Подгответе се за Gutenberg – новият редактор в WordPress

Наближава времето, когато основният редактор на съдържание в WordPress вече ще бъде Gutenberg. Това ще се случи с пускането на следващата основна версия 5.0 на WordPress, която може да се появи преди края на тази година (2018).

Gutenberg е голяма промяна на досегашния начин за работа със съдържанието в WordPress. За да не се изненадате, когато той се появи във вашия сайт, отсега можете да видите какво ви очаква и да се подготвите.

Във версия 4.9.8 на WordPress беше пуснат призив за тестване на бъдещия редактор на съдържание.

Призив за тестване на Gutenberg в WordPress 4.9.8
Призив за тестване на Gutenberg в WordPress 4.9.8

За да тествате новия редактор във вашия сайт, трябва да инсталирате плъгина Gutenberg. След това ще можете да изберете с кой от двата редактора да продължите – класическия или новия.

Можете да видите как изглежда и какво може да се направи с новия редактор, без да го инсталирате в сайта си, през сайта на Gutenberg: https://wordpress.org/gutenberg.

Какво е Gutenberg?

Редактор на съдържание

Gutenberg е новият редактор на съдържание, с който може да се създават и редактират публикации и страници в WordPress. Започнал като отделен проект, а в момента плъгин, този редактор ще бъде част от WordPress и ще замести досега използвания класически редактор (TinyMCE). В очакваната основна WordPress версия 5.0 Gutenberg ще бъде редакторът по подразбиране.

Параграф - блок с текстово съдържание в Gutenberg
Редактиране на параграф – блок с текстово съдържание в Gutenberg

Използва блокове за всеки тип данни

Новият редактор използва блокове за всеки тип данни, например като отделен блок се обработват заглавие, параграф, списък, изображение, видео, аудио, галерия и други. Освен тези основни елементи в една страница, редакторът има и специални блокове като shortcodes и джаджи. Може да се създават и допълнителни типове блокове, които не са част от предлаганите по подразбиране. Блоковият формат на Gutenberg е една от основните разлики с досегашния редактор, в който цялото съдържание на страницата представлява един цял блок.

Всеки блок в Gutenberg има собствени настройки. Настройките на блок-параграф.
Всеки блок в Gutenberg има собствени настройки.

Изцяло написан на JavaScript

Gutenberg е написан на JavaScript и използва React JavaScript библиотеката. Тази технология е една от най-модерните и използвани за създаване на „single-page applications“ (едностранично приложение). При тези приложения, всичко, което се случва докато потребителят работи с приложението, се намира на една страница, без презареждане или преминаване към други страници. Скоростта на зареждане на такова приложение е почти мигновена, а усещането при работа с интерфейса му е за пъргавост, лекота и моменталност.

Голяма промяна за WordPress

Името на новия редактор съвсем не е случайно. Кръстен е на човека, който е изобретил машинния печат с подвижен набор – Йоханес Гутенберг.

И както Гутенберг е поставил началото на революция в печатането и е променил публикуването завинаги, така и новият редактор Gutenberg е началото на едно по-добро, по-потребителско и модерно отношение към начина за създаване на съдържание в WordPress.

С Gutenberg WordPress ще може да отговори (на следващ етап) на конкурентни услуги за създаване на сайтове като Wix, Weebly и други. Както и на плъгините тип page-builders („строители на страници“, които предоставят допълнителни възможности за дизайн на съдържанието).

Gutenberg ще се развива и разкрива възможностите си на няколко етапа в WordPress. Първият етап ще бъде завършен скоро с WordPress 5.0 и включва създаването на страници, публикации и запознаване с идеята за блоковете. Вторият и третият етап ще изведат Gutenberg извън границите на съдържанието в страниците – към дизайна за страници (page templates) и след това към цялостно управление на настройките за сайта (full site customization).

Кога ще излезе версия 5.0 на WordPress?

Очакванията са 5.0 да излезе преди края на тази година (2018). Вече има обявен график за подготовката и пускането на версия 5.0, който постоянно се обновява. Вече излезе и първият release candidatе за версия 5.0 (23 ноември 2018г.).

