Ghost – Node.js блог платформа с фокус върху писането

Днес ще ви разкажем за една CMS платформа, която е фокусирана върху лесното създаване на съдържание и се използва предимно за сайтове с много голям трафик. Това е Ghost. Вижте в следващите редове какво е Ghost.

Какво е Ghost?

Ghost е платформа, посветена на едно нещо: Публикуване. С красив дизайн, с възможности за промяна и с отворен код (Open Source). Ghost ви позволява да имате ваш собствен блог, а поддръжката му е лесна и дори забавна. В платформата се залага на опростеност и елегантност, което ви позволява да оползотворявате по-голяма част от времето си в създаване на съдържание за вашия блог.

Ghost използва Markdown – инструмент, чрез който лесно се пише в обикновен текстов формат, а след това се конвертира в структурно валиден XHTML (или HTML).

Богат избор от теми е наличен на адрес: https://ghost.org/marketplace/

Любопитното е, че темите се пишат на Handelbars.

Handlebars е разширение на езика за създаване на темплейти Mustache, създаден от Chris Wanstrath. Handlebars и Mustache са два езика за създаване на темплейти, които поддържат html частта и кода отделно от логиката.

Как се заражда идеята за Ghost?

В края на 2012 г., след години разочарование от съществуващите решения, Джон O’Нолан решава да напише концепция за нова блог платформа, която да бъде фокусирана не върху изграждане на сложни уебсайтове, а върху писането. След като споделя идеята си публично в интернет, за няколко дни показванията надхвърлят няколко стотин хиляди, което ясно показва, че и други хора са търсили подобно решение.

Шест месеца по-късно, след много часове упорита работа, Джон O’Нолан за пръв път представя прототипа на Ghost на най-голямата платформа за финансиране на креативни проекти в света – Kickstarter. Само за първите 48 часа Ghost събира повече от $100,000, а в рамките на 29 дневния период тази сума се утроява. Прототипът на Ghost предизвиква огромен интерес, тъй като хората най-накрая виждат в действие платформата, която са търсили.

От 14-ти октомври 2013 – Ghost 0.3 Kerouac е достъпна за света. Към днешна дата (2020 г.) актуалната версия на системата е 3.32.1.

Какви са впечатленията от Ghost?

Христо Стоянов, автор и управител на www.lifehack.bg, споделя с нас първите си впечатления от Ghost.

Какви са техническите изисквания за ползване на Ghost?

Разбира се, ще споменем и техническите изисквания на Ghost. Това са:

  • Сървърна платформа: Node.js
  • База данни: sqlite3 или MySQL

Какво е Node.js ?

През последните 20 години интернет се разви от колекция от статични страници в платформа, способна да поддържа сложни уеб приложения като Gmail и Facebook. Езикът за програмиране JavaScript също играе важна роля за този напредък.

В миналото JavaScript съществуваше само в браузъра и чрез втори език за програмиране, като например PHP, се създаваше кодът, който се обработваше от страна на сървъра. Node.js е съвременна платформа за изграждане на бързи, мащабируеми и ефективни уеб приложения, която позволява JavaScript код да се изпълнява от сървъра. Начинът, по който Node.js прави това възможно, е чрез „опаковане“ на ядрото на JavaScript от Chrome браузъра на Google.​ Това дава възможност Node.js да се инсталира на различни операционни системи.

База данни

По подразбиране базата данни, която се ползва, е sqlite3. Поддържа се възможност и за МySQL база данни.

Как да използвате Ghost?

Ghost се поддържа при всички Виртуални сървъри и Наети сървъри.

Необходимите стъпки при инсталация на системата ще намерите в нашата помощна страница: Ghost – инсталация.

Вече ви заинтригувахме? Направете си собствен блог с Ghost!

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!