Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Сайтът ми зарежда бавно... Защо? (част 1)

Съвети от Support-aВ нашата практика получаваме и такива запитвания: Защо сайтът ми зарежда бавно? Това е един от въпросите, изискващи диагностика и отнемащи повече време за отговор. Разбира се отговорът не е хостинг компанията, особено що се отнася до Вашите сайтове, за които се грижим ние от СуперХостинг.БГ! 🙂 В голяма част от случаите причините са от съвсем друго естество. За всеки клиент, както и за нас, е важно един сайт да се зарежда бързо, коректно и “леко”. Това е и целта на тази статия – да покажем възможните причини и правилните решения, разбира се! 🙂

И говорейки за моя сайт, как да диагностицирам, ако забележа, че зарежда бавно?

Диагностиката е много важна част за откриването на причините, поради които един сайт може да зарежда бавно. За целта наблюдавайте:

  1. Кога се получава забавяне? - Добре е да се провери дали е повтаряемо във времето – получава се в определено време на деня или е еднократно.
  2. При какви действия се получава забавяне? - При отваряне, при разглеждане на сайт, при добавяне на информация или др.
  3. На всички страници и/или само на определен адрес се забелязва забавяне?
  4. При други сайтове забелязвате ли забавяне?

Какви са най-честите причини?

  1. Изтегляне на външни ресурси в реално време
  2. Неоптимални SQL заявки към базата данни
  3. Скриптове, които отнемат много време за обработка
  4. Голям обем на елементите на страница

В следващите редове ще разгледаме първата причина и какви са добрите практики...

1. Изтегляне на външни ресурси в реално време

Какво представлява "външен ресурс"?

Външен ресурс представлява вземането на информация от приложение или сайт, който е разположен извън хостинг акаунта. Най-честите примери са: изтегляне на информация за валутни курсове, прогнози за времето, rss емисии, проверки за нови версии на системи (често срещано при CMS-и, техни теми, плъгини, модули и др.).

... и как функционира изтеглянето на външни ресурси?

Вашият сайт се свързва с отсрещния сървър, за да изтегли информацията, след което информацията се показва във Вашия сайт.

Защо това може да доведе до бавно зареждане на сайта ми?

В случай че адресът, от който теглим ресурсите, не е достъпен поради технически проблем или други причини, то във Вашия сайт се изчаква информацията, при което това може да доведе до забавяне в зареждането.

Как да разбера дали външен ресурс е причина за бавно зареждане на сайта ми?

Тук можем да кажем, че зависи от конкретния сайт и наблюденията Ви. Ако например на началната страница се изтегля информация за прогноза за времето и забележите забавяне само на тази страница, а другите страници се зареждат бързо и без проблем, то тогава проверете дали сайтът, от който теглите информация, зарежда коректно. Можете да опитате да спрете външния ресурс на Вашия сайт, след което да проследите как се отразява.

Добри практики или съвет от support-a

Добра практика е външните ресурси да не се изтеглят в реално време. Например може да се изтегля информацията във Вашия акаунт на определен интервал от време и да се запазва във файл или в база данни. След това на сайта да се показва информацията, която вече е налична. По този начин дори и поради някаква причина отсрещният сървър да не може да изтегли данните на момента, то това няма да се отрази на скоростта на зареждане на Вашия сайт, защото ще се показва информация, която вече е налична в акаунта.

А Вие какво ще споделите по темата? Имате ли ноу-хау с Вашия сайт и външните ресурси?

Очаквайте и следващите статии по темата! Разбира се, ако и Вие намерите още някоя интересна причина, поради която може да се наблюдава забавяне, ще очакваме да я споделите, за да дадем полезна обратна връзка!

Нашият СУПЕРекип на техническата поддръжка остава на разположение за съдействие, ако забележите некоректно поведение на сайта си и имате нужда от помощ. За да можем да Ви помогнем максимално, е необходимо и Вие да ни помогнете :), като ни предоставите подробна информация от направените наблюдения.

Вашите сайтове и ние очакваме коментарите Ви! 🙂

СуперХостинг.БГ

СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.

500px270px
SuperHosting.BG

9
Оставете коментар

avatar
7 дискусии
2 отговори към коментарите
4 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
Теодор Захариев
Гост

Обикновено се пише неоптимизиран код, с ужасни заявки към БД. Според мен това е най-често срещаната причина. Аз също съм напълно съгласен с Васил Тошков. Това с случайния прецакан потребител е много вярно. Така може да се заагуби потенциален клиент. Интересува ме също .eu домейните дали при обновяване, например следващата година ще струват толкова? Благодаря.
Поздрави,
Тео

Кирил Йовев
Гост

Много е важно да има кеширане и компресиране на скриптовете, да се правят колкото се може по-малко заявки към базата данни. Впрочем ми е направило впечатление, че много хора, които ползват cms- и инсталират в тях по няколко компонента, подобряващи производителността, без да обръщат внимание на начина, по който работи всеки един от тях. Така се получават конфликти между самите приложения и обратното - забавяне на работата на сайта, а в някои случаи дори се счупва нещо в базата данни. Затова съветът ми е следният - ако ползвате няколко готови… още »

Gudata
Гост

Всички причини, които сте посочили са начини как да направите сайта си да зарежда по-бързо, но не отговарят на въпроса защо зарежда бавно.

Трябва да дефинирате какво разбирате под бавно и колко точно бързо искате да зареждате.

Най-важно е машината, на която мерите скоростта да има ресурса да обработи заявката, както и да няма лакоми процеси които да узурпират ресурите IO, CPU - ваши или чужди.

Димитър Георгиев
Гост

Много добре го е казвал Васко по-горе 😉

Васил Тошков
Гост

Ако под "външен ресурс" се разбира JavaScript, тогава решението е заявките да се направят асинхронни, примерно чрез async атрибута от HTML5.

Покрай социалната революция се накичваме с все-повече екстри по сайта, задвижвани от външни ресурси. Аз лично си пренаписвам кодовете, които не са асинхронни.

А ако се тегли външен ресурс от самия сървърен скрипт, тогава задължително кеширане и да се тегли от Cron, а не X-тия посетител да му зарежда бавно, защото тогава системата е решила да обновява нещо 🙂

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other