4 приложения на ProcessManager by SuperHosting

И никой не разбра, отива си лятото, идва есента…“ се пееше в една нашумяла песен на Мери Бойс Бенд. След лято изпълнено с много „горещи технологии“, есента настъпва с първите паднали листа, отлетелите лястовици и … още горещи новости! Екипът ни продължава усилено да работи и отскоро е налице следващата нова функционалност в контролния панел cPanel. Това е менюто ProcessManager by SuperHosting. Какво представлява, защо го направихме и как може да ви помогне, вижте в следващите редове.

Какво представлява ProcessManager by SuperHosting?

В основата на работата на всяка IT система е изпълнението на процеси. Например, за да се зареди сайт, се стартира процес, който се изпълнява на сървъра.

Новото меню ProcessManager by SuperHosting дава списък със стартираните процеси в хостинг акаунт и възможност те да бъдат прекратени. Налично е за всички Linux хостинг акаунти и може да бъде намерено в контролния панел cPanel в секцията Инструменти:

ProcessManager by SuperHosting
ProcessManager by SuperHosting в секция Инструменти на cPanel.

Чрез ProcessManager by SuperHosting може да се спре изпълнението както на единичен процес, така и на всички процеси в хостинг акаунта.

Важно е да отбележим, че при спирането на всички процеси в акаунта са изключени процесите по архивирането (бекъп) на хостинг акаунта, както и активните сесии от достъпа до контролния панел. По този начин дори и да изберете да се спрат всички процеси, няма да останете без бекъп на информацията и няма да бъде прекъснат достъпа до контролния панел.

SuperSupport-ът дава 4 практически приложения на ProcessManager by SuperHosting

Спиране на активните PHP процеси

За обработка на PHP заявките при сървърите ни за споделен хостинг се ползват протоколите CGI и FastCGI. FastCGI протоколът дава много по-висока производителност и затова поетапно мигрираме хостинг акаунтите към ползването на FastCGI. За това разказахме в статията CGI vs FastCGI или защо правим миграцията?.

С промяната на протокола се променя и начинът, по който се извършват настройки по PHP директивите в хостинг акаунтите. По подразбиране от нас са направени настройки на PHP директивите така, че в 99% от случаите да не се налагат промени. Разбира се, за конкретно приложение, е възможно да е необходима различна стойност. Тези промени могат да се извършват и се правят чрез php.ini файл за конкретния хостинг акаунт.

При ползване на FastCGI протокола след промени по настройките на PHP, е необходимо активните PHP процеси да се спрат, за да влязат в сила промените.

Чрез ProcessManager by SuperHosting това е само на клик разстояние. Менюто предоставя възможност за спиране само на PHP процесите в акаунта.

Кой процес е най-бавен? Кой процес ползва най-много ресурс?

Ще разбулим и един мит от темата „процесорно време“. 🙂

В практиката си получаваме и такива запитвания: Кой процес е най-бавен? Кой процес ползва най-много ресурс? Можем да определим като недостатък при FastCGI протокола, че не е налична информация относно стартирания скрипт. Когато има стартирани PHP процеси в акаунта, те се визуализират по подобен начин:

/usr/bin/php

Налична е обаче информация относно потреблението на процесор и памет от процеса, което също може да е от полза при анализа.

SuperSupport-ът припомня: В повечето случаи повишеното потребление на процесорно време не се дължи на един скрипт, който се изпълнява дълго време и/или изразходва много ресурс. Много често скриптовете в акаунта се изпълняват за милисекунди, но стотици или хиляди пъти, което води до натрупване на времето за работа на процесора. Насоки относно оптимизацията на ползваното процесорно време можете да намерите в Процесорно време – статистика и оптимизация.

fork: Resource temporarily unavailable

При хостинг планове СуперПро и СуперХостинг по заявка се предоставя SSH достъп. Възможно е след достъп по SSH да се получи следното съобщение:

fork: Resource temporarily unavailable

Причината за появата на съобщението е, че в хостинг акаунта има стартирани повече от 20 процеса. Това включва всички процеси в хостинг акаунта, например PHP скриптовете, PERL, IMAP, FTP, SFTP и т.н.

От меню ProcessManager можете да видите кои са те и да спрете изпълнението им. След като броя на активните процеси в акаунта е под 20 процеса, ще можете да достъпите през SSH.

Connection closed by server with exitcode 128

При всички Linux хостинг планове се предоставя и SFTP достъп. Възможно е при работа по SFTP да се получи следното съобщение:

Connection closed by server with exitcode 128

Причината е същата както при достъп през SSH: Съобщението се получава при повече от 20 активни процеса в хостинг акаунт. Решението също. 🙂

Вие ползвате ли вече ProcessManager by SuperHosting? Сблъсквали ли сте се с друг случай, в който ProcessManager е помогнал?

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт [Аудио]

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт? [Аудио]

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!