Какъв домейн да избера за сайта на моето заведение?

Интернет промени всичко, свързано с търсенето и намирането на информация. Това повлия включително и на навиците на хората, що се отнася до избора къде да се хранят или да пият по едно в компания. Проучвания от последните години сочат, че:

85% от хората търсят заведение, което да посетят, онлайн.

opentable.com

77% от хората проверяват сайта на заведението, преди да вземат решение да го посетят. При 70% от тях причината да се откажат да отидат на дадено място е, защото са останали разочаровани от сайта или от липсата на такъв.

restaurantdive.com

Ако Вие сте собственик на заведение или на Вас е поверена отговорната задача да го позиционирате онлайн, със сигурност в даден етап ще си зададете въпроса:

Какъв домейн е най-подходящ за сайта на заведението?

Вече Ви разказахме защо е важно да се позиционирате онлайн и какви дизайни и цветове са подходящи за Вашия сайт.

Сега е време да Ви помогнем да направите ключов избор за онлайн присъствието Ви.

Неговото име (т.е. домейнът).

Припомняме, че домейнът е името на Вашия сайт, изписано в лентата на браузъра, за да се достигне до самия сайт. То се състои от „име“, което може да бъде Вашият бранд, и домейн разширение (TLD). Например при nameofbrand.com – nameofbrand е името на бранда, а .com е домейн разширението. При сайтовете на заведения важно е фокусът да бъде името на самото място, но в същото време да изберете домейн разширение, с което да се отличите от голямата конкуренция в сферата.

Преди да вземете решение какъв точно да бъде домейнът, Ви съветваме да помислите добре. Нека да бъде лесен за запомняне и информативен – да подсказва какво ще открият на Вашия сайт.

Припомняме Ви и 5 + 1 съвета при избор на домейн:

Знаем, че ресторантьорският бранш е твърде обобщаващ за всички видове заведения, които съществуват. Затова и ние сме разделили предложените от нас домейни на различни подкатегории.

  • Универсални решения за домейн
  • Домейни, подходящи за заведения с фокус напитките
  • Домейни, подходящи за заведения за хранене
  • Домейни, подходящи за доставка на храна

Преди да ги разделим според спецификите им, нека обърнем внимание на класическите решения за домейни. Най-популярните домейни също са чудесен избор за име на Вашия сайт.

Универсални решения за домейн

Домейн .COM
Класически избор, с който няма как да сбъркате и е на достъпна цена. Точно защото е толкова популярен, шансът да е зает желаният от Вас домейн е голям. Ако имате късмета да е свободен, то не отлагайте, а го регистрирайте още сега!

Цена: 28.75 лв./год

Домейн .BG
Българското си е българско! Националният ни домейн също е от популярните решения у нас. Много е подходящ за заведения, които предлагат национална кухня или са традиционни народни и искате да го заявите. Този домейн също показва, че Вие сте позиционирани на територията на нашата страна.

Цени: 58.75 лв./год

Домейн .INFO
Един много популярен домейн е .info. Ако имате информативен сайт, той е едно добро и достъпно решение. Предимство е, че въпреки популярността си, при него има повече свободни варианти, отколкото при .com например.

Цена: 49.75 лв./год

Сред най-популярните домейни са и .net; .biz; .org; .eu. Те също са универсални решения, на които може да заложите при избора на име за сайта си.

Но ако предпочитате да се спрете на оригиналност и автентичност (или е зает вече желаният домейн), вижте какво сме Ви подготвили в следващите редове. Избирайки някой от тези нови домейни, клиентите ще Ви намират също толкова лесно, колкото и с класическите разширения. Търсачките третират по един и същ начин както изброените по-горе домейн, така и тези, които ще откриете по-долу. Изборът на един такъв домейн само ще Ви помогне да се отличите.

Нови домейни, които също са подходящи за различни типове заведения

Домейни .WEBSITE / .SITE
Домейните .website и .site са с идентичен смисъл. Те са добро и бюджетно решение и говорят ясно, че това е сайтът точно на Вашето заведение.

Цена на .website: 2.75 лв./год
Цена на .site: 2.75 лв./год

Домейни .SPACE / .PLACE
Пространството, на което Вашите клиенти ще се почувстват наистина добре. Кажете им го с красив сайт и домейните .space и .place.

Цена на .space: 2.75 лв./год
Цена на .place: 65.75 лв./год

Домейн .ONLINE
Какъв по-ясен начин да кажете, че сте онлайн от този домейн? Той ще Ви коства минимална начална инвестиция и е чудесно решение за всеки тип сайт.

Цена: 3.75 лв./год

Домейн .WINE
Представяме Ви едно конкретно и свежо предложение. Расте броят на заведенията, чийто фокус е виното. Много от тях продават бутилирано вино на крайни клиенти с възможност за дегустация или консумация в самото заведение. Този домейн обаче е подходящ не само за тях, но и за ресторантите, където човек може да се наслади на напитката. Много от тях се фокусират именно върху виното и дори то се съдържа в тяхното име.

Цена: 122.75 лв./год

Бонус съвет: Съобразете се с дължината на името на Вашия ресторант. Ако то е достатъчно дълго, изберете по-кратък домейн, за да е лесен за запомняне и фокусът да бъде ресторантът Ви. Ако името Ви е по-скоро кратко, експериментирайте с по-дълги домейни разширения, които да го допълнят.

А що се отнася до заведенията, има достатъчно домейни, които може дори да заместят и някоя от думите във Вашето име. Например, ако имате заведение, в което предлагате италианска паста и вино, може да заложите на домейна pastaand.wine вместо да бъде изписано pastaandwine.com.

Домейни, подходящи за заведения с фокус напитките

Домейни .CAFE / .COFFEE
Любимата черна напитка е евъргрийн, също както и местата, които я предлагат. С тези домейни не само може да посочите, че заведението Ви е от типа „кафене”, но са и чудесно допълнение към всеки бранд. Може да развихрите въображението си и да помислите за домейни от типа bringme.coffee; drinkhere.coffee; thebest.cafe; yourname.cafe. С тези два домейна няма как да объркате клиентите си. А и със сигурност ще Ви запомнят лесно и ще популяризирате сайта си още повече.

Цена на .cafe: 73.75 лв./год
Цена на .coffee: 73.75 лв./год

Домейн .BEER
Бирата е вечерният еквивалент на кафето. Ако имате заведение, което се фокусира върху тази напитка, или предлагате разнообразни видове бира, то този домейн е точно за Вас.

Цена: 67.75 лв./год

Домейн .BAR
Домейнът .bar е подходящ за всякакъв вид барове. Помогнете на всички, които се колебаят кой бар да изберат, като изградите своето онлайн присъствие с този домейн.

Цена: 137.75 лв./год

Домейн .CLUB
Този домейн е подходящ за нощни заведения и също е перфектно допълнение към името на мястото. С .club ще приветствате любителите на клубните преживявания да Ви посетят.

Цена: 35.75 лв./год

Домейни, подходящи за заведения за хранене

Домейн .RESTAURANT
Най-универсалното решение, няма спор. Този домейн е създаден специално за ресторантите, но все пак още са малко тези, които се възползват от него и е голям шансът да е свободен точно Вашият. Дори да Ви се струва малко по-дълъг от останалите, той е достатъчно отличителен, за да бъде запомнен.

Цена: 122.75 лв./год

Домейн .PIZZA
Перфектната половинка за всяка пицария е домейнът .pizza. Гарантираме Ви, че любителите на пица ще го оценят, а и чрез него ще поясните, че заведението Ви предлага тестеното изкушение.

Цена: 124.75 лв./год

Домейн .PUB
Пъбовете са друг вид заведения, които набират все по-голяма популярност последните години. От ирландски пъб да българска кръчма – независимо какъв формат предлагате, с този домейн може да се експериментира!

Цена: 76.75 лв./год

Домейн .KITCHEN
Похвалете се с кухнята си! Тук може в първата част от домейна да използвате пояснение – italian.kitchen; delicios.kitchen; gelato.kitchen и още. Кухнята е мястото, на което създавате шедьоври за своите посетители и може да се похвали още с избрания домейн. Този домейн също е подходящ за пекарни, сладкарници, заведения за брънч и всички по-арт местенца.

Цена: 121.75 лв./год

Домейн .FISH
Подходящ за рибен ресторант, домейнът .fish ще закачи като въдица всеки, търсещ в интернет къде да хапне вкусна морска храна.

Цена: 73.75 лв./год

Домейн .COOKING
Покажете, че готвите. И то незабравимо. Ако правите уникални рецепти и се отличавате с приготвянето на даден вид храна, този домейн е за Вас. Ето и няколко примера: bread.cooking; bakery.cooking; vegetarian.cooking или glutenfree.cooking.

Цена: 65.75 лв./год

Домейни, подходящи за доставка на храна

Домейн .MENU
Изберете домейна .menu, ако притежавате заведение за доставка на храна или основната функция на Вашия сайт е той да представя менюто Ви. Може да се използва и като допълнителен домейн към Вашия сайт, на който клиентите да разгледат какво предлагате.

Цена: 79.75 лв./год

Домейн .DELIVERY
Самият домейн говори достатъчно – ще се доставя храна. Вкъщи, в офиса или на гости, доставките на храна е неизменна част от нашето ежедневие. Ако доставките са странична дейност на Вашия основен сайт, може да запазите и домейна .delivery, откъдето хората ще могат лесно да поръчват.

Цена: 121.75 лв./год

Често заведенията са с имена на големи градове и това напомня и каква ще бъде атмосферата в тях. В такива случаи може да използвате регионални домейни като .barcelona; .berlin; .paris; .london; .tokyo и други. Например, ако ресторантът Ви се казва Париж, може да регистрирате домейна: restaurant.paris. А защо не и paris.restaurant? Експериментирайте смело!
Важно: Ако сте се сетили за оригинално и интересно име с посочените домейни, но все пак искате да заложите на нещо класическо, няма проблем! Може да изберете повече домейни, които да зареждат съдържанието на Вашия сайт, освен основното му име.

Това беше нашата селекция от домейни, които са подходящи за различни видове заведения. Изберете от над 350 домейн разширения, които предлагаме, и започнете своя сайт бързо и лесно.

Как? Със Сайт билдър! Услугата Сайт билдър е подходяща за различни видове сайтове от ресторантьорския бизнес. С нея може да избирате от готови дизайн шаблони, изработени според Вашите нужди. А с интуитивния drag&drop редактор ще създадете сайта си за по-малко от час!

Тествайте Сайт билдър безплатно за 7 дни и вземете план на цени от 4.99 лв./месец за цяла година.
 

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.