Историята на „Българска история“

В деня на Националния празник Трети март, си говорим за историята. За историята на един проект за българската история. Решихме да ви запознаем с делото на група млади дейни студенти. Преди 3 години те се събират и стартират онлайн проект за историята на България – bulgarianhistory.org, проект, който към днешна дата събира над 7000 читатели на ден.

За уебсайта и останалите инициативи, с които младите дейци допринасят за съхранението на всяка ценна частица, всеки извор и знание за историята на българския народ – вижте разказа на екипа на „Българска история“ в навечерието на празника:

… Историята

Българска история” е кауза, която през 2012 г. се превръна в обединител на група студенти – днес притежатели на най-посещавания сайт за съхранение и популяризация на българската история.

Проектът „Българска история“ стартира като фейсбук страница. Тя се разви бурно за много кратко време. Идеята ни в началото беше да споделяме с приятелите си факти и любопитна информация, до която ни беше довел интересът към историята. Аудиторията на страницата обаче далеч не се ограничи в тесния ни приятелски кръг и за кратко време публикуваните от нас материали се следяха от хиляди хора… Днес в социалните мрежи ни следват над 180 000 души.

Идеята за сайта се зароди, когато последователите и материалите станаха много на брой и се появи необходимостта от тематично организиране на информацията. Първоначалният облик на сайта беше дело на българин, живеещ в Америка, който доброволно помага на екипа. Днес с поддръжката на сайта сме ангажирани група млади студенти, обединени от идеята да съхраним българската история във всички аспекти. Съдържанието на сайта се създава изцяло от нас, като откриваме най-различни извори. Буквално сме затрупани от исторически книги, част от които са достигнали до нас благодарение на доброволци, подтикнати от идеята за съхранение на българското.

С времето сайтът придоби облика на духовно място, наситено с традициите и бита на народа ни, с героичната и пропита с кръвта и идеалите на предците ни летопис, с причини и стимули за гордост, национално самосъхранение и принадлежност. Вече част от темите са разработени под формата на видео клипове, легенди от различни краища на страната са разказани в кратки филмчета. Писма, речи, архивни документи, преводи на чуждестранни оценки за българското достойнство, както и информация за миналите и настоящи инициативи на екипа могат да бъдат намерени още в рубриките на сайта.

… Екипът

екипът

Към момента съдържателно и технически проектът се поддържа от над 10 души – автори, софтуерни специалисти, режисьори, сценаристи, графици, но най-съществен ресурс е аудиторията. Писмата с предложения за теми определят до голяма степен бъдещата насока и развитие на сайта, посещаемостта и засилващата му се социална роля.

Интересен факт е, че аудиторията на „Българска история“ е от най-различни възрасти – от малки до големи. А възможността да се докоснем до толкова широк кръг аудитория е нашата най-голяма награда, защото няма по-голяма ценност за един народ от неговата история, писана с чест и героичност през вековете.

Освен с поддръжката на сайта, ние се занимаваме и с редица други инициативи, свързани с история. Сред тях са филмът „Швейцарецът с българско сърце”, книгите „Българската история в 100 личности“ и втората от поредицата – „Българската история в 100 събития”, както и „Уроците по родолюбие”, с които за 2 години екипът ни посети училища в над 70 български града.

… Домът на „Българска история“

Bulgarianhistory.org живее в СуперХостинг.БГ 🙂

Първоначално проектът се разполага на споделен хостинг, но в процеса на бързото развитие се мести в нов, по-просторен дом – отделен управляем виртуален сървър – Managed VPS, който посреща големия брой посетители дневно. Качествената и удобна за управление хостинг услуга е важна за нас и ни позволява да развиваме „Българска история“ в посоката, определена от нашите читатели. Благодарим на целия СуперЕкип за подкрепата!

… За празника

В деня на националния празник на България – Трети март, посланието на екипа на „Българска история“ към всички читатели е всеки, който се чувства българин, да има повече вяра и стремеж към постигане на успехи, независимо в страната ни или за нея, защото единствено когато усилията са насочени към кауза и когато съществува познанието за миналия опит – за добрите и недобрите решения, е възможно да се съхраним като народ и да бъдем достойни строители на съвременна България.
Честит празник, българи!

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Бизнес планиране в 3 стъпки - какво, как, защо?

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо? [Аудио]

2
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2022 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог [Аудио]

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ ) [Аудио]

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.
CYBER WEEK
Домейни на СуперЦени!
Избери сега!