Български ученици със златно отличие от международно IT състезание

Честит първи учебен ден!

Избрахме си 15-ти септември, за да ви разкажем историята на едно международно отличие за проект, част от нашата програма за безплатен хостинг за учебни цели – Ученици.БГ.

Главни герои в нашата история са учениците от ПГПЧЕ „Н. Вапцаров“, гр. Шумен – Христина Иванова и Симона Хинкова от 8-ми „а“ клас, Мария Ганчева, Огнян Симеонов, Симеон Христов и Мирела Данчева от 10-ти „а“ клас и техният учител по информационни технологии – г-жа Десислава Тенева. Те представиха свой проект на Международния училищен кибер фестивал CyberFair 2016 и спечелиха златно отличие в категория „Местни атракции“.

Конкурсът CyberFair насърчава учениците да разкажат за своите страни, да проведат изследвания, да работят с членовете на общността и да използват технологични инструменти за публикуване на уеб сайт, с който да покажат какво са научили.

Учениците от ПГПЧЕ „Никола Вапцаров“ участват с уебсайт, изработен от тях, на тема „Скалните феномени на България„. На сайта www.rocktreasures.uchenici.bg, те разказват за някои от скалните феномени на България – Побитите камъни край Варна, Чудните скали на язовир Цонево, Очите на Бог в пещерата Проходна до с. Карлуково, Ловеч и Чудните мостове в Родопите.

Ето какво сподели г-жа Тенева за учениците, интернет, работата по проекта и обучението по информационни технологии в училище към момента:

Младите хора обичат интернет и мобилните технологии. В интернет те намират отговори на много въпроси. Но възниква проблемът за достоверността на информацията и спазването на авторските права. Едно от важните правила на конкурса е наличието  на страница „Библиография“ в сайта, ако липсва такава, проектът се дисквалифицира. Също така в конкурса много се цени взаимната подкрепа между местната общност и училището и в тази връзка ние сме изключително благодарни на SuperHosting.BG за предоставените безвъзмездно услуги. Гимназията ползва от години за редовните часове по информационни технологии в 8 клас и за други училищни проекти програмата „Ученици.БГ„– виртуален училищен музей, сайт на международен проект „Коменски“ – „Спортът и културата ни сплотяват“, сайт на проекта към ЮНЕСКО „Участваме и променяме климата в училище“ и др. Учениците обичат да творят и да бъдат активни във виртуалното пространство. Създаването и публикуването на собствени сайтове е едно от любимите занимания за много от тях. За съжаление в редовните часове по ИТ не е възможно да се вмести работата по проект от типа на CyberFair. Всичко се прави извън редовните часове, а социалните мрежи също са страхотен инструмент за комуникацията учител – ученици.

И както уроците завършват с любопитен факт по темата, така и към нашата статия ще добавим един такъв. 🙂

Знаете ли, че…
Всяко българско училище може да се включи в програмата Ученици.БГ и да получи безплатен хостинг и поддомейн. Голяма част вече го направиха! Научете как можете да се включите и вие на uchenici.bg!
Цветoмира Трифонова
Цвет знае колко трудно изглежда създаването на сайт в началото и колко лесно се оказва в последствие. СуперСилата на Цвет е, че знае какви въпроси си задават начинаещите уеб ентусиасти и има отговор за всеки един от тях.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments