Какво е общото между домейните, свободата и Лас Вегас?

2017-та започна вълнуващо за интернет потребителите по света и у нас. След дълго чакане, вече ни делят по-малко от 2 месеца до момента, в който ще започнат регистрациите на домейна .бг на кирилица. Ние от СуперМаркетинг екипа непрекъснато следим тенденциите на пазара на домейни (а и не само). Затова решихме, да ви споделим малко числа от кухнята на СуперХостинг.БГ. Домейните от областите .bg, .com, .eu, .net, .info, .org си остават най-търсените и за 2016 г., като общият брой на новите регистрации през изминалата година на тези домейни при нас е 18 486. Ето и разпределението им:

новите регистрации

С интерес очакваме да разберем кои ще са най-популярните домейни за 2017 година.

Какво още ни очаква?

Все още не сме развили СуперГадателски способности, но не е трудно да предвидим, че интернет ще остане мястото на демократичното слово. Не е далеч времето, в което всеки от нас ще има собствен домейн и сайт, в който ще може свободно да изразява мислите си. И не сме единствените, които вярват в това! Мат Мъленуег, съосновател на WordPress, дори смята, че много скоро “всеки мъж, жена и всяко дете” ще има собствен домейн. Смело изказване! Според него това ще бъде домейнът .blog. Мнозина са убедени, че времето на блоговете отминава, но фактите говорят точно обратното. Въпреки тези слухове, в най-разпространената платформа – WordPress, ежедневно влизат над 40 000 посетители.

Любопитен факт е, че 27% от всички сайтове по света използват тази система, като тя е свалена цели 196 милиона пъти, по данни от края на 2016 година, а при нас инсталациите на WordPress вече надхвърлиха 50 000.

Собствен домейн или профил в социалните мрежи? A защо не и двете ?

За повечето хора, най-лесният начин да изградят своята онлайн самоличност се ограничава в това да си направят профил в някоя от социалните мрежи. Е, нека признаем, че всички следим like-вете на снимките и кой какво е вечерял, но защо да не излезем и “out-of-the-box”? Притежаването на домейн и сайт те прави свободен да представиш идентичността си в интернет пространството и да се сдобиеш с истински последователи на идеите си. Още повече, тенденцията сочи стабилен ръст на интернет обществото и от това следва всеки да има онлайн индивидуалност, с която да отстоява свободата на словото си. Ако имаш свой сайт, всеки може да стане част от твоята “социална мрежа”.

Разбира се, двете вървят ръка за ръка и едното не изключва другото. Разковничето на успешното онлайн присъствие се крие в комбинацията от собствен сайт и активен профил в социалните мрежи. А изборът от домейни вече е достатъчно богат, за да изберете най-отличителния за вас. Списъкът ще става все по-голям, след като от тазгодишното издание на Domain Forum стана ясно, че до 2020 година предстои следваща голяма вълна от нови домейн разширения (new gTLDs). За 2016 година продажбите на новите домейн разширения са 5,7% от общия брой продадени домейни при нас. Сред тях най-предпочитаните от нашите клиенти са .online, .rocks и .shop.

Как да изберете подходящ домейн?

Не спират да се появяват все по-нови, по-различни и по-таргетирани домейни, сред които да изберете. Какво е необходимо да съобразите:

  • Тематиката на сайта си – дали ще бъде личен блог, фирмен сайт, онлайн магазин или друго.
  • Каква ще бъде аудиторията – дали е насочен само за България, или ще достига и до посетители от други краища на света.
  • Името – изберете кратко, запомнящо се, което да показва ясно идентичността на сайта ви.
  • Домейн разширението – открийте най-подходящото и проверете дали е свободен избраният домейн.
  • Tips & Tricks
  • Ако искате да си направите блог, домейнът .blog е изключително подходящ.
  • Ако пък смятате да търгувате онлайн, добро решение са .shop и .store домейните, които набират популярност.
  • Или може би искате да покажете на света, че сте винаги онлайн? Има страхотен начин, по който да го направите с домейн .онлайн.

Още полезни съвети и трикове как да изберете най- подходящия домейн, ще намерите в нашата помощна статия.

Побързайте, може би някой в този момент регистрира точно вашия домейн!

.РоденГрад?

В световен мащаб на светло бъдеще ще се радват гео домейните (като .vegas, например), които са особено популярни в САЩ. Те са все по-предпочитани от малкия бизнес зад океана. Най-големият им плюс е, че могат много лесно да се използват от различни локални приложения. Най-сериозният недостатък на този вид домейни е, че все още се предлагат за много малко градове, а цената им е по-висока в сравнение с най-масовите. Все пак, ако се ожените в Лас Вегас ще получите безплатен домейн .vegas. Достатъчно е да помните, че сте направили точно това миналата нощ и да имате свидетелство за брака. 🙂

Продължаваме да следим с голям интерес дали тази тенденция ще стигне и до нас!

To be continued…

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви.