PHP 7.2 – с модерна криптография, за по-сигурни уеб проекти

Новата версия на PHP 7.2 идва с повишена сигурност, чрез поддръжка на модерна криптография. А подобренията по езика продължават с множество поправки на съществуващите му функционалности и характеристики.

PHP 7.2 се поддържа на всички сървъри при СуперХостинг.БГ.

Подобрения и новости в PHP 7.2

  • Поддръжка на модерна криптография с PHP разширението libsodium, което вече е в ядрото на PHP и дава достъп до възможностите на системната библиотека Libsodium. Това е софтуерен инструмент за криптиране, декриптиране, подписи, хеширане на пароли и други. А към hash алгоритмите е добавен новият, обявен за препоръчителен стандартArgon2i.
  • Зареждане на PHP разширенията чрез използване на името им, а не името на файла им. Например ако до сега сте добавяли в php.ini реда „extension=phpmodulefile.so“, вече ще e „extension=phpmodulename“.
  • Deprecated в PHP 7.2 (маркирани за премахване функции и характеристики):
    • Unquoted Strings – от нотификация при изпускането на кавичките, до предупреждение в PHP 7.2, а в PHP 8 съобщение за грешка и неизпълнение на кода;
    •  __autoload, $php_errormsg, create_function(), each() и други.
  • и още подобренияфункциинесъвместимости с предишни версии и други.

Съвместими ли са WordPress и Joomla! с PHP 7.2?

Новата версия на WordPress 4.9 е напълно съвместима с PHP 7.2. Преди да промените версията на PHP за сайта, проверете всеки един активиран плъгин и темата, дали и те вече поддържат PHP 7.2. Ако даден плъгин не е PHP 7.2 съвместим, може да се наложи да изчакате новата му версия.

Въпреки че липсва официална информация за Joomla!, по-новите версии от серията 3.x (3.8, 3.9) се очаква да поддържат PHP 7.2. Силно препоръчително е първо да тествате в тестова среда, дали вашата Joomla! и всичките й модули функционират коректно с PHP 7.2. И ако всичко е наред, тогава да активирате PHP 7.2 на реалния сайт.

Припомняме, че още във версия 3.5 на Joomla! е добавена поддръжка за PHP 7.0, така че ако вашата Joomla! е версия 3.5 или следваща можете да активирате PHP 7.0 или 7.1 през cPanel » PHP Manager.

Активиране на PHP 7.2 с един клик в PHP Manager

В случай че ползвате споделен хостинг или Managed VPS, можете да активирате PHP 7.2 за целия хостинг акаунт или за определена директория в него, през контролния панел cPanel » PHP Manager by SuperHosting.

Преди да превключите към PHP 7.2 извършете проверка дали вашият сайт, заедно с темата и плъгините, работят коректно с тази нова PHP версия. Ако все пак сте активирали PHP 7.2 и забележите, че някоя функционалност в сайта не работи коректно, винаги можете да превключите към предишната ползвана версия, през PHP Manager в cPanel.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!