Какво е общото между езика на жестовете и рождения ден на СуперХостинг.БГ?

Тази година станахме на сладките 16 години и Ви поздравихме на езика на жестовете. Защото комуникацията е в основата на всичко, а ние искаме да общуваме без бариери.

Предизвикахме Ви да ни върнете поздрава във визуален или писмен формат на избран от Вас език – този на жестовете или друг. Все още можете да се включите в кампанията до 31.10 и да участвате за една от 16 СуперНагради. Научете повече за кампанията и условията на birthday.superhosting.bg.

Но как избрахме точно езика на жестовете?

Всъщност го избрахме още преди мнооого време, като с лекота прегърнахме идеята да си партнираме с Образователен център за деца с увреден слух „Яника“. Ще научите подробности за това в статията „Ставаме на сладките 16 години! Не спираме да се учим и раздаваме СуперНагради”, където Ви споделихме, че в света на жестовете се гмурнахме именно благодарение тях. И благодарение на Таня Димитрова – човекът, който стои зад центъра. С тях сме приятели отдавна, като заедно изработихме тефтери и календари с най-популярните жестове. Те достигнаха до посетителите на центъра, както и до много наши СуперКлиенти и колеги.

И така съвсем естествено се роди идеята да Ви поздравим по случай 16-я ни рожден ден на езика на жестовете. След един разговор с Таня и малко упражнения от страна на СуперЕкипа, поздравът ни беше факт. И решихме да Ви срещнем отблизо с историята на Таня и да Ви потопим в света на жестовете, за да пренесем и към Вас това, което ни докосна.

Вероятно познавате Таня Димитрова от телевизионния екран. Да, тя е от хората, които често срещате в прозорчето долу на екрана си. Тя не се чува, но винаги се забелязва. И помага, превеждайки на жестов език най-важните теми, новини, брифинги, интервюта.

Но Таня не е само това. Тя е създател на „Яника”. Това е малък семеен център и първият частен център за работа с деца с увреден слух, създаден още през 2009 година. Преподавателите там са помогнали на повече от 100 деца с кохлеарни импланти и слухови апарати да се адаптират в масовите детски градини и училища. Вдъхновяващата история на Таня и център „Яника“ може да гледате в продукцията на HBO „Тихо наследство“.

Срещнахме се с Таня, за да ни разкаже повече не само за историята си, но и какво я мотивира, какво е да работиш с децата и кои са най-големите предизвикателства в света без звуци.

Таня, би ли се представила с няколко думи за хората, които все още не те познават?

Казвам се Таня Димитрова и работя с деца и възрастни с увреден слух от 1998 г. Като слухово-речев терапевт имам опит със слухопротезирани и кохлеарно имплантирани деца. От 2005 г. съм консултант по кохлеарна имплантация към Военномедицинска академия, София. Имам дългогодишен опит като жестов преводач, включително превод на новинарските емисии по БНТ и в предавания на ТВ7. Около 15 години преподавах към Катедра „Специална педагогика” на Факултета за начална и предучилищна педагогика, СУ „Св. Климент Охридски”. През 2009 година създадохме и „Яника“.

Таня Димитрова

Как откри своето призвание да помагаш на лица със слухови проблеми?

Моите родители са глухи и аз от дете живея между двата свята – света на глухите и този на чуващите хора. Жестовият език е мой майчин език . Обичам да го използвам – чрез него аз си почивам, преминавам в един различен свят, успявам да уловя и предам емоции, които трудно могат да се изразят с думи. Също така обичам морето, приятелите и рисуването (всеки път, когато имам възможност се усамотявам и рисувам). Аз съм вярващ човек и съм сигурна, че във всеки от нас е заложена нуждата от добро.

Добро е подадена ръка на непознат, да обичаш безусловно, да вдъхновяваш, да устояваш.

Разкажи ни за Яника. Как се роди идеята?

Завършила съм специалност слухово-речева рехабилитация в СУ „Св. Кл. Охридски“ и имах огромно желание да работя с глухи деца, но все не намирах мястото и формата. Позициите ми като жестомимичен преводач и преподавател, както и като консултант по кохлеарна имплантация към ВМА ме развиваха, но все нещо не ми достигаше. И така, преди 12 години, се оказах наследник на сума, която без колебание инвестирах, купувайки пространство, в което да посрещаме нуждите на децата с увреден слух и техните семейства. Исках да създам място, което не мирише на институция, а прилича на дом, в който децата получават професионална подкрепа.

Как избрахте името на центъра?

Името, което дадохме на центъра, символизира мъдростта и опита на миналото и устрема и силата на бъдещето. „Яника“ е съчетание от имената на баща ми (мой вдъхновител) и моите две дъщери.

Разбира се, сайтът е голяма част от нашата дейност, затова и за домейн – yanikabg.com, избрахме да бъде името на центъра с разширение .com като най-популярно и универсално.

Какво е „Яника”?

Център за деца с увреден слух „Яника“ е уютно пространство от домашен тип, в което децата със слухови нарушения работят със специалисти и играят с връстници. Групите за слухово-речева рехабилитация са сегментирани по възраст и с малък брой деца. Посещават се предимно от деца с кохлеарни импланти, но има и деца със слухови апарати, както и такива без специални потребности.

Държим на близките взаимоотношения, изградени с доверие между специалисти, родители и деца. Затова родителите редовно получават информация за процеса на обучение и указания как да работят с детето си у дома.

Образователен центъра "Яника"

Вярваме във възможностите на всяко дете и изразяваме това чрез похвали, насърчение и търпение към детето. Насърчаваме родителите, че въпреки трудните моменти, те също могат да вярват в доброто бъдеще на децата си.

Таксите при нас са спонсорирани. Ние активно търсим спонсори, за да могат родителите да се справят с всички разходи в най-важния период за слухово-речевата рехабилитация – този до 5-годишна възраст.

Какви са мисията на центъра и подходите, които използвате при работата с деца?

Нашият център си е поставил амбициозната задача да изгради сигурен мост между децата с увреден слух и масовите учебни звена. Работим с тях от ранна детска възраст, когато се поставят основите на развитието на едно дете във всички аспекти – езиково, слухово, когнитивно. Подхождаме индивидуално към всяко дете. Няма как пътят да е един и същ.

Сама по себе си глухотата е многопластова и подходите за преодоляване на затрудненията са различни. Често родителите, след като са получили обективна информация, трябва да вземат нелеки решения, например дали да се постави кохлеарен имплант на детето, да бъде слухопротезирано, да избере жестовия език за водещ, да посещава масови детска градина и училище, или специализираните такива.

Образователен центъра "Яника"

Правим неделни сбирки за родители; там те споделят за тревоги, трудности, успехи, задават въпроси и заедно търсим отговори. Понякога плачем, друг път се смеем на забавни истории с децата. Родителите са най-важният ни партньор. Те преминават през различните етапи – на отричане на глухотата на своите деца, самообвинения, надежда за „лекуване“, лутане през различни алтернативни лечения, отчаяние… Нашата задача е да намалим това време, защото всеки ден е важен за детето. Когато те осъзнаят, че не са сами по пътя и приемат да ги водим, доверят ни се, нещата се подреждат.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които си се изправяла в практиката си?

Имала съм много моменти, в които съм се питала дали нямаше да е някак по-лек животът, ако бях избрала друга посока, защото да съществува и да се развива център като „Яника“ не е никак лесно. Сила да продължавам са ми давали моето семейство, съпругът ми, с който сме заедно почти от самото начало, дъщерите ми, страхотния екип от специалисти, много приятели, които не спират да помагат, доверието на родителите и резултатите на децата. Първите чути звуци, първите произнесени думи, радостните очи на децата.

А кои са най-големите предизвикателства, пред които се изправят хората с увреден слух?

За съжаление, все още масовата среда не е най-приветливата за децата със слухови нарушения, все още нагласите са изпълнени със стереотипи. Според мен проблемите не идват от децата, а от учителите и родителите. Децата са толерантни и отворени да приемат различността на връстниците им със специални образователни потребности, стига учителят да създаде подходящи условия и родителите да подкрепят и насърчат своето дете да общува с тях. Често съм попадала в ситуации, когато родител дава съвет: „Не си говори с него, защото може да ти повлияе на говора, а и на успеха.“

Какво ти носи работата с децата?

Глухите деца са голямо предизвикателство и отговорност, защото, ако се приложи правилният подход в подходящия момент, те могат да достигнат сериозни върхове. Преживявала съм с не едно дете процеса на израстване, осъзнаване и активно общуване. Невероятно е и много си заслужава.

Глухите деца имат една специална сензитивност, понякога се шегуваме, че са скенери за човешки характери. Много бързо усещат отношението, емоциите, намеренията на околните.
Децата са като всички други деца. Те нямат нужда от съжаление и подаяние. Те се нуждаят единствено от шанс, да покажат и да разгърнат своите умения.


Благодарим на Таня, че сподели тези лични моменти с нас и с читателите на СуперБлога. Историята на Таня е доказателство, че не трябва да се отказваме от мечтите си, а да вярваме в тях и да се борим те да се случат.

Абонирайте се за СуперБлога, за да получавате първи вдъхновяващи бизнес истории и съвети за Вашите сайтове.

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.