Как работи уебсайтът?

Ако сега стартирате своя първи онлайн проект и имате купища въпроси, свързани с работата на вашия бъдещ сайт, тази статия е точно за вас.

Ще се убедите, че щом стане дума за уебсайтове няма място за притеснение и нищо не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Ще ви го докажем! 🙂 Готови ли сте за кратка въвеждаща IT разходка? Започваме!

Добре дошли в дома на вашия сайт!

След като въведете домейна (името на вашия сайт) в браузъра, той трябва да се свърже със сървъра, на който са разположени файловете на сайта. Преди да стигне до него обаче, вашата заявка преминава през един дълъг процес, за който вече сме ви разказвали (можете да си припомните какво е DNS и как работи той). Вече сме на сървъра и можем да разгледаме вашия сайт отблизо.

В началото бе словото!

Зад красивия и подреден дизайн на всеки сайт, стоят стотици или дори хиляди редове код. Той е написан на езици, които показват на вашия браузър какво има на страницата.

Езиците, на които се пишат сайтове, са HTML, CSS, PHP, Perl, Python, JavaScript и др. Всички те имат място на сървъра, но браузърът говори само три от тях – HTML, CSS и JavaScript.

  • HTML (HyperText Markup Language) е основен маркиращ език в интернет пространството. Маркиращ е, защото чрез маркери (етикети) оказва какво е съдържанието и как да се показва на сайта. Сам по себе си обаче HTML не е достатъчен за изграждането на красив и функционален сайт. С него вашият сайт ще изглежда като обикновен текстов документ, публикуван в интернет – без цветове и шрифтове. Тук на помощ идва CSS.
  • CSS (Cascading Style Sheets) оказва стила на показване на съдържанието. Чрез него например се оказва какъв да е шрифтът, размерът, цветът на текста, различни по цвят и размери карета, подреждане на елементите в самата страница. CSS допълва работата на HTML и придава завършен вид на дизайнa на сайта, но той продължава да е скучен и неподвижен.
  • JavaScript ще раздвижи вашия сайт. С него вие можете да добавите падащи менюта, изскачащи прозорци, както и да окажете какво да се случи, ако посетителят на сайта постави или напише нещо на сайта. Най-често JavaScript се използва за създаване на падащи менюта и задаване на правила (например съобщения за грешка, ако са въведени по-малко от 10 цифри при въвеждане на GSM номер).

Останалите езици като PHP, Perl, Python, Ruby on Rails и други се обработват на сървъра. Благодарение на тях посетителите на вашия сайт могат да извършват различни активности (като регистрация, поръчка, публикуване на коментар, статус и др.)

Как става това?

Как работи уебсайтът?

Пример: Ще дадем лесен пример с най-използвания от изброените езици – PHP.

  • Първата стъпка при зареждане на сайта е изписването на домейна в браузъра. Браузърът се свързва със сървъра, където са разположени файловете (1).
  • Да речем, че искате посетителите на вашия сайт да се регистрират в него. С помощта на HTML, CSS и JavaScript вие можете да направите формата за регистрация. За да сработи тя обаче, трябва въведените данни от посетителя да се обработят и запаметят. Това се случва благодарение на PHP (2).
  • В отделен .php файл, който се намира на уеб сървъра, се записва скрипта, който ще направи възможно запазването на информацията. Тя от своя страна ще се запише в база данни (3), която също се намира на сървъра. Базата данни използва друг език (напр. SQL) и благодарение на него организира и пази събраната информация.
  • След като е регистриран на сайта, потребителят може да прави много неща – да коментира статии и продукти, да прави поръчки, да комуникира с други потребители на сайта). Всеки път, когато се случва това, PHP (2) се свързва с базата данни (3) и извиква информацията за съответния профил, тя се зарежда в браузъра под формата на HTML и CSS (4) и той може да я прочете (5).

Важно: За да може браузърът да си „говори“ с PHP скриптовете, те трябва да бъдат преведени на HTML и CSS.

Когато на вашия сайт има много посетители, те създават множество заявки, които стартират PHP и SQL процеси. Обикновен компютър не може да обработва толкова много информация за толкова кратко време. Затова ако искате да имате красив и функциониращ сайт, който да се харесва на посетителите, той трябва да е разположен на сървър, a такова място на сървър се предоставя посредством хостинг услугата.

Мога ли да си направя сайт сам?

Писането на код, който изпълнява подобни функции, не е много лесно и не всеки може да се справи с това. Добрата новина е, че има платформи (системи за управление на съдържание), с които лесно и бързо можете да си направите сайт. Те също се базират на програмни езици, но кодът вече е написан и от вас се изисква само да имате идея, да добавяте съдържание и така с няколко клика можете да създадете вашия сайт. За тях ще ви разкажем в следващите статии.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин [Аудио]

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!