4 нови разплащателни метода в Shopiko

Дигитализацията на бизнесите е един от основните фактори за просперитет на световната икономика. Тя е движещата сила, която кара предприемачите непрекъснато да се конкурират в предоставянето на удобства за потребителите с цел спечелване на тяхното доверие и лоялност. 

А какво по-голямо удобство от внедряването на онлайн платежни решения в един електронен магазин, които спестяват време и усилия при пазаруване?! В ерата на smart технологиите наличието на различни методи за разплащане се счита за сериозно предимство не само за онлайн търговците, но и за техните клиенти. 

shopiko-vpos

И понеже знаем това, направихме възможно интегрирането на виртуални POS терминали на едни от най-популярните банки в България, за да приемате директни плащания с кредитни и дебитни карти във Вашия Shopiko магазин. Само така всички собственици на малки и средни бизнеси ще отговорят на нуждата на потребителите от бърз, удобен и надежден начин за извършване на онлайн трансакции.

4 нови виртуални POS терминала в Shopiko

Онлайн търговците вече могат да активират опцията за плащане през виртуален POS терминал на БОРИКА, Първа инвестиционна банка, Райфайзен банк и Банка ДСК. За да активирате този вид разплащане във Вашия Shopiko магазин, е необходимо да имате сключен договор със съответната банка.

1. Плащане с кредитни и дебитни карти през БОРИКА

Трансакциите се извършват чрез системата на БОРИКА и се поддържат от UniCredit Bulbank, Централна кооперативна банка, Обединена българска банка и други банки на територията на страната. Добавянето на тази опция се случва с помощта на няколко лесни стъпки, които ще откриете в помощната ни статия.

2. Плащане с картa през системата на Първа инвестиционна банка (Fibank)

Знаем, че за търговците е важно да предоставят различни начини на плащане на своите клиенти, затова се стремим да обогатяваме непрекъснато списъка с възможни разплащателни методи. За целта сред опциите за плащане добавихме и интегрирането на виртуален POS терминал на Fibank. Следвайте инструкциите в помощната ни статия, за да осигурите още едно удобство на клиентите си.

3. Плащане с картa през системата на Райфайзен банк

Колкото по-разнообразни възможности предоставите на Вашите клиенти в ролята си на търговец, толкова повече се увеличава вероятността да се върнат на сайта Ви и да повторят поръчката си. А това се отнася и за методите на разплащане. Вече можете да активирате плащане с карта през Райфайзен банк в Shopiko магазина си за няколко минути при наличен сключен договор с банката. Ще научите повече в статията.

4. Плащане с картa през системата на Банка ДСК

Банка ДСК е сред банките, приемащи картови разплащания чрез своя собствена система. А търговците, използващи платформата на Shopiko за развитието на своя онлайн бизнес, ще могат да се възползват от предимствата на този метод. За да го добавите в сайта си, е нужно да извършите само няколко бързи клика и да го активирате. Всички детайли ще откриете в помощната ни статия

И така заедно с интегрирането на посочените виртуални POS терминали, клиентите на Shopiko вече могат да предложат на потребителите над 20 метода за разплащане. Ехааа! Страхотна новина, нали!

Ползи от електронните разплащания

  • Спестяват време и дават гаранция за надеждно извършен трансфер.
  • Клиентите не се редят на опашки, за да платят покупките си.
  • Дават възможност на потребителите да пазаруват от търговци по цял свят.
  • Намалят значително риска от финансови злоупотреби, кражби или загуби.
  • Водят до увеличаване обема на продажбите и до минимизиране на разходите на търговците.
  • Осигуряват възможност за извършване на трансакции по всяко време на денонощието.
  • Повишават доверието на потребителите в сайта и съответно в бранда.
  • Безплатна интеграция на POS терминала в желаната банка.
  • Разнообразие от виртуални POS терминали, които можете да добавите в сайта си.

Разбира се, предимствата на методите за онлайн плащания не свършват до тук. Всеки търговец може да допълни списъка с изброените по-горе причини, поради които електронните разплащания са ефективни и значими за неговия бизнес.

Факт е обаче, че търговците, които предлагат този начин на плащане в своите електронни магазини, бележат ръст в количеството на продажбите от над 10%. А както вече Ви споделихме в статията ни 13 елемента на продаващия онлайн магазин, между 6 и 10% от потребителите изоставят количките си, защото в края на поръчката разбират, че предпочитаният от тях начин на плащане не е наличен.

В случай че още не сте се възползвали от пълния потенциал на Shopiko платформата, върнете се няколко реда по-нагоре и прочетете отново защо е важно да го направите още сега.

А ако не сте дали шанс на идеята за собствен бизнес, която толкова дълго обмисляте, тествайте я с Shopiko, за да се убедите, че си заслужава. Имате на разположение цели 14 дни напълно безплатен пробен период. А СуперЕкипът ще се отзове с удоволствие за съдействие и въпроси.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи полезни съвети за развитието на Вашия онлайн магазин.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията.