Как да защитим имейла си от хакване?

Ако пощата Ви бъде хакната, може да изгубите цялата информация, която пазите в нея. А понякога и достъпа до други Ваши акаунти в интернет.

Имейл адресът Ви е жизнено важен за регистрациите и акаунтите Ви в интернет. С него се логвате в Google, Facebook, онлайн магазини, от които пазарувате, или дори клиентския Ви профил в СуперХостинг.БГ. И само на него можете да получите имейла за ресет на паролата им.

Имате ли важна информация в пощата си, която не искате да загубите? 

Вижте какви са начините да защитите пощата си от хакване:

Защо злонамерените хакери искат да хакнат Вашия имейл?

Освен ако не сте известна личност или пък имате достъп до много важна и чувствителна вътрешно фирмена информация, тогава не бива да се поддавате на страха, че злонамерени лица са се прицелили точно във Вас и Вашия имейл.

Хакването на един имейл акаунт обикновено е част от по-мащабна операция на недоброжелателите, в която се атакуват множество акаунти. 

Ако киберпрестъпниците имат само имейл адреса Ви, без паролата му, може само да го включат в списъците на своите СПАМ кампании или фишинг атаки и да Ви изпращат измамни писма (чрез които вече да се опитат да Ви измъкнат и паролата).

Ако обаче добият и паролата за достъп, могат да откраднат имейл акаунта Ви. Той ще им послужи за изпълнението на разнообразни злонамерени дейности като:

  • Да изпращат СПАМ и фишинг (измамни мейли) до контактите Ви (ако имате добавени в адресната книга) или до други потенциални жертви;
  • Да добият чувствителна Ваша информация (име, телефон, адрес, имейл адрес, пароли, акаунти, услуги), която ще използват за бъдещи атаки, измами, изнудване или просто да я продадат на черния пазар;
  • Да извършат финансови измами. Ако използвате този имейл адрес за бизнес кореспонденция, може да следят разговорите Ви и когато стане въпрос за превод на пари, да изпратят свои данни за банкова сметка;
  • Да превземат други Ваши профили или акаунти онлайн, в които сте се регистрирали с този имейл. Например акаунти в социални мрежи, онлайн магазини и други.

По какъв начин добиват паролата за имейла Ви?

Възможните начини злонамерените хакери да разберат каква е паролата за имейл акаунта Ви (както и за всякакъв акаунт онлайн) са няколко.

🔓 Слаба парола

Ако паролата е от най-често използваните като 123456, password и други от този вид, злонамерените хакери могат без усилия да я налучкат и да влезнат в имейла.

🔓 Паролата e същата и за акаунта Ви във Facebook

Пробив в базата данни на някоя услуга, в която имате регистрация с този имейл, може да разкрие Ваши данни (имейл адрес, парола и други). Паролата за тази услуга ще бъде изпробвана след това за влизане в имейл акаунта Ви (както и за всякакви други услуги онлайн).

„Данни на 500 млн. акаунта във Facebook са изтекли в интернет след пробив в началото на 2021 г.“

https://cybernews.com

🔓 Зловреден софтуер на устройството Ви

Ако на устройството Ви има зловреден софтуер, той може да следи посещаваните сайтове и данните, които въвеждате в тях.

🔓 Фишинг

Чрез измамни имейли жертвите биват приканени да въведат данните си за достъп в някой измамен сайт или да свалят на устройството си зловреден софтуер.

Как да разберете дали пощата Ви е хакната?

Накои от симптомите на хакнатия имейл акаунт са:

  • В папката Изпратени/Sent има съмнителни съобщения, които не сте изпращали Вие;
  • В папката Входящи/Inbox има писма за промяна на данни за достъп за акаунти, в които сте се регистрирали с този имейл;
  • В логовете за достъп до мейл услугата има записани IP адреси и устройства, които не са Ваши;
  • Приятелите Ви или други хора получават СПАМ от Вашия имейл;
  • Ваши данни са изтекли от хакерски пробив в някой сайт или услуга. Можете да проверите дали имейлът Ви е попаднал в базите на черния пазар през този инструмент: https://haveibeenpwned.com/;
  • Има наскоро добавени правила за пренасочване на мейл кореспонденцията към разни непознати имейл адреси;
  • Има промени по данните за профила Ви – име, подпис;
  • Не можете да влезете в пощата си, тайният въпрос или алтернативният имейл е сменен…

Какво да направите, ако пощата Ви е хакната?

Ако сте установили, че имейл акаунтът е компрометиран:

  • Сканирайте всички Ваши устройства за наличието на зловреден и шпионски софтуер;
  • Променете паролата за имейл акаунта;
  • Променете паролите за всичките Ви акаунти, сайтове и услуги онлайн;
  • Проверете настройките на имейл акаунта – мейл филтри, правила, пренасочвания;
  • Свържете се с имейл доставчика си за съдействие, в случай че нямате достъп до имейла;
  • Препоръчително: сменете този имейл адрес с друг за всички профили, за които го използвате. 

Ако имате съмнения за странна активност в имейл акаунта Ви при нас, свържете се с нашия екип за съдействие.

Как да защитите данните и имейл адреса си?

Не е трудно да предпазите пощата си от хакване.

