8 сайта за безплатно сваляне на снимки

Имате собствен блог или сайт и постоянно Ви се налага да търсите безплатни професионални снимки от интернет, но не знаете на кои сайтове бихте могли да се доверите? Попаднали сте на точната статия за Вас. Днес сме Ви подготвили класация на 8-те най-добри сайта, от които бихте могли да теглите снимки с високо качество абсолютно безплатно и законно. Но нека първо да разгледаме защо е важно да заложите на най-подходящите снимки при изработката на своя сайт.

Ролята на професионалните снимки на сайта

Знаем, че е трудно винаги да имате под ръка авторски професионални снимки, но те са много основен елемент от визията на всеки онлайн сайт, защото:

  • Снимките помагат на човек по-лесно да възприеме информацията, която му се поднася;
  • Благодарение на визуалната си памет потребителят запомня информацията за по-дълго време;
  • Добре издържаната визия на Вашия сайт ще Ви отличи от всички останали Ваши конкуренти.

Най-добрият вариант е сами да създавате снимките на своя сайт. Така със сигурност ще подчертаете собствения си почерк и имате шанс да се отличите от масата със стил и замисъл на съдържанието на Вашата снимка. Ако нямате тази възможност обаче, задължително разгледайте сайтовете за безплатни снимки, които сме Ви подготвили.

Ако все още нямате сайт, разгледайте нашето ръководство за това Как да си направиш WordPress сайт в няколко лесни стъпки. Ще научите много ценна информация за WordPress – най-известната CMS платформа в света, какво представляват темите, как да си свалиш плъгини и как да защитиш сайта си.

8-те сайта за безплатни снимки

Редът, по който подреждаме сайтовете не е класация и е избран изцяло на произволен принцип. Нека започваме:

Pixabay

Pixabay е страхотен сайт за сваляне на снимки. Много от снимките, с които разполага платформата, са уникални и можете да ги намерите единствено и само тук и на нито един друг сайт. Безплатно можете да сваляте всичко, което Ви харесва. Всъщност сайтът се различава от всички останали и с това, че разполага с материали в две съвсем различни категории: векторни изображения и илюстрации. Този тип изображения са много актуални в момента. Директорията им със снимки е с над 2.5 млн. безплатни фотоса.

Pixabay сайт за сваляне на снимки

Pexels

Pexels.com е създаден през 2014 г. Можете да си представите с каква база данни от снимки разполага днес през 2021 г. Няма да Ви мъчим, а направо ще Ви кажем, че възлиза на 2 800 супер професионални снимки. Тук можете да намерите подходящи материали, както за лична полза, така и за работни цели. Напоследък може да Ви направи впечатление, че има вертикални снимки много повече от обикновено. Все по-често ще ги забелязвате, защото потребителят се ориентира към визии, които изглеждат привлекателни предимно за мобилна версия. Всеки един от нас прекарва достатъчно много време пред екрана на телефона си. Все по-често оперираме и дори пазаруваме именно през мобилните си устройства.

Pexels сайт за сваляне на снимки

В Pexels ще откриете и доста видеа, които можете да импортнете като видео шапка за Вашия видео канал или да използвате видео форма за Вашата Facebook корица.

Вижте повече: Как да добавя клипове в WordPress сайта ми? | Help

Ако сте фен на Canva (това е инструмент за графичен дизайн, който използва формат на drag & drop, има достъп до снимки, векторни изображения, графики и шрифтове), трябва да знаете, че Pixabay и Pexel са адаптирани да работят с програмата и спокойно можете да използвате всичките инструменти, за да създадете подходяща визия за Вашите социални мрежи.

Приложението Freebie supply е много полезно за дизайн, създаване на темплейти и др. Разполагате с голямо разнообразие от четки, UI kit-ове и икони. Почерпете вдъхновение и полезни инструменти от него!

Unsplash

Unsplash в своето начало беше Tumblr блог преди да се трансформира в платформата, която познаваме днес. Представлява имидж банка (директория за снимки), където можете да намерите разнообразни снимки с наистина страхотно качество.

Unsplash сайт за сваляне на снимки

На всеки 10 дни добавят 10 нови обработени страхотни снимки. Фотографите им се славят с уменията си да предават светла визия на снимките и с това, че успяват да ги направят много подходящи за социалната мрежа – Instagram. Предполагаме, че вече със сигурност успяха да спечелят вниманието Ви.

Stocksnap.io

Stocksnap.io е поредният вариант, където можете да намерите впечатляващи снимки за Вашия блог или сайт. Различава се от всички останали сайтове за снимки с това, че в Stocksnap.io ще намерите по-градски снимки и такива в underground стил. Бъдете спокойни, че всичките им снимки имат т.н. Creative Commons CC0 лиценз, който Ви позволява да сваляте снимки абсолютно свободно без да се притеснявате дали можете да ги дообработватe. Имате пълната свобода.

Stocksnap.io

Life of pix

Life of pix е още една готина опция. Базата снимки с която разполагат, е впечатляваща, предвид факта, че са от сравнително скоро на пазара. Всяка седмица подновяват своята галерия с нови снимки. Следете ги редовно! Различават се с това, че се опитват да съчетават изображения, които да бъдат приятна смесица от диви животни и живописни изображения, смесени с красиви градски пейзажи и ежедневни близки планове в градска среда.

Life of pix

Всъщност има още един сайт към Life of Pix, който се казва Life of Vids. В него можете да откриете всякакви кратки видеа и клипчета, които съвсем свободно можете да използвате. Не са безкрайно много платформите за видеа, затова си заслужава да погледнете какво Ви предлагат от Life of Vids.

Kaboom pics

Kaboom pics е опцията, която със сигурност можете отличите от всички останали наши предложения по това, че при тях можете да намерите цялостни фотосесии, които разказват истории в снимки.

Kaboom pics

Има кадри с пресечки, детайли, zoom out и zoom in изображения. Отделете от времето си, за да погледнете интересните неща, които Ви предлага Kaboom pics.

FreeImages.com

FreeImages.com се отличава с уникалните секции, с които разполага сайтът, като например подкатегории с конкретен модел фотоапарат, с който са направени снимките. Така можете да изберете модела на апарата, много преди да си харесате конкретна снимка, която искате да използвате за лична употреба на Вашия сайт или блог. Този филтър не е от често срещаните, затова го ценим много.

freeimages

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons е друга опция пред Вас. Сигурно сте чували за Wikimedia Foundation и тяхната дейност да предоставят свободнодостъпна информация в интернет пространството, част от което е и Wikipedia. Разполагат със снимки, илюстрации и рисунки. Припокриват всичко, от което хипотетично бихте могли да имате нужда. Свободни сте да филтрирате търсенето си, както пожелаете по вид, тема, лиценз, локация и др. Имайте предвид, че някои изображения попадат под лиценза на Creative Commons, изискващ снимков кредит, така че не забравяйте да проверите точно условията, при които можете да използвате всяко конкретно изображение.

Лицензи за безплатно използване на Free Images

Публичните домейни или Creative Commons Zero (CC0) изображенията са безплатни за използване, без да се изисква да кредитирате създателя им.

Друг лиценз за изображения, който е безопасен за употреба, е Creative Commons (CC). Има няколко различни нива на лиценз за CC, така че винаги е добра идея да кликнете върху съкращението, за да видите какви са специфичните изисквания към Вас, ако искате да ползвате снимките. CC BY 2.0 е общ лиценз, който Ви позволява да споделяте снимките на собствения си уебсайт и да го адаптирате, ако е необходимо, но тогава трябва да линкнете към сайта, от който сте използвали изображенията.

Всъщност в повечето случаи всичко, което трябва да направите, е да сложите линк обратно към източника на изображение на очевидно място, в непосредствена близост до самото изображение, което използвате. Бъдете предпазливи и винаги проследявайте дали снимката, която искате да ползвате, е за свободно ползване.

Какво е Creative Commons (CC)?

Криейтив Комънс (CC) е американска организация с нестопанска цел, която работи за разрешаване на използването на творческите произведения и на знания, основана от Лорънс Лесиг, Хал Абелсън, и Eric Елдред през 2001 г.

Лицензът дава възможност информация и изображения да се споделят свободно, чрез освобождаване от авторски права, лицензи, известни като Creative Commons лицензи.

Какво е Public Domain?

Това са всички произведения на изкуството, чиито изключителни права върху интелектуална собственост са изтекли. Те вече не са ничия собственост. Което автоматично означава, че всеки може да ги използва, като обществено достояние, без да има необходимост от каквото и да било разрешение. Това не Ви дава целите права над произведението и Вие не можете да го притежавате единствено и само за себе си.


Изображенията са много важен елемент от всеки сайт. Те биха могли много лесно да придадат цвят и професионален облик на Вашия сайт, или да го направят да изглежда неиздържан и неподдържан. Внимателно подбирайте снимките си и не забравяйте, че визуалният елемент е първата „кукичка“, която приковава погледа на потребителите, които посещават Вашия сайт. Какви други основни стъпки за изграждане на един сайт има, разберете от нашето подробно упътване „Искам сайт, но не знам откъде да започна?

Бонус съвет: Ако все още нямате сайт, то бързо може да създадете такъв с помощта на Сайт билдър, който има своя собствена банка с безплатни снимки. Също така разполага и с красиви шаблони, които можете да използвате, за да направите сайта си още по-привлекателен за потребителите си. Разгледайте и специалните ни ВИДЕО материали в youtube канала на СуперХостинг.БГ. В тях показваме как стъпка по стъпка да работите с платформата, без да имате никакъв технически опит.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
4 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.