Пускането на версия 5.0 на WordPress се очакваше за 27 ноември 2018г., но и тази дата не е сигурна и е възможно да има забавяне.

Gutenberg е много близо

Gutenberg, с всяка изминала седмица, е все по-близо до това да бъде “подготвен” за вграждане в WordPress.

Разработката на редактора е извънредно активна и почти всяка седмица се пуска негова нова версия. Към момента на писане на тази статия версията на Gutenberg е 3.9, но съвсем скоро се очаква следващата 4.0. Дали разработчиците няма да стигнат до версия 5.0, така че да се изравнят версиите на Gutenberg и WordPress, може само да се предполага.

Във всяка следваща версия разработчиците правят десетки поправки, добавки и нови подобрения. Това прави всяка досегашна статия за несъвместимостите или наличните опции в Gutenberg, неактуална или непълна буквално за седмици.

Много от първоначално забелязаните неудобства или липсващи функционалности вече са поправени и са добавени нови възможности.

Само някои от интересните поправки и добавки в Gutenberg до момента са: мета-кутиите, които плъгините добавят под съдържанието, вече се показват; потребителски полета може да се използват или чрез плъгина ACF или чрез специално създадени за целта плъгини като Custom Fields for Gutenberg, за всеки блок може да се задава стил, блоковете може да се преизползват и да се създават темплейти с предефинирани блокове и много други.

Избор на редактор преди пускането на WordPress 5.0

За да знаете кой от двата редактора искате да използвате по подразбиране и след версия 5.0 на WordPress, ще трябва първо да тествате Gutenberg. Това може да стане като инсталирате плъгина Gutenberg във вашия сайт.

Въпреки че инсталирането и активирането на плъгина Gutenberg не би трябвало да повлияе по никакъв начин на вече съществуващото съдържание в сайта, силно препоръчително е да се извърши на тестово (работно) копие на сайта. Можете да създадете работно копие на сайта през cPanel » Softaculous » Staging.

След тестването на Gutenberg ще можете да изберете кой редактор да бъде активен и по подразбиране за сайта:

  • Gutenberg: Ако искате в сайта да използвате само Gutenberg – не инсталирайте плъгина Classic Editor. Ако вече сте го инсталирали, може да го деинсталирате.
  • Classic Editor: Ако искате класическият редактор да остане активен и след обновяване до версия 5.0 на WordPress, инсталирайте и активирайте плъгина Classic Editor. Включете настройката му за Replace the Gutenberg editor with the Classic editor (Настройки » Публикуване – Classic editor settings).
Настройка в плъгина за използване на Classic Editor вместо Gutenberg
Настройка за използване на Classic Editor вместо Gutenberg
  • Gutenberg + Classic Editor: Ако след тестовете на Gutenberg желаете да го задържите и използвате и след версия 5.0 на WordPress, но все пак да имате опция за използване на класическия редактор – активирайте плъгина Classic Editor и изберете опцията: Use the Gutenberg editor by default and include optional links back to the Classic editor (Настройки » Публикуване – Classic editor settings).

Бележка: След като WordPress 5.0 бъде пуснат, обновяването на вашия сайт няма да стане автоматично, освен ако не сте активирали тази настройка изрично (в wp-config.php). Обновяването на сайта до WordPress 5.0 ще трябва да се извърши ръчно, през администрацията, и не е задължително да се извърши веднага. Може да се изчака малко, до появяването на следваща минорна версия (5.0.+), в която е вероятно да са поправени новооткрити бъгове и проблеми от 5.0.

Тествахте ли вече Gutenberg?

Ако вече сте тествали Gutenberg, ще го използвате ли и след версия 5.0 на WordPress или класическият редактор ще е вашият избор?

Ако все още не сте тествали новия редактор във вашия сайт, инсталирайте плъгина Gutenberg и го тествайте (на работно копие на сайта).

В случай че сте тествали редактора преди време, направете нови тестове с последната версия на Gutenberg (към момента 4.5.1). В последните версии на Gutenberg са добавени много важни функционалности и нови опции.

За това как може да редактирате съществуващо съдържание в новия редактор – очаквайте скоро информация в нашия блог. И се абонирайте, за да не я пропуснете.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).