Освен съветите за използването на сложна и уникална парола, честата ѝ промяна, както и криптирана връзка при разглеждането на сайтове в интернет, приложете тези ефективни мерки за защита:

🔐 Не използвайте паролата на пощата Ви за други профили и акаунти онлайн 

Така дори да има изтичане на данни от някоя друга услуга, в която имате регистрация, паролата Ви няма да попадне в ръцете на злонамерените хакери. За всички важни профили и услуги, използвайте различна силна парола.

🔐 Използвайте антивирусен софтуер на устройствата, от които достъпвате интернет

За ефективна защита на устройствата Ви е препоръчително да използвате професионален антивирусен софтуер. 

Има и безплатни антивирусни програми като Avast, Avira и други. Също така операционната система на устройството Ви може да има вградена защита. Например Windows 10 има вградена антивирусна програма Microsoft Defender Antivirus.

Обърнете се към експерт по киберсигурността, ако не можете сами да се погрижите за сигурността на устройството Ви.

🔐 Бъдете предпазливи с имейл съобщенията, които получавате

И изобщо с всякакъв вид съобщения – имейли, смс-и, вайбър, месинджър, в социалните мрежи, форуми, чатове… 

Не давайте паролата си на никого. Ако някой приятел Ви помоли да му услужите с имейл акаунта Ви, по-добре му регистрирайте един имейл адрес в някоя безплатна мейл услуга и му го дайте.

В измамните имейли (фишинг) може да се съдържа документ за сваляне или линк, към който Ви насочват да кликнете с настойчиво съобщение (заплаха от нещо, ултиматум, риск, спешност, неотложност). Не кликайте на линкове в имейлите, не изтегляйте/отваряйте документи и файлове от тях, освен ако не сте 100% сигурни, че подателят и писмото са автентични.

🔐 Активирайте двустъпковото верифициране (2FA) за влизане в пощата

Ако имейл доставчикът предоставя допълнителни методи за защита на пощата, задължително ги активирайте.

Например двуфакторното удостоверяване при влизане – Two-Factor Authentication (2FA). С него освен паролата, при вход в пощата трябва да въведете и допълнителен код. Този код може да се генерира на телефона Ви с приложение като Google Authenticator или да Ви бъде изпратен със SMS.

При нас можете да активирате 2FA кода за сигурност при достъп до клиентския Ви профил (откъдето можете да достъпвате пощите си) и при влизане в cPanel (контролният панел за хостинг акаунта).

🔐 Използвайте сигурна и надеждна имейл услуга със собствен домейн

За важните онлайн регистрации на бизнес акаунти, услуги, банкиране и други е рисковано да се използва имейл адрес, за чийто домейн нямате контрол. 

Ако достъпът до имейл адреса Ви бъде блокиран поради хакване, ще загубите възможността да промените паролите на всички акаунти онлайн, за които го използвате. Също така рискувате чувствителната информация в имейла да бъде безвъзвратно загубена, ако не разполагате с неин архив.


Предимствата на имейл услугата със собствен домейн и хостинг при нас са:

  • 24/7 СуперПоддръжка по чат, имейл и телефон за съдействие с всичко, свързано с имейла – възстановяване на достъп, възстановяване на мейли от бекъп, имейл настройки, отстраняване на проблеми с имейла и затруднения с изпращането или получаването на писма и други.
  • Висока сигурност и защита на имейл услугата. Системата ни за сигурност SH Protect следи за злонамерени пробиви в имейл акаунтите и използването им за разпращане на опасни писма. При установен пробив паролата за имейл акаунта се ресетва автоматично, акаунтът се заключва и клиентът бива уведомен навременно с подробности за събитието. Вижте още: Скритият съпорт и защитата на Вашата имейл кореспонденция.
  • Допълнителни СПАМ защити и филтри. Интелигентният антиспам филтър се учи от избора на потребителя – кое писмо е СПАМ и кое не. Така че следващите подобни СПАМ писма ще попадат автоматично в спам папката. Вижте и Премиум защитата от SPAM и вируси.
  • Неограничен брой пощенски кутии (POP3, IMAP, SMTP). Можете да създадете каквито имейл адреси са Ви нужни – personal@mydomain.com, work@mydomain.com, office@mydomain.com, project1@mydomain.com, project2@mydomain.com… Вижте: Създаване на имейл адрес със собствен домейн.
  • Много настройки и функционалности към имейла:
  • Пълен контрол върху настройките на домейна. Чрез DNS настройките на домейна може да се укаже кои мейл сървъри да се използват за имейл услугата. Също така за Вашия домейн автоматично са активирани SPF и DKIM – технологии за превенция на СПАМ имейли, изпращани от Ваше име.
  • Актуалност. Системите и технологиите за имейл услугата се актуализират редовно до нови версии. Освен подобряване на работата им, новите версии повишават и сигурността им.
  • Надеждност. Винаги можете да възстановите достъпа до пощата си след хакване. Можете и да генерирате бекъп на цялата имейл кореспонденция по всяко време. Никое писмо няма да се загуби. Има и редовен автоматичен бекъп (в зависимост от хостинг плана – до 5 системни архива на седмица).

Колко регистрации или профили онлайн имате с Вашия имейл адрес?

Толкова ще е и броят на възможностите за недоброжелателите да отмъкнат Ваши чувствителни данни, ако хакнат пощата Ви.

А колко от посочените съвети за защита на пощата вече сте приложили?

Абонирайте се за СуперБлога, за да получавате навреме новини и помощна информация, свързана със защитата и сигурността на Вашите сайтове и пощи.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.