Георги Ненов: Как „Свръхчовекът“ мина на следващо ниво?

Вдъхновение.
Тази част от живота ни, която се появява спонтанно и ни помага да прекъснем рутината на ежедневието. Връхлита ни като ураган и създава импулс, който имаме избора да последваме или не. Да, вдъхновение. Това е ключовата дума за настоящето интервю с нашия СуперКлиент и приятел Георги Ненов. Този път ще разгледаме вдъхновението от по-различна гледна точка: Как то може да бъде двигател на един проект, който не спира да се развива. Вдъхновение след вдъхновение – една каскада, която поддържа мотивацията на Георги Ненов за развитието на неговия популярен проект „Свръхчовекът“.

Разберете как стартира, какво го мотивира да продължава напред и каква е ролята на дигиталното му присъствие в лицето на домейн и сайт, социални мрежи и аудио платформи.

#1 Георги, разкажи ни малко за себе си

Силно вярвам, че всяка промяна започва отвътре. От грижата за тялото, за ума, за себе си. Именно това ми помогна да „освободя“ в живота си време и енергия за други неща – качествени взаимоотношения, собствени проекти, благотворителност, забавление. Така стигнах и до „Свръхчовекът“ – създавайки една по-добра версия на себе си чрез непрестанно търсене на нови знания, умения и среда.

Аз съм именно такъв човек – ЖАДЕН! Жаден за знания, за общуване, за истории.

#2 Как се роди идеята за „Свръхчовекът“?

Всичко започна със сайта www.SoundCloud.com. Спомням си, че в един съвсем нормален работен ден започнах именно там да търся мотивационно аудио съдържание, защото в Lufthansa Техник София, където работех в дадения момент, YouTube е блокиран и не може да се слуша музика или изобщо да се достъпва. Не си спомням какво точно открих, обаче по някакви неведоми пътища алгоритъмът на платформата ме изпрати в един подкаст – Addicted2Success. Дотогава не бях слушал нито един подкаст. Въпреки това, беше любов от първата минута.

Толкова бях впечатлен от интервютата с гостите, че любимите ми епизоди бяха свалени на карта памет и ги слушах непрекъснато, докато шофирах. Тогава още нямах „умен“ телефон и информацията получавах или на компютъра, или в колата.

През 2016 г. попаднах на група от четирима млади българи, които имаха собствени проекти и то успешни такива – Миро, Стенли, Юли и Албена. Казах си:

„Ако те могат, защо аз да не мога?”

Георги Ненов

Започнах често да общувам с тях и сякаш тогава осъзнах колко е важна ролята на средата. Два месеца по-късно, на събитие за личностно развитие на един от моите приятели, наречено „Мечтата ти е принтер за пари“, мислите ми бяха насочени към нещата, които наистина искам – да помагам на другите да живеят по-добре и да бъдат по-щастливи. Споделяйки именно тази моя мечта с непознат човек, си дадох сметка, че това, което на мен ми е помогнало е този подкаст – Addicted2Success. Съзнанието ми изстреля едно:

„В България няма такъв подкаст. Тогава аз ще направя.“

Така на 16 юни 2016 г. се роди идеята за „Свръхчовекът с Георги Ненов: Как да живеем живота на мечтите си“.

На 2 август 2016 г. излъчих първия епизод. Разбира се, в SoundCloud. Това беше тест – бърз, лесен, безплатен. Първите няколко епизода събраха над 3000 слушания за около месец-два. Именно тогава осъзнах, че хората имат интерес към това, което правя, и взех решението да „скоча“.

Останалото е история, събрана в едно супер просто изречение: „Всеки вторник човек за пример“. Дотук са над 170, а изобщо не възнамерявам да спирам.

#3 Какво те мотивира да продължаваш напред с твоя проект?

Това, което ме мотивира, е обратната връзка на слушателите. Те са моите „клиенти“, макар и съдържанието в „Свръхчовекът“ да е напълно безплатно. Ако не намират нещата, които споделям с тях, за ценни, ще потърсят да слушат нещо друго, нали?

Стартирайки преди повече от 3 години, това, което ме зарадва безкрайно, беше едно момче – Кирил, което слушаше и коментираше епизодите. Той задаваше въпроси и споделяше не само нещата, които му харесват, а и какво може да се подобри. Почти веднага потърсих контакт с него и на едно от прибиранията му в България се срещнахме. Това лято, аз и приятелката ми, бяхме поканени на неговата сватба. Моите слушатели са и мои приятели.

Как иначе бих могъл да помогна на някого, ако съзнанието му не е отворено за думите на моите гости и към нещата, които споделям от личния си опит и преживявания?

Знаете ли, че управителите на СуперХостинг.БГ Любомир Русанов и Методи Дреновски също споделят своите вдъхновяващи истории в „Свръхчовекът“?

Чуйте какво споделят те пред Георги Ненов:


#4 Как избираш с кого да направиш подкаст?

Процесът по избор на гост е доста простичък и включва отговорите на няколко въпроса:

  • Има ли нещо в биографията на човека, което го прави свръхчовек? Престижна награда, успешен бизнес, работеща социална кауза, качествена книга, постижение.
  • Искрен ли е човекът? (С повечето гости се срещам на живо, за да придобия лична представа за тях)
  • Има ли какво да разкаже за себе си, за своя път, знания и опит?

Подходът ми е изключително отговорен, макар и леко субективен. Все пак, ако не внимавам на кого давам трибуна да сподели своята история, може да се случи така, че моите слушатели са бъдат подведени, излъгани. Не мога да позволя това.

#5 „Свръхчовекът“ има и сайт. Как стартира своя сайт?

В началото, докато тествах дали има интерес към подкаста, нямах нужда от сайт. С течение на времето, с натрупването на съдържанието, мои приятели като Пепи Нефтелимов, започнаха да ми обръщат внимание на важността да започна да развивам своя собствена платформа. Моите приятели Константин и Ваня от Fundamental Studio решиха да вземат нещата в свои ръце и направиха първия сайт.

В моята глава още не беше ясно какво ще има там, как ще изглежда и т.н.

#6 Как избра домейна на своя сайт?

Свръхчовекът е подкаст, разказващ за успешните хора в България и именно затова държах да имам и кирилизиран домейн (свръхчовекът.бг) като допълнение към основния. За „основен“ избрах thesuperhumanpodcast.net. Малко е дълъг, но не мисля, че това е най-важното.

Най-важното е съдържанието на сайта.

Съдържание, което кара хората да се връщат, да четат, да споделят.

#7 Каква роля играе твоят сайт в развитието на „Свръхчовекът“?

Сайтът е задължителна стъпка към моята визия за проекта – изграждане на платформа за вдъхновение чрез личен пример.

Защо обаче?

Защото в процеса по изграждане на медийно съдържание, каквото е подкастът, е необходимо да гарантирам независимост за себе си и проекта си от платформите, които утре може да не съществуват – Facebook, YouTube, Spotify. Звучи странно, но всъщност нищо не пречи на Google да кажат, че от утре видео може да гледат само потребители, които плащат услугата. Или Facebook да ми изтрият страницата без никаква причина. Или Spotify просто да спрат подкаст каналите и да върнат фокуса върху музиката.

В контекста на изграждането на „Дома на Свръхчовекът“ – сайтът е мястото, на което може да се намери цялата информация, както и допълнителна такава, за моя проект. Та, сайтът на „Свръхчовекът“ е включването на втора скорост на целия проект. Без сайта няма как да се достигне до следващото ниво.

#8 Какви са плановете ти за „Свръхчовекът“?

Плановете за „Свръхчовекът“ освен развитието на сайта, разбира се, включват събития на живо, видео съдържание и книга. Няма да поставям дати и срокове, защото в контекста на „Свръхчовекът“ всичко се случва точно навреме. Така подхождам и към гостите си – когато са готови, когато са свободни и когато имат желание да участват и имат правилната нагласа. Нищо не е на всяка цена.

Споделяме списък с всички епизоди на подкаста „Свръхчовекът“. Насладете им се максимално!

#9 Какво би казал на всички читатели, които обмислят да стартират нещо свое?

Моят опит и разговорите с успешни хора ми показаха много ясно кой е „убиецът на идеи“ – перфекционизмът.

„Няма как да направиш нещо по-добре, ако още не го правиш.”

Първият епизод на „Свръхчовекът“ е записан с безплатна апликация, на таблет в хола на Лазар Радков от „Капачки за бъдеще“. Въпросите ми са слаби, дикцията ми е покъртителна, нервността ми проличава от щракането с химикалката. Обаче ако тези грешки ги нямаше, ако чаках да се почувствам 100% готов, да имам собствено студио, да имам техника за хиляди левове, да съм изкарал висше образование за журналистика, днешното ми гостуване в блога на Superhosting.bg нямаше да го има.


За новата година си обещахте да реализирате проектите, които отлагахте досега. Нали? Е, ние също. Нека заедно направим първата крачка към всичко, което е важно за нас. Започнете проектът, за който винаги сте мечтали. Малки стъпки, съпътствани с проба-грешка. Не е страшно. А и ние ще бъдем до Вас, когато настъпи моментът да пренесете идеята си в дигиталния свят.

За Вашето дигитално присъствие сме подготвили подходящи решения, безброй полезни безплатни материали, а ние самите сме се заредили с готовност да Ви съдействаме на всяка стъпка от развитието на Вашите онлайн проекти по вече познатите канали – чат, телефон, имейл. Бъдете смели!

Имате идея за собствен сайт? Тествайте я напълно безплатно за 7 дни. Създайте желания сайт бързо, лесно и без технически умения за по-малко от час със Сайт билдър. Имаме и изненада: 65% отстъпка за всеки нов сайт, създаден със Сайт билдър. Разберете повече!

Абонирайте се за нашия блог, за да се запознавате първи със СуперИсториите на нашите клиенти.

АБОНИРАНЕ

Даниела Колева
Даниела Колева
Диди е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в умението ѝ с един замах да се справи с всяко предизвикателство. С ударна доза позитивизъм, широка усмивка и абсолютен професионализъм, тя е винаги готова да се отзове в името на добрия краен резултат.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.