Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Най-интересното от WordPress версиите, от началото до версия 4.9 (част 2, инфографика)

Продължаваме с историята на WordPress, като я допълваме с най-интересните промени и нововъведения от всяка версия и любопитни данни и статистики, в картинки.

Освен подобряване на външния вид на началната страница (темата) и админ панела, от първата версия 0.70 до настоящата 4.9 подобренията в WordPress са неизброимо много. Затова в тази историческа статия сме извадили само най-интересните и големи подобрения и новости в различните версии на WordPress.

След като Мат поставя началото на проекта WordPress, първите промени и подобрения, които се прилагат, включват и наложителни поправки на кода в index.php файла на системата. Тези поправки са продиктувани от желанието на Мат за прецизност и чистота на кода и придържането към стандартите, което е споделено и от Майк (другият отговорен за създаването на WordPress). Този подход към кода, както и стриктното придържане към стандартите и добрите практики, обуславя бъдещото развитие на WordPress през последвалите години на разработка.

Накратко в картинки - най-интересното от версиите до момента (4.9):

2003 🔍
Първата версия на WordPress 0.7.
2004 🔍
Във версия 1.2 (Mingus) се появяват плъгините.
2005 🔍
Системата за темите и възможността за създаване на страница са пуснати във версия 1.5 (Strayhorn). Във версия 2.0 (Duke), същата година, е променен изцяло външния вид на админ панела.
2007 🔍
Във версия 2.1 (Ella) е добавен автоматичния запис, в 2.2 (Getz) се появяват джаджите, а в 2.3 (Dexter) таговете (нова системата за групиране - taxonomy system).
2008 🔍
Нов външен вид на администрацията във версия 2.5 (Brecker), в 2.6 (Tyner) е добавен бутона Press This, в 2.7 (Coltrane) отново е променен външния вид на админ панела и е добавена възможността за автоматично инсталиране на плъгини.
2009 🔍
В WordPress 2.8 (Baker) вече може да се инсталират автоматично темите, в 2.9 (Carmen) едновременното обновяване на няколко плъгина, редактирането на изображения и oEmbed поддръжка.
2010 🔍
Версия 3.0 (Thelonious) е с нова тема "Twenty Ten", въведени са custom post types и е добавена поддържка за управлението на множество сайтове (MultiSite).
2011 🔍
Админ бара, показващ се на сайта след логване в WordPress се появява във версия 3.1 (Gershwin), а версия 3.2 (Reinhardt) е с нова тема "Twenty Eleven".
2012 🔍
Във версия 3.4 (Green) е пуснат редакторът на външния вид (Customize), а 3.5 (Elvin) е с нов мениджър на медията и темата "Twenty Twelve".
2013 🔍
Нова тема "Twenty Thirteen" във версия 3.6 (Peterson), в 3.7 (Basie) е добавено автоматичното обновяване на минорни версии, а версия 3.8 (Parker) е с нов външен вид на админ панела и нова тема "Twenty Fourteen".
2014 🔍
Във версия 3.9 (Smith) е възможен прегледът "на живо" на джаджите, а в 4.1 (Dinah) вече може да се инсталира език през админ панела, и е с нова тема "Twenty Fifteen".
2015 🔍
Поддръжката на емоджи е добавена във версия 4.2 (Powell), също така енкодинга за базата данни е проеменен от utf8 на utf8mb4. В 4.3 (Billie) са добавени кратки клавиши за форматиране на текста в редактора, а коментарите вече са деактивирани по подразбиране на страниците. В 4.4 (Clifford) изображенията вече са респонсив и се използва нова тема "Twenty Sixteen".
2016 🔍
Във версия 4.5 (Coleman) добавяте и редактирате линкове директно в текста, а в редактора на външния вид може да се направи респосив преглед на сайта. В 4.6 (Pepper) се използват системни фонтове в админ панела (Native Fonts), а 4.7 (Vaughan) е с избор на език за администрацията, нова тема "Twenty Seventeen", и възможност за добавяне на потребителски CSS код към темата.
2017 🔍
Проектът Gutenberg става известен във версия 4.8 (Evans), в която са добавени новите джаджи за изображение, аудио и видео. В 4.9 (Tipton) в редактора на външния вид промените може да се записват като чернова или да се публикуват отложено, има още една нова джаджа - Галерия.

Най-интересното от версиите от 2003 до 2017 - инфографика

източници:
https://wpcentral.io
https://wordpress.org/download/counter
https://wordpress.org/news/category/releases/
https://wordpress.org/about/stats
https://wordpress.org/about/history
https://wordpress.org/plugins
https://make.wordpress.org/polyglots/teams
https://codex.wordpress.org/History
https://trends.builtwith.com
https://w3techs.com
https://en.wikipedia.org/wiki/WordPress
http://web.archive.org

WordPress 5.0

Очакваме го!

Добавянето на новия Gutenberg редактор е само по-голямата видима част от подобренията, които се очакват в 5.0. Нещо, което няма да се види с потребителско око обаче, е пълното изчистване и коригиране на PHP кода на WordPress, така че да отговаря на стандартите за кодиране. Още нещо, много интересно и актуално като тема в момента, е добавянето на механизъм в WordPress за поддръжка на новия регламент за защита на личните данни - GDPR.

Ако погледнем към историята и развитието на системата, няма как да не очакваме, че с всяка следваща версия, WordPress ще става още по-добър и по-полезен на всички, които го използват.

За да не пропуснете следващата статия за WordPress - с най-интересното в новата версия 5.0, абонирайте се за нашия блог 😉 .

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

0 0 гласове
.
500px270px
SuperHosting.BG
Етикети/Tags

Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Коментари към текста
Виж всички коментари

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other