Let’s Encrypt? Въпросите, които ни зададохте!

Актуална информация от януари 2018 г.
От 29.09.2017 г. за всички домейни, които са насочени и се зареждат от хостинг акаунт в СуперХостинг.БГ без конфигуриран SSL сертификат автоматично е инсталиран AutoSSL. AutoSSL сертификатите са специално разработени от cPanel съвместно с Comodo. AutoSSL сертификатите имат същите условия като тези на Let’s Encrypt. Напълно безплатни са, издават се за период от 3 месеца и се подновяват автоматично, без намеса от страна на клиента. Повече по темата ще откриете в нашата статия.Поради това от януари 2018 г. Let’s Encrypt вече не се поддържа в cPanel на хостинг акаунтите в СуперХостинг.БГ и се заменя с AutoSSL.
За всички клиенти, които в момента ползват Let’s Encrypt сертификати, ще бъдат автоматично издадени AutoSSL сертификати. Промяната ще бъде автоматична, не са необходими действия от страна на клиентите.

Let’s Encrypt е темата, която разбуди уеб пространството напоследък. По традиция всяка услуга, предоставяна безплатно, предизвиква дискусии и поражда много въпроси. Опитахме се да обобщим повечето от тях и да им отговорим. 🙂

Какво е Let’s encrypt?

Let’s Encrypt е сертификат, който осигурява криптиране на връзката между уеб браузъра и уеб сървъра, както познатите широко разпространени SSL сертификати. Разликата спрямо тях е, че той е безплатен и използва опростен процес по издаване, както и в това, че можете да го активирате лесно през вашия контролен панел cPanel, без валидация по мейл и сложно конфигуриране. Let’s Encrypt сертификатът се доближава най-много до SSL сертификатите с валидация по домейн. Периодът, за който се активира е 90 дни, а след това се подновява автоматично.

Преди да изберете Let’s Encrypt сертификата като вариант за криптиране на връзката за вашия сайт, е важно да се запознаете с неговите предимства и недостатъци.

Предимства:

  • Безплатен сертификат;
  • Зелено „катинарче“ в браузъра;
  • Лесна инсталация и малко време за издаване;
  • Сигурен, използва най-добрите криптографски практики за защита;
  • Поддържа се на по-голяма част от уеб браузърите.

Недостатъци:

  • Към момента не се поддържа за IDN домейни (вкл. домейни на кирилица);
  • Не се поддържа при по-стари браузъри и мобилни устройства;
  • Ниска степен на довереност, в следствие на занижените изисквания за валидация;
  • Липсва опция за динамичен печат на сайта;
  • Вдъхва по-малко доверие от имената на утвърдени издатели като VeriSign, GeoTrust и Comodo.

 

Кога да се доверя на Let’s Encrypt?

Let’s Encrypt сертификатът е подходящ за малки лични уебсайтове или блогове. Към момента се счита, че сайтове, които използват криптирана връзка, се определят като по-сигурни от търсещите машини. Това прави Let’s Encrypt добър вариант да осигурите това предимство и за вашия сайт, без да се налага да правите допълнителни инвестиции.

Кога да избера платен SSL сертификат?

Платените SSL сертификати покриват по-широк кръг от устройствата и браузъри. Освен това, брандовете на големите издатели като GeoTrust са познати на потребителите в цял свят, изградили са своите позиции и вдъхват по-голямо доверие у тях. Ако вашият бизнес сайт съдържа форми за попълване на лични данни и друга чувствителна информация за вашите посетители и клиенти, платените SSL сертификати са правилния избор за вас. Има широк спектър от SSL предложения, сред които можете да намерите най-правилното решение за вашия бизнес.

Let’s Encrypt сертификатът се поддържа при споделен хостинг, на всички планове на Managed VPS, както и на услугата за създаване на онлайн магазини – Shopiko. Вижте как можете да инсталирате Let’s Encrypt сертификат на вашия хостинг акаунт.
Ъпдейт от септември 2016г.:
Let’s Encrypt сертификатите се поддържат при всички планове на споделен хостинг.
Ъпдейт от ноември 2017г.:
Всички клиенти на СуперХостинг.БГ, които все още не са инсталирали SSL сертификат на техния сайт, са подсигурени с такъв и не е необходимо да инсталират друг. За всички домейни, които са насочени и се зареждат от хостинг акаунт в СуперХостинг.БГ, автоматично е инсталиран cPanel/Comodo SSL сертификат.
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

8 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.
CYBER WEEK
Домейни на СуперЦени!
Избери сега!