Основни настройки в W3 Total Cache (Част 2)

В първата част описахме няколко настройки на модула Page Cache в плъгина W3 Total Cache, на които да обърнете внимание. Сега ще опишем и останалите видове кеширане на този плъгин.

Тъй като Object Cache и Database Cache ще функционират с настройките по подразбиране, може само да ги активирате. Ще наблегнем на Minify, тъй като тази опция има по-подробни настройки и най-често е причината за некоректно визуализиране на сайта.

Препоръчителна технология за кеширане: Redis или Memcached

За настройката на Redis или Memcached, вижте статиите:

🔗 Активиране на Redis в WordPress (с W3 Total Cache) | Help

🔗 Активиране на Memcached в WordPress (с W3 Total Cache) | Help

Важно: Когато за Page Cache, Object Cache или Database Cache се използва технология за кеширане Disk, в директория cache ще се създаде голям брой айнодове (файлове и директории). Този брой, в зависимост от настройките на плъгина, може бързо и постоянно да се увеличава. За тези три вида кеш е препоръчително да се избере кеширане чрез Redis или Memcached.

Database Cache

Модулът Database Cache кешира резултатите от най-често изпълняваните SQL заявки към базата данни. Когато се достъпва една страница от сайта, може да се изпълнят множество SQL заявки. Броят на заявките може да се увеличи в зависимост от темата и използваните плъгини към сайта.

Настройки в Database Cache

От настройките на Database Cache, обърнете внимание на следната.

Don’t cache queries for logged in users

Ако трафикът на сайта е основно от анонимни потребители (такива, които не са логнати в сайта), активирайте опцията Don’t cache queries for logged in users в General. Ако трафикът на сайта е предимно от логнати потребители, тогава може да оставите тази опция деактивирана.

Важно: В случай че забележите забавяне в административния панел на WordPress, деактивирайте кеширането Database Cache.

Object Cache

Модулът Object Cache се използва за кеширане на обекти като последни коментари, последни постове (примерни обекти options:alloptions, posts:category, themes, users, comment:last_changed, comment:get_comments, widget:widget_recent_posts и други).

Важно: В случай че забележите забавяне в административния панел на WordPress, деактивирайте кеширането Object Cache.

Minify

Minify е похват за намаляване на размера на текстови файлове – в случая .css и .js. Намаляването на размера се постига чрез премахване на ненужни символи и празни разстояния във файла, сбиване на съдържанието.

Освен минифициране, плъгинът извършва и комбиниране на няколко файла в един. Съдържанието на всички .css файлове се събира в един .css файл. По същия начин се комбинират и .js файловете.

Бележка: Не всички .css и .js файлове подлежат на комбиниране и минифициране.

Настройки в Minify

Ето няколко настройки в Minify, на които да обърнете внимание.

Ако сте активирали метод на кеширане Disk, ще можете да проверявате намалените .css и .js файлове, които ще се генерират в директория /wp-content/cache/minify в хостинг акаунта.

След като завършите окончателно с настройките на Minify, винаги можете да превключите към технология за кеширане: Redis или Memcached.

Когато активирате Minify през General Settings, можете да изберете режим на работа Minify mode: Auto или Manual. В случай че след като сте избрали Auto, забележите некоректно зареждане на стила в страниците, превключете режима на Manual (ръчен).

Тъй като има голямо разнообразие на теми и плъгини за WordPress, настройките на Minify може да се различават за всяка отделна тема и плъгин. С опцията за ръчен режим на Minify може да се тества с различни варианти за настройка, така че да се избегне некоректното визуализиране на стила на сайта.

В страницата с настройките Performance » Minify активирайте Minify за HTML & XML, JS и CSS.

Rewrite URL structure

Препоръчително е опцията General » Rewrite URL structure за пренаписване на URL адресите на ресурсите да е активирана.

Настройки на Minify » General.
Настройки на Minify » General.

Когато опцията е активирана, URL адресът на вмъкваните .css и .js ресурси към страницата ще бъде без променливи. И вместо да изглежда по този начин:

/wp-content/plugins/w3-total-cache/pub/minify.php?file=60eac/default.include.2d9d50.css

ще бъде:

/wp-content/cache/minify/000000/60eac/default.include.2d9d50.css

HTML & XML

От опциите в HTML minify settings маркирайте Inline CSS minification и Inline JS minification. Тези две опции ще минифицират CSS и JavaScript кода, който е наличен директно в кода на страницата (а не в отделен файл).

JS

В JS minify settings има опции за обработката на JavaScript кода, които се прилагат на съответните области в HTML документа – Before /head (преди затварящия таг /head), After body (след отварящия таг body) и Before /body (преди затварящия таг /body).

  • Minify – Ще се приложи и минифициране и комбиниране на .js файловете;
  • Combine only – Ще се приложи само комбиниране на .js файловете (без минифициране на кода);
  • Embed type: Няколко начина за вмъкване на .js кода, блокиращ (Default) или неблокиращ (Non-bloking). Типът на вмъкване на .js е много важен за коректното визуализиране на сайта. Тествайте първо с Non-bloking using „async“ и ако възникне некоректно зареждане, пробвайте с всеки от останалите типове.

В JS file management можете да изберете .js файловете на избраната тема, които ще бъдат минифицирани и комбинирани. За всеки .js файл можете да изберете позицията в HTML документа, където ще бъде вмъкнат – след тага head, след body или преди /body. В зависимост от използваната тема, ако не сте сигурни къде точно и безпроблемно може да се вмъкне .js кода, тествайте различните позиции.

CSS

По същия начин като .js файловете в тази секция в CSS file management добавете всички .css файлове, които искате да се намалят. Подредбата на .js и .css файловете може да се променя с дръпване и пускане.

Minify помощник: В случай че не знаете кои са .css и .js файловете на темата и използваните плъгини, погледнете най-горе на страницата с настройките за Minify и от изречението Get minify hints using the wizard кликнете на Help. Ще се зареди Minify помощник, който автоматично ще ви покаже всички .css и .js файлове на темата и плъгините. След като маркирате всички или само определени файлове, можете да ги добавите автоматично с Apply & close.

Тестване на Minify настройките: След всяка промяна на настройките изчиствайте кешираната информация за модулите Page Cache и Minify Cache. След това презаредете няколко страници от сайта, за да се прегенерира нов кеш и за да видите резултатите от промените.

Browser Cache

Browser Cache се използва за запазване на информация от сайта локално от уеб браузъра на посетителя. Уеб браузърът съхранява информация като изображения, скриптове, страници, анимации и други, с цел по-бързо зареждане на уеб страниците. Тази съхранена информация е копие на оригиналната информация от сайтовете и се пази локално на твърдия диск на компютъра.

Настройки в Browser Cache

Няколко настройки в Browser Cache, на които да обърнете внимание.

Препоръчителните опции, които можете да активирате за всички елементи CSS, JS, HTML, изображения и други са Set Last-Modified header, Set expires header, Set entity tag (eTag) и Enable HTTP (gzip) compression.

За да ползвате компресиране с gzip, първо трябва да активирате модула mod_deflate в контролния панел cPanel, от меню (Софтуер) „Настройки на компресиране„. (Бележка: Модулът mod_deflate се предлага към планове СуперПро и СуперХостинг.)

Статистика на кешираната информация по модули

Информация за кешираните елементи може да се види, като се активира опцията за Debug Mode в настройките General Settings. За да видите информация за всички модули, маркирайте Page cache, Minify, Database Cache и Object Cache. След като запишете настройките, презаредете дадена страница и погледнете в изходния й код. Най-долу в кода като HTML коментар, ще се покаже списък с всички елементи, които са кеширани.

Съвет от support-а: Препоръчително е тестовете с настройките на този плъгин да не се извършват директно на сайта, а на негово работно копие. Можете да активирате един по един видовете кеширане на плъгина, като тествате дали сайтът функционира коректно след всяка промяна.

Трик от Support-а: За да видите кешираните елементи, SQL заявките, Object Cache данните и готовите HTML страници, можете да изберете за всички модули технология за кеширане Disk. След това достъпете хостинг акаунта и погледнете в директория /wp-content/cache/. За всеки тип кеш има отделна директория (db, minify, object, page), в която се намира кешираната информация, записана във файлове. Във всеки файл можете да видите кешираната информация. След като разгледате кешираните данни превключете обратно към Redis или Memcached.

Вижте първата част: 🔗 Основни настройки в W3 Total Cache (Част 1) | Blog

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.