Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Let's Encrypt? Въпросите, които ни зададохте!

Актуална информация от януари 2018 г.
От 29.09.2017 г. за всички домейни, които са насочени и се зареждат от хостинг акаунт в СуперХостинг.БГ без конфигуриран SSL сертификат автоматично е инсталиран AutoSSL. AutoSSL сертификатите са специално разработени от cPanel съвместно с Comodo. AutoSSL сертификатите имат същите условия като тези на Let’s Encrypt. Напълно безплатни са, издават се за период от 3 месеца и се подновяват автоматично, без намеса от страна на клиента. Повече по темата ще откриете в нашата статия.Поради това от януари 2018 г. Let's Encrypt вече не се поддържа в cPanel на хостинг акаунтите в СуперХостинг.БГ и се заменя с AutoSSL.
За всички клиенти, които в момента ползват Let's Encrypt сертификати, ще бъдат автоматично издадени AutoSSL сертификати. Промяната ще бъде автоматична, не са необходими действия от страна на клиентите.

Let's Encrypt е темата, която разбуди уеб пространството напоследък. По традиция всяка услуга, предоставяна безплатно, предизвиква дискусии и поражда много въпроси. Опитахме се да обобщим повечето от тях и да им отговорим. 🙂

Какво е Let's encrypt?

Let's Encrypt е сертификат, който осигурява криптиране на връзката между уеб браузъра и уеб сървъра, както познатите широко разпространени SSL сертификати. Разликата спрямо тях е, че той е безплатен и използва опростен процес по издаване, както и в това, че можете да го активирате лесно през вашия контролен панел cPanel, без валидация по мейл и сложно конфигуриране. Let's Encrypt сертификатът се доближава най-много до SSL сертификатите с валидация по домейн. Периодът, за който се активира е 90 дни, а след това се подновява автоматично.

Преди да изберете Let's Encrypt сертификата като вариант за криптиране на връзката за вашия сайт, е важно да се запознаете с неговите предимства и недостатъци.

Предимства:

  • Безплатен сертификат;
  • Зелено "катинарче" в браузъра;
  • Лесна инсталация и малко време за издаване;
  • Сигурен, използва най-добрите криптографски практики за защита;
  • Поддържа се на по-голяма част от уеб браузърите.

Недостатъци:

  • Към момента не се поддържа за IDN домейни (вкл. домейни на кирилица);
  • Не се поддържа при по-стари браузъри и мобилни устройства;
  • Ниска степен на довереност, в следствие на занижените изисквания за валидация;
  • Липсва опция за динамичен печат на сайта;
  • Вдъхва по-малко доверие от имената на утвърдени издатели като VeriSign, GeoTrust и Comodo.

 

Кога да се доверя на Let's Encrypt?

Let's Encrypt сертификатът е подходящ за малки лични уебсайтове или блогове. Към момента се счита, че сайтове, които използват криптирана връзка, се определят като по-сигурни от търсещите машини. Това прави Let's Encrypt добър вариант да осигурите това предимство и за вашия сайт, без да се налага да правите допълнителни инвестиции.

Кога да избера платен SSL сертификат?

Платените SSL сертификати покриват по-широк кръг от устройствата и браузъри. Освен това, брандовете на големите издатели като GeoTrust са познати на потребителите в цял свят, изградили са своите позиции и вдъхват по-голямо доверие у тях. Ако вашият бизнес сайт съдържа форми за попълване на лични данни и друга чувствителна информация за вашите посетители и клиенти, платените SSL сертификати са правилния избор за вас. Има широк спектър от SSL предложения, сред които можете да намерите най-правилното решение за вашия бизнес.

Let's Encrypt сертификатът се поддържа при споделен хостинг, на всички планове на Managed VPS, както и на услугата за създаване на онлайн магазини - Shopiko. Вижте как можете да инсталирате Let's Encrypt сертификат на вашия хостинг акаунт.
Ъпдейт от септември 2016г.:
Let's Encrypt сертификатите се поддържат при всички планове на споделен хостинг.
Ъпдейт от ноември 2017г.:
Всички клиенти на СуперХостинг.БГ, които все още не са инсталирали SSL сертификат на техния сайт, са подсигурени с такъв и не е необходимо да инсталират друг. За всички домейни, които са насочени и се зареждат от хостинг акаунт в СуперХостинг.БГ, автоматично е инсталиран cPanel/Comodo SSL сертификат.

Маркетинг Специалист

Цвет знае колко трудно изглежда създаването на сайт в началото и колко лесно се оказва в последствие. СуперСилата на Цвет е, че знае какви въпроси си задават начинаещите уеб ентусиасти и има отговор за всеки един от тях.

500px270px
SuperHosting.BG

8
Оставете коментар

avatar
5 дискусии
3 отговори към коментарите
0 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
В. Димитров
Гост

Здравейте,

Добавих сертификатът към сайта, но браузера ми казва, че част от съдържанието, като например изображенията не са защитени и вместо зелено катинарче се визуализира жълт удивителен, което според мен не прави добро впечатление.

Предложения?

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

Когато имате инсталиран SSL сертификат, но сайтът Ви има вътрешни или външни ресурси, които се изтеглят през некриптирана връзка (HTTP) някои браузъри показват подобни предупредителни съобщения. В тази статия - https://help.superhosting.bg/the-connection-to-the-site-is-not-fully-secure.html сме описали подробно начините, по които можете да откриете кои ресурси от сайта се зареждат под HTTP и да ги насочите към HTTPS. Оставаме на разположение, като можете да ни пишете до support@superhosting.bg в случай че имате нужда от съдействие.

Борислав
Гост
Борислав

Как можем да добавим сертификата към двете версии на сайта - non-www и http://www.?

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

За да активирате Let’s encrypt сертификат и за домейна с www, като alias на основния домейн, е необходимо да бъде поставена отметка под опцията “Включи” при инсталация на сертификатът от менюто в cPanel.

Поздрави,
Диан

СуперХостинг.БГ
SH

Обновено: От 12 септември 2016 г. Let’s Encrypt сертификатите се поддържат при всички планове на споделен хостинг.

Емил Манолов
Гост
Емил Манолов

Сигурно ли е, че не сработва на мобилни устройства?

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

Поддръжката на Lets's Encrypt на мобилни устройства зависи от операционната система и браузера на съответното устройство. При някои версии е възможно да има казуси със зареждането на уебсайтове, използващи Lets's Encrypt сертификат, макар че при повечето потребители със съвременни устройства и последни версии на софтуер се зарежда коректно. Поради тази причина сме посочили, че не се поддържа при по-стари браузъри и мобилни устройства.

Поздрави,
Цвет

Васил Тошков
Гост

Новината е добра. Аз съм на Pro план и ще ми върши работа. Но каква е логиката да не е пуснато на стартовия пакет? Повечето ни клиенти са на такъв и не можем да им сложим безплатни сертификати. А като се задълбае човек в панела ви при стартовия панел, излиза следната грешка: "The feature “letsencrypt-cpanel” exists but is not enabled." Реално сървърът е един и същ, независимо от панела. Имате инсталиран на него модула и просто не го пускате на малките планове. Решението си е ваше, но така само дразните… още »