Маймунско А, маймунка, кльомба: кой е този мистериозен знак?

А Вие колко често използвате маймунско А? Странният знак се намира върху двойката на всяка компютърна клавиатура и се изписва при натискане на клавишната комбинация от Shift и 2. 

Различните хора и култури го оприличават на различни неща, затова и има толкова много наименования – охлювче, розичка, ухо, рибени ролца и т.н. Както и да го наричате Вие обаче, сигурни сме, че го изписвате абсолютно всеки ден, заради многото му приложения. Да видим какви са те и откъде все пак е произходът на този мистериозен знак.

Какъв е произходът на маймунката?

Истината е, че никой не знае точния отговор на този въпрос. През вековете символът се появява в различни държави и то с коренно различна употреба. 

Така например е открит в писмо на търговец от Флоренция от 1536 г. в ролята на мерна единица за вино. Според професора, открил писмото, това е съкращение на тогавашната единица за измерване на обем – амфора.

Маймунката се появява и в руски източник – „Съдебника на Иван Грозни” от 1550 г. Там играе ролята на украсената буква „азъ”, която пък в кирилската система за изчисление значи „1”. 

През 2009 г. испанският историк Хорхе Романс открил кльомба символ в арагонския ръкопис Taula de Ariza от 1448 г. В Испания, Франция и Португалия @ също е познат като мярка за тегло. Една кльомба е равна на 11,502 килограмма или 25.40 фунта. 

И до днес @ е познат като „ароба“ или „аруба“ – от арабската дума „ар-роуб“, която означава „четвърт“.

Интересно: Маймунското А има следи и у нас. Появява се в Манасиевата хроника, която е преведена от неизвестен монах от Търновската школа през 1345 г. на български език. Там, на страница 62, се вижда изображение на батална сцена и надпис „@мин!”. 

Във Великобритания през 19 в. пък символът е използван като знак за умножение от търговците.

За какво се използва?

На клавиатурите на пишещите машини Маймунското А се появява за първи път в началото на 20 в., а на компютърната клавиатура е въведено от IBM през 1961 г. 

В началото се използвало само в езика Basic за обозначаване на мястото, на което да се изпише дадено нещо. 10 години по-късно обаче, в края на 1971 г., кльомбата навлиза в ежедневието ни, за да остане. 

Програмистът Рей Томлинсън трябва да измисли начин за изпращане на текстови съобщения между потребителите и компютрите в мрежата на компанията, за която работи. Съобщенията трябвало да бъдат адресирани едновременно до конкретен потребител, но и до конкретен компютър, за да е сигурно, че няма да станат публично достояние. Томлинсън търсил начин как да разграничи двата елемента и го открил в лицето на @ (tomlinson@bbntenexa). Произнасянето на този символ на английски е „ет“ със значение „at“ (на) или потребителят Томлинсън на компютър bbntenexa.

Това е и началото на адресите на електронната поща. От 1983 г. насам, когато е създадена DNS системата, вместо името на компютъра, се използват имена на домейни, например ivan@mydomain.com.

Ако все още нямате професионален имейл с името на Вашия бизнес, сега е подходящият момент да се погрижите за това. Професионалната поща създава повече доверие у потребителите и Ви изгражда положителен имидж в очите на Вашите партньори. Предлагаме Ви още 7+1 причини да създадете имейл с името на Вашия сайт.

В статията „Как да създам имейл?“ Ви споделяме необходимите стъпки.

В наши дни приложението на кльомбата е още по-широко. Освен, че използваме маймунката при изписване на имейл адреси, тя е част от много емоджита, използва се и при „тагване“ (отбелязване или споменаване) на даден потребител в социалните мрежи. 

Интересно: Маймунското А дори е представено като експонат в американския Музей на модерното изкуство в Ню Йорк. 

***

Ако тази статия Ви беше интересна, вижте още нещо интересно и полезно, особено за тези от Вас, които използват браузъра Google Chrome: 6 полезни допълнения за Google Chrome

Не се колебайте да ни споделите и в какви случаи от ежедневието си Вие използвате маймунското А най-често в коментарите по-долу.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!