Вирус в сайта – има ли лекарство?

Решихме да отделим специално внимание на темата Сигурност! В тези 2 публикации на „Съвети от support- a“: „Как да повишим сигурността на сайта в 10 стъпки“ и „Как да защитите клиентския си профил в 3 точки“, говорихме за превенцията като най-добрата защита. В тази статия продължаваме кампания „Сигурност“ с пълна сила, като ще обърнем внимание на „лекарството“, ако вече сайтът Ви „се оплаква“ от вируси.

Винаги има лек, стига да хванете симптомите още в началото и да се отнесете сериозно към въпроса!

Говорейки си за лекарства и вируси, нека погледнем нещата не от онлайн гледна точка, а от Вашия личен опит офлайн. Когато се разболеем, често си казваме: „Еее, сега ли точно?!“, „Защо точно аз?!“, „Какво да направя, за да се излекувам по-бързо?!“, „Как да повиша имунитета си, за да не се разболея пак?!“… Прилагайки отговорите на тези въпроси и за своя сайт, резултатите са гарантирани и най-често, след ден, два сайтът отново изгрява „здрав“ и с нови сили! 🙂 Ето и нашите насоки как да „излекувате вируса“ най-качествено и трайно:

Какво означава сайтът да е „заразен“? Първите неща, които идват на ум, когато изскочи съобщение в сайта, че е „заразен“, може би са:

1. Какво се случва?

На практика, за да има вирус в сайта, във файловете, които са разположени във Вашия хостинг акаунт, е инжектиран код. При зареждането на сайта, зловредният код зарежда от външен уеб сайт друг зловреден код (вируси, Spyware, Adware, Троянски коне) и изглежда, че Вашият сайт има вирус, а това не е така. При зареждането на сайта, зловредният софтуер се сваля на компютъра на посетителя и може да доведе до компрометиране на личните му данни.

Реално файловете на сайта са заразени. Зловредният код най-често е JavaScript код и/или iframe. В нашата помощна страница тук>> можете да видите и примери на подобен код.

2. Защо моят сайт?

В интернет пространството има „добри“ и „лоши“ ботове. Най-често опитите за злоупотреби и компрометиране на съдържанието на сайта се извършват от „лошите“ ботове. Обикновено се търсят популярни пропуски в кода на системите, правят се опити за налучкване на пароли (т.нар. Brute Force атака) и други. Ако бъде открита пролука, то е възможно да се компрометира съдържанието на сайта.

И така, най-често Вашият сайт е жертва от действията или бездействията по превенция и защита!

3. Какво да направя след констатиран злонамерен достъп?

Много е важно да започнете процеса по локализиране на злонамерения достъп, следвайки стъпките в помощната ни страница: тук>>. Постарали сме се да опишем правилната последователност от действия за прекратяване на неоторизирания достъп, премахване на зловредния код и повишаване на сигурността. С тези стъпки могат да се елиминират една по една причините и същевременно да се отстранят вирусните файлове.

Пример: Нека вземем за пример злонамерен достъп, осъществен чрез присвояване от трети лица на данните за FTP. В следствие на чуждия достъп до хостинг акаунта, файловете биват модифицирани, като в тях се добавя зловреден код. Решението на проблема е премахването на чуждия код. Ако бъде премахнат обаче, без да бъдат променени данните за достъп, то е въпрос на време отново да бъде осъществен злонамерен достъп.

FTP акаунти в cPanel

Препоръчително е и ако има създадени допълнителни FTP акаунти, да промените паролите им. В случай, че не ги ползвате – то най-добре е да ги изтриете.

4. Как да го предотвратя за в бъдеще?

или най-важните неща в 4 точки:

  1. Не допускайте злонамерен код на Вашите компютри;
  2. Ползвайте винаги дълги и сложни пароли;
  3. Следете за нови версии на CMS-ите и редовно обновявайте;
  4. Подхождайте с повишено внимание при предоставянето на данни за достъп на трети лица.

Съвет от съпорта: Защитата и повишаването на сигурността е непрекъснат процес, който трябва да се прави регулярно! Опознайте системите, които използвате, техните файлове, обновявайте CMS-ите до последни версии. Така сигурността се повишава, а Вашите сайтове са по-защитени от злонамерен достъп и вируси!

Успех и сигурността на Вашите сайтове до голяма степен е във Вашите ръце, а ние сме тук, за да Ви помогнем и дадем най-добрите насоки! 🙂

Още информация от кампания Сигурност можете да намерите в блога ни на следните адреси:

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители? [Аудио]

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.
CYBER WEEK
Домейни на СуперЦени!
Избери сега!