Тестване на Gutenberg за съществуващото съдържание в WordPress сайта

Новият Gutenberg редактор все още не е пуснат официално, но това се очаква да се случи съвсем скоро. Всеки WordPress сайт има време за тестове и подготовка за посрещането му. Дори и нашият СуперБлог вече се подготвя за Gutenberg, а тестовете се извършиха по време на създаването на тази статия 🙂 .

Тестването на новия редактор с вече съществуващото съдържание в сайта, е най-бързият начин да разберете дали ще можете да го използвате за създаване ново съдържание.

Тестването на новия редактор включва два аспекта:

  1. Проверка на плъгините/темата за съвместимост.
  2. Проверка на процеса по създаване/редактиране на съдържанието в сайта.

Съвместимостта на плъгините/темата с Gutenberg

По подразбиране новият редактор трябва да е съвместим с всички плъгини и теми, които не добавят функционалности или не зависят от такива в класическия редактор. Това са плъгините/темите, които не влияят или не се намесват в процеса по създаване и обработка на съдържанието като например Akismet, Contact Form 7, Limit Login Atempts, Redirection и други.

От друга страна, плъгините и темите, които имат нещо общо с класическия редактор и обработката на съдържанието, ще трябва да са подготвени за Gutenberg от разработчиците им.

Например следните такива плъгини вече са обновени от разработчиците им така, че да са съвместими с Gutenberg: Advanced Custom Fields, All in One SEO, Divi. Възможно е във вашия сайт да използвате друг такъв плъгин. Ако по време на тестването откриете, че даденият плъгин не работи коректно с новия редактор, проверете за официална информация от разработчиците му, дали се работи по въпроса и кога се очаква добавяне на съвместимост.

По същия начин стои въпросът за съвместимостта и с темите. Тези, които се намесват в създаването на съдържанието, също трябва да се преработят от разработчиците им, така че да са съвместими с Gutenberg. Темите, които нямат нищо общо с класическия редактор, са съвместими с Gutenberg по подразбиране, но ще им трябва съвсем малка преработка (така че да добавят стила си към него). Вече има създадени теми за WordPress, които са обявени като Gutenberg съвместими: wordpress.org/themes.

Създаване и редактиране на съдържание с Gutenberg

При създаването на съдържание в класическия редактор е възможно да са използвани елементи като вмъкнат потребителски CSS код, потребителски HTML код, потребителски полета и други. Тези похвати и елементи, използвани досега при създаване на съдържанието, трябва да се тестват в новия редактор. Някои от тях може да се променят. Например вместо използване на текстовия режим в класическия редактор, вече ще може да се вмъква код с блока Custom HTML. Вместо вмъкване на потребителски CSS код директно в HTML таговете, ще може да се използва опцията Additional CSS Class.

Gutenberg тестване – само на работно копие на сайта!
Въпреки че активирането на плъгина Gutenberg не би трябвало да се отрази по никакъв негативен начин на вече съществуващото съдържание в сайта, препоръчително е тестовете да се извършат на тестово копие на сайта. Можете да създадете работно копие на сайта през cPanel » Softaculous » Staging.

Съществуващото съдържание и опциите в Gutenberg

В първите версии на Gutenberg не беше ясно как ще се извършва обработката и мигриране на съществуващото съдържание в сайта. В последните му версии обаче са добавени няколко много полезни функционалности, които може да се използват за редактиране и мигриране на съдържанието към новия блоков формат.

Класическият редактор – в блок (Classic блок)

Когато отворите съществуваща страница в Gutenberg, ще видите, че съдържанието й е един цял блок. Това е така, защото към него липсват системните тагове на Gutenberg, описващи всеки отделен елемент като отделен блок.

Когато страницата е със съдържание, създадено през класическия редактор, цялото то се поставя в един блок – Classic блок. Бутоните и функционалностите на класическия редактор ще се покажат при кликване върху лентата с надпис Classic.

Този специален блок може да се използва при създаване на нова страница или при редактиране на вече създадено съдържание. През този блок става възможно да се ползва класическия редактор и по-точно един негов модул (за обработка на богато съдържание), зареден в новия Gutenberg редактор.

Insert Media

За момента в класическия редактор, тоест в Classic блока, липсва бутонът за вмъкване на файл (изображение или друго).

Тази опция идва в следващата версия на Gutenberg 4.0.

Convert to Blocks

С опцията „Convert to Blocks“ може да се мигрира/напасне старото съдържание към блоковия формат на новия редактор.

С кликване на бутона „Convert to Blocks“, се случва магията и съдържанието автоматично се разбива в отделни подходящи по тип блокове.

Важно е да се отбележи, че при конвертирането може да се загуби ръчно поставен в HTML таговете стил (вмъкнат със style=“…“). Това ще наложи допълнителна работа по потребителските стилове в сайта (темата).

След конвертирането в блокове, управлението на съдържанието се прехвърля изцяло към Gutenberg. Страницата може да се отвори след това с класическия редактор, като се избере Edit (Classic) или Classic Editor.

Потребителски стилове (CSS код)

Ако в съдържанието е добавен потребителски стил, възможно е той да изчезне след преобразуването в блокове. Точно за тези случаи, в Gutenberg има опция за поставяне на потребителски стил към даден блок – чрез въвеждане на стилови класове – Advanced » Additional CSS Class.

Ако досега стилът е бил вмъкван директно към HTML таговете (inline-style), то ще е нужно да ги направите на стилов клас например и за в бъдеще да използвате него.

Потребителски HTML код

Вместо досега използваният текстов режим на класическия редактор, в Gutenberg може да се използва блокът Custom HTML.

Съвет: За бързо добавяне на блок може да се изпише името му и да се натисне Enter.

Още опции и функционалности

Meta-boxes (кутиите с мета-данни към съдържанието)

Освен съдържанието, много важна част към него са допълнителните данни, които се намират в потребителските полета и мета-кутиите, разположени в края на класическия редактор.

Мета-кутиите (meta-box) се поддържат и се показват вече в Gutenberg. Такива кутии се добавят от плъгини като Advanced Custom Fields, Platinum SEO Pack, Meta Tag Manager и други. Посочените три плъгина са тествани на WordPress 4.9.8 и Gutenberg 3.9.0 и кутиите им се показват в редактора, под съдържанието.

Потребителски полета (custom fields)

Мета-кутията, която показваше потребителските полета в класическия редактор, може да се върне. Добавянето на тази функционалност е планувана за следващи версии на WordPress. След като бъде пусната опцията, която в класическия редактор се наричаше Screen Options. Там ще бъде добавена възможност за показване/скриване на кутията с потребителските полета.

Custom Fields are returning indirectly through #10210. Once Screen Options are restored, the Custom Fields meta box can return.

Тъй като не е ясно кога това ще се случи, потребителските полета може да се покажат още сега, с подходящ плъгин. Един такъв плъгин е Advanced Custom Fields. През ACF може да се пресъздадат всички полета, които досега са използвани в класическия редактор.

Зависещи от темата функционалности

Как изглежда страницата в Gutenberg редактора (back-end) и след това в потребителската част на сайта (front-end), се определя от използваната тема.

Вече има създадени нови теми за WordPress, които са съвместими с Gutenberg. Тези теми може да предлагат свои стилове за основните блокове в Gutenberg.

Gutenberg

Тъй като Gutenberg все още не е станал част от WordPress, разработката по него продължава и в момента. Това означава, че може да видим още подобрения в новия редактор.

Бележка: Много малко вероятно е при следващата версия на Gutenberg да се промени стилът или форматирането на текстовото съдържание в дадена страница. Как ще изглежда съдържанието в редактора (back-end), по време на редактиране, и след това в потребителската част на сайта (front-end), зависи от използваната тема и доколко тя е съвместима с новите възможности на Gutenberg.

Ако след тестовете на Gutenberg сайтът функционира коректно, ако страниците се визуализират коректно, тогава може да оставите Gutenberg като редактор по подразбиране.

Ако при тестовете на Gutenberg установите, че създадените с него страници не се визуализират коректно или им липсва нещо, можете да зададете използването на класическия редактор – като инсталирате плъгина Classic Editor.

Ако искате класическият редактор да остане активен и след обновяване до версия 5.0 на WordPress, инсталирайте и активирайте плъгина Classic Editor. Включете настройката му за Replace the Gutenberg editor with the Classic editor (Настройки » Публикуване – Classic editor settings).

Вижте как да активирате и какви настройки да зададете за плъгина Classic Editor в статията Подгответе се за Gutenberg – новият редактор в WordPress (раздел Избор на редактор преди пускането на WordPress 5.0).

Бележка: След като WordPress 5.0 бъде пуснат, обновяването на вашия сайт няма да стане автоматично, освен ако не сте активирали тази настройка изрично (в wp-config.php). Обновяването на сайта до WordPress 5.0 ще трябва да се извърши ръчно, през администрацията, и не е задължително да се извърши веднага. Може да се изчака малко, до появяването на следваща минорна версия (5.0.+), в която е вероятно да са поправени новооткрити бъгове и проблеми от 5.0.

Продължаваме да следим изкъсо развитието на Gutenberg. Останете на линия за новостите, като се абонирате за известие при нова статия в нашия Блог.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви.