WordPress 6.5 – с поддръжка на AVIF изображения и вградена интерактивност в ядрото

Във версия 6.5 на WordPress има няколко интересни новости за разработчиците. С тях те ще могат да създават още по-добро потребителско изживяване при взаимодействието със сайта. Има и множество подобрения в сайт-редактора, с които персонализирането на сайта е още по-бързо и лесно.

Ето някои от интересните новости:

2х по-бърз блок-редактор 

В WordPress 6.5 има над 110 подобрения, засягащи бързодействието на различни компоненти от системата. 
Работата с двата редактора (блок и сайт) е над 2 пъти по-бърза, сравнено с WordPress 6.4.

показатели за скоростта при извършени тестове на 6.4 и 6.5

Някои от подобренията засягат и многоезичните сайтове. Различните езикови версии се зареждат едновременно, което прави превключването между езиците много по-бързо.

Поддръжка на AVIF формат за изображения

След добавянето на WebP 2 (в WordPress 5.8) в 6.5 имаме поддръжка на друг нов формат за изображения – AVIF. 

AVIF е пуснат през 2019 г. и е сравнително нов формат за графични изображения (сравнен с JPEG, PNG, GIF). Вече (към март 2024 г.) се поддържа в 92% от уеб браузърите (Chrome, Edge, Safari, Firefox, Opera…).

AVIF изображенията може да са с до 50% по-малък размер (kB, MB) от JPEG, запазвайки същото качество.

Ако използвате много изображения в сайта, в някои от старите формати, можете да оптимизирате зареждате му осезаемо, ако ги конвертирате в AVIF. Вижте резултатите от извършени тестове на зареждането преди и след оптимизиране на картинките: Защо и как да оптимизираме изображенията в WordPress?.

показатели за зареждане на сайта след оптимизиране на картинките
Показатели за зареждане на сайта на мобилно устройство – преди и след оптимизиране на изображенията.

Библиотека с шрифтове (Font Library)

Библиотеката с шрифтове е подобна на библиотеката с файлове. Предоставя достъп до списък с шрифтове и начин за управлението им в сайта. Достъпна е независимо от използваната тема.

Какво можете да правите в библиотеката:

  • да инсталирате потребителски шрифтове (от файлове, налични на Вашето устройство);
  • да инсталирате Google шрифтове (fonts.google.com); шрифтът се изтегля от сървърите на Google и се записва в хостинг акаунта;
  • активирате/деактивирате шрифтове;
  • деинсталирате шрифтове.

Плъгини, които разчитат на други плъгини (Plugin Dependencies)

Засега функционалността се поддържа само за плъгини от директорията wp.org. В списъка с плъгини виждаме кои са зависимостите (други плъгини) към даден плъгин, които са нужни за работата му. 

Плъгините, за които не са инсталирани зависимостите, няма да могат да се инсталират и активират. Както и плъгините, на които разчитат други плъгини, няма да могат да се деактивират или изтриват, докато другите не бъдат деактивирани/изтрити.

Интерактивност, вградена в ядрото (Interactivity API)

Към ядрото на WordPress 6.5 е добавен Interactivity API (Application Programming Interface). Това е инструмент за разработчиците, който стандартизира, улеснява и унифицира начина, по който се добавя интерактивност към блоковете в сайта. 

Освен подобряване на преживяването за потребителите, този инструмент ще позволи по-лесно изграждане и след това поддържане на сайтовете. Той се грижи за част от отговорностите на разработчиците като: интеграцията с WordPress, вътрешната комуникация между самите блокове, производителността на посетителската (front-end) част, сигурността, достъпността, добрите практики и други.

Интерактивни елементи в сайта може да са: кликване на бутон за отваряне на допълнително съдържание, анимирани елементи, броячи, pop-up-и по-сложни взаимодействия като lightbox ефект за изображенията, навигация, търсене, работа с количката и други.

Инструментът за интерактивност позволява взаимодействие със съдържанието в сайта в реално време, без да се презарежда страницата.

Само предварителен преглед на някои интерактивни елементи можете да видите тук: https://wpmovies.dev/ (преглеждането на страниците, добавянето в любими и др.).

Този инструмент все още е в тестов етап, така че ще отнеме известно време преди да забележим, като потребители, резултатите от използването му в плъгините и темите.

И още: Минималната версия на MySQL, която се изисква за WordPress, вече е 5.5.5. Препоръчително е да се използва по-нова версия например MySQL 5.7 или MariaDB 10.4 (при нас се поддържат новите версии MySQL v.5.7 и MariaDB v10.6).


Интересните новости в други версии на WordPress: 6.5, 6.4, 6.3, 6.2, 6.1.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви.