RawCakes.bg – от сладка идея до успешен бизнес с кауза

Вярвате ли, че ние самите често ставаме фенове на собствените си клиенти? И тъй като всеки ден общуваме с вдъхновяващи професионалисти и множество примери за подражание, решихме да Ви запознаем с историите, личностите и бизнесите, за които си заслужава да знаете.

Един от тях е онлайн магазинът RawCakes.bg. Основателката Ива с усмивка ни разказва как започва всичко и каква е нейната рецепта за развитието на собствен бизнес. Да – именно тук в България. Нека заедно разберем какви сладки изненади крие интервюто ни с нея!

#1 Кои са личностите, които стоят зад RawCakes.bg?

Аз съм Ива – открита, мислеща, активна, с поглед напред и с дух вечно на път. ☺ Преминала съм през различни превъплъщения, докато открия своя творчески оазис. И ето ме сега в центъра на RawCakes.bg. От 2013-та година експериментирам със сурови десерти – в самото начало с бонбони от ядки и сушени плодове, а след това и по-сложни.

Първите ми опити бяха единствено вкусни, естетичния вид усъвършенствах постепенно.

#2 Как се роди идеята за Вашия бизнес?

Ами всъщност логично. Винаги съм била творческа натура и когато не съм намирала поле за изява в работата, съм търсила извън нея. Така се зароди нуждата да работя това, което харесвам. Това, което провокира творческото ми мислене. Raw Cakes като марка се появи обаче след като се намерихме с точните хора – моите бизнес партньори.

Поканих ги на гости. Бях подготвила, разбира се, няколко вида от сладките ми изкушения – дегустирахме, смяхме се и покрай шегите и закачките още същата вечер решихме да действаме сериозно.

Екипът на rawcakes.bg

#3 Какво беше най-голямото предизвикателство при стартирането на собствен бизнес?

О, предизвикателства при собствения бизнес има от стартирането до фалирането. ☺ При старта конкретно, от една страна, беше приятно да възприема новия си работен процес.

Ето как го определям: аз съм си шеф и единствено от моята работливост и постоянство зависи успехът ми.

От друга страна, в началото, докато се създаде работната организация, се лутахме и се консултирахме с по-опитни от нас. От днешна гледна точка отчитам, че най-сложно се намират служители. Така че търсим хора, които имат желание да се трудят и да изграждат добри работни навици в нашата работна среда – на RawCakes.bg.

Rawcakes.bg - сплотен екип и вкусни сурови торти

#4 Как избрахте домейна на Вашия магазин?

Стандартен брейнсторминг. ☺ Всеки даде предложения, обсъдихме, умувахме и решихме, че RawCakes.bg казва всичко. Но!…

…За нас този проект е и кауза, с която да помогнем на все повече хора да живеят здравословно и в крайна сметка да подкрепим и развием тази тенденция.

Почваме от името – любопитно, ново и в същото време познато.

#5 Доколко смятате, че името на сайта/бизнеса има значение за неговия имидж и успех?

Името ни трябва с две думи да представя продукта ни такъв, какъвто е. Решихме като основно да запазим името на английски, но с български домейн. За пълна яснота често споменаваме и българския превод „www.RawCakes.bg – Сурови Торти“. Повтаряме се, но нашата идея е да създадем разпознаваемост на продукт – през нашето име до общото знание и разбиране за това какво е сурова торта или десерт.

Не сме първите, които сме се сетили за това в България, но смятам че сме единствените, които целенасочено го маркетират дори и чрез името си.

Сурова торта от rawcakes.bg

#6 До каква степен сайтът е Важен за развитието на един бизнес в наши дни?

На практика бизнесът ни възникна в деня, в който пуснахме нашия сайт. Представихме първите си 16 сурови торти визуално издържани и с подробни продуктови описания. Не ползваме никакви офлайн канали за комуникация – поне засега. От първия контакт с продукта до покупката, цялото пътешествие на клиента е онлайн. Получаването на тортата в магазина е логистичен детайл.

#7 Вие използвате платформата Shopiko за развитието на Вашия онлайн магазин. Какво най-много Ви харесва в нея?

Наистина платформата ни позволява да имаме сайт такъв, какъвто си го представяме. Правим го сами, но бързо и лесно, което ни освобождава от това да се занимаваме с процеси, които са извън основното ни намерение – да правим сурови торти и да ги маркетираме. Поддръжката и екипа на Shopiko са чудесни, а гъвкавостта на платформата е на добро ниво.

Правим си тортите и не мислим много по техническата част. Комбинацията от сайт и социални мрежи е нашето лице пред публиката – прозрачно и открито за обратна връзка.

#8 Какво бихте посъветвали хората, които обмислят да стартират свой онлайн магазин?

Онлайн магазинът изисква същата страст, както всеки друг бизнес, за да успее и да е приятно начинание. Не разчитайте обаче само на това или на чудеса. Ползвайте правилните платформи, точните хора и трупайте знания. Това ще Ви помогне да изградите среда, в която клиентите Ви да се чувстват комфортно, а именно да са убедени, че продуктът е предназначен точно за тях – независимо дали го познават отпреди, или научават за него първо от Вас.

Търсете ниши, в които да сте пионери. Началото е трудно, но по-късно Вие водите – жънете успехи и изпитвате удоволствие от работата…


Докато подготвяхме интервюто, много огладняхме и не се сдържахме. Като хостинг компания, която държи на качеството, веднага проверихме дали тортите на RawCakes.bg са толкова вкусни, колкото изглеждат… И така станахме клиенти на собствените си клиенти. Няма да крием, че останахме без думи. Затова интервюто няма финални думи, а просто…

СуперЕкипът се наслаждава на суровите торти на RawCakes.bg

Искате да работите това, което Ви прави щастливи? Успехът винаги започва с първата крачка. RawCakes.bg избраха Shopiko за своя онлайн магазин. А Вие? Тествайте платформата безплатно за 14 дни и започнете да продавате успешно!
Даниела Колева
Даниела Колева
Диди е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в умението ѝ с един замах да се справи с всяко предизвикателство. С ударна доза позитивизъм, широка усмивка и абсолютен професионализъм, тя е винаги готова да се отзове в името на добрия краен резултат.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.