг планове СуперПро и СуперХостинг и може да бъде активиран през клиентския профил.

Освен нови функционалности, разработчиците на cPanel са си поставили за цел в дългосрочен план поетапно да подобряват и стандартизират външния вид на интерфейса и да повишат използваемостта му. Можем да очакваме, че във всяка следваща версия ще виждаме промени по външния вид на опциите, докато всяко едно меню в панела не бъде осъвременено и подобрено.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)? [Аудио]

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък [Аудио]

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!