Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Основни настройки в W3 Total Cache (Част 2)

В първата част описахме няколко настройки на модула Page Cache в плъгина W3 Total Cache, на които да обърнете внимание. Сега ще опишем и останалите видове кеширане на този плъгин.

Тъй като Object Cache и Database Cache ще функционират с настройките по подразбиране, може само да ги активирате. Ще наблегнем на Minify, тъй като тази опция има по-подробни настройки и най-често е причината за некоректно визуализиране на сайта.

Database Cache

Модулът Database Cache кешира резултатите от най-често изпълняваните SQL заявки към базата данни. Когато се достъпва една страница от сайта, може да се изпълнят множество SQL заявки. Броят на заявките може да се увеличи в зависимост от темата и използваните плъгини към сайта.

Препоръчителна технология за кеширане: Redis или Memcached

Настройки в Database Cache, на които да обърнете внимание

General
Активирайте опцията Don't cache queries for logged in users, в случай че трафикът на сайта е основно от анонимни потребители (такива, които не са логнати в сайта). Ако трафикът на сайта е предимно от логнати потребители, тогава може да оставите тази опция деактивирана.

В случай че забележите забавяне в административния панел на WordPress, деактивирайте кеширането Database Cache.

Object Cache

Модулът Object Cache ползва клас WP_Object_Cache на WordPress за кеширане на обекти, които се използват от конкретната инсталация като последни коментари, последни постове (примерни обекти options:alloptions, posts:category, themes, users, comment:last_changed, comment:get_comments, widget:widget_recent_posts и други).

Препоръчителна технология за кеширане: Redis или Memcached

В случай че забележите забавяне в административния панел на WordPress, деактивирайте кеширането Object Cache.

Minify

Minify е похват за намаляване на размера на текстови файлове - в случая .css и .js. Намаляването на размера се постига чрез премахване на ненужни символи и празни разстояния във файла, сбиване на съдържанието.

Освен минифициране, плъгинът извършва и комбиниране на няколко файла в един. Съдържанието на всички .css файлове се събира в един .css файл. По същия начин се комбинират и .js файловете.

Бележка: Не всички .css и .js файлове подлежат на комбиниране и минифициране.

Препоръчителна технология за кеширане: Redis или Memcached

Настройки в Minify, на които да обърнете внимание
Ако сте активирали метод на кеширане Disk, ще можете да проверявате намалените .css и .js файлове, които ще се генерират в директория /wp-content/cache/minify в хостинг акаунта.

След като завършите окончателно с настройките на Minify, винаги можете да превключите към технология за кеширане: Redis или Memcached.

Когато активирате Minify през General Settings, можете да изберете режим на работа Minify mode: Auto или Manual. В случай че след като сте избрали Auto, забележите некоректно зареждане на стила в страниците, превключете режима на Manual (ръчен).

Тъй като има голямо разнообразие на теми и плъгини за WordPress, настройките на Minify може да се различават за всяка отделна тема и плъгин. С опцията за ръчен режим на Minify може да се тества с различни варианти за настройка, така че да се избегне некоректното визуализиране на стила на сайта.

В страницата с настройките Performance -> Minify активирайте Minify за HTML & XML, JS и CSS.

General

Препоръчително е опцията Rewrite URL structure за пренаписване на URL адресите на ресурсите да е активирана.
Когато опцията е активирана, URL адресът на вмъкваните .css и .js ресурси към страницата ще бъде без променливи. И вместо да изглежда по този начин:
/wp-content/plugins/w3-total-cache/pub/minify.php?file=60eac/default.include.2d9d50.css
ще бъде:
/wp-content/cache/minify/000000/60eac/default.include.2d9d50.css

HTML & XML

От опциите в HTML minify settings маркирайте Inline CSS minification и Inline JS minification. Тези две опции ще минифицират CSS и JavaScript кода, който е наличен директно в кода на страницата (а не в отделен файл).

JS

В JS minify settings има опции за обработката на JavaScript кода, които се прилагат на съответните области в HTML документа - Before /head (преди затварящия таг /head), After body (след отварящия таг body) и Before /body (преди затварящия таг /body).

Minify - Ще се приложи и минифициране и комбиниране на .js файловете;
Combine only - Ще се приложи само комбиниране на .js файловете (без минифициране на кода);
Embed type: Няколко начина за вмъкване на .js кода, блокиращ (Default) или неблокиращ (Non-bloking). Типът на вмъкване на .js е много важен за коректното визуализиране на сайта. Тествайте първо с Non-bloking using "async" и ако възникне некоректно зареждане, пробвайте с всеки от останалите типове.

В JS file management можете да изберете .js файловете на избраната тема, които ще бъдат минифицирани и комбинирани. За всеки .js файл можете да изберете позицията в HTML документа, където ще бъде вмъкнат - след тага head, след body или преди /body. В зависимост от използваната тема, ако не сте сигурни къде точно и безпроблемно може да се вмъкне .js кода, тествайте различните позиции.

CSS

По същия начин като .js файловете в тази секция в CSS file management добавете всички .css файлове, които искате да се намалят. Подредбата на .js и .css файловете може да се променя с дръпване и пускане.

Minify помощник: В случай че не знаете кои са .css и .js файловете на темата и използваните плъгини, погледнете най-горе на страницата с настройките за Minify и от изречението Get minify hints using the wizard кликнете на Help. Ще се зареди Minify помощник, който автоматично ще ви покаже всички .css и .js файлове на темата и плъгините. След като маркирате всички или само определени файлове, можете да ги добавите автоматично с Apply & close.

Тестване на Minify настройките: След всяка промяна на настройките изчиствайте кешираната информация за модулите Page Cache и Minify Cache. След това презаредете няколко страници от сайта, за да се прегенерира нов кеш и за да видите резултатите от промените.

Browser Cache

Browser Cache се използва за запазване на информация от сайта локално от уеб браузъра на посетителя. Уеб браузърът съхранява информация като изображения, скриптове, страници, анимации и други, с цел по-бързо зареждане на уеб страниците. Тази съхранена информация е копие на оригиналната информация от сайтовете и се пази локално на твърдия диск на компютъра.

Настройки в Browser Cache, на които да обърнете внимание

Препоръчителните опции, които можете да активирате за всички елементи CSS, JS, HTML, изображения и други са Set Last-Modified header, Set expires header, Set entity tag (eTag) и Enable HTTP (gzip) compression.

За да ползвате компресиране с gzip, първо трябва да активирате модула mod_deflate в контролния панел cPanel, от меню (Софтуер) "Настройки на компресиране". (Бележка: Модулът mod_deflate се предлага към планове СуперПро и СуперХостинг.)

Статистика на кешираната информация по модули

Информация за кешираните елементи може да се види, като се активира опцията за Debug Mode в настройките General Settings. За да видите информация за всички модули, маркирайте Page cache, Minify, Database Cache и Object Cache. След като запишете настройките, презаредете дадена страница и погледнете в изходния й код. Най-долу в кода като HTML коментар, ще се покаже списък с всички елементи, които са кеширани.

Съвет от support-а:
Препоръчително е тестовете с настройките на този плъгин да не се извършват директно на сайта, а на негово работно копие.
Можете да активирате един по един видовете кеширане на плъгина, като тествате дали сайтът функционира коректно след всяка промяна.
Трик от Support-а:
За да видите кешираните елементи, SQL заявките, Object Cache данните и готовите HTML страници, можете да изберете за всички модули технология за кеширане Disk. След това достъпете хостинг акаунта и погледнете в директория /wp-content/cache/. За всеки тип кеш има отделна директория (db, minify, object, page), в която се намира кешираната информация, записана във файлове. Във всеки файл можете да видите кешираната информация. След като разгледате кешираните данни превключете обратно към Redis или Memcahed.
Важно:
Когато за Page Cache, Object Cache и Database Cache се използва технология за кеширане Disk, в директория cache ще се създаде голям брой айнодове (файлове и директории). Този брой, в зависимост от настройките на плъгина, може бързо и постоянно да се увеличава. За тези три вида кеш е препоръчително да се избере кеширане чрез Redis или Memcached.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

0 0 гласове
.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

2
0
Какво мислите